Gå till innehåll

Grattis till studieplatsen! Kom ihåg att ansöka om stöd i tid

STUDIER | 5.7.2017
Har du fått en studieplats? Det går snabbt och behändigt att göra en ansökan om studiestöd och bostadsbidrag i FPA:s e-tjänst.
Lyssna på artikeln
""

1. Gör din ansökan oberoende av plats och tid. Du kan ansöka om studiestöd genast när du har tagit emot en studieplats. På det sättet får du studiepenningen och lånegarantin i tid.  Ansök om allmänt bostadsbidrag genast när du vet var och med vem du kommer att bo och vilka boendeutgifter och inkomster du kommer att ha i höst.

2. Det är tryggt att använda e-tjänsten. Logga in med dina bankkoder eller med mobil-id. Man kan oftast få sådana även om man är minderårig. Kom överens om detta med dina föräldrar och med din bank eller telefonoperatör. Observera att du kan hitta FPA:s e-tjänst också direkt i tjänsten Min Studieinfo. När du har tagit emot en studieplats i tjänsten kan du förflytta dig till ansökan om studiestöd utan en ny identifiering.

3. Det är behändigt att fylla i ansökan. I de flesta fall uppdateras e-tjänsten automatiskt med information om en ny studieplats, och då behövs inga bilagor om den till ansökan om studiestöd. Du kan också avbryta ifyllandet av ansökan, spara den och fortsätta senare. När du fyller i ansökan om studiestöd eller bostadsbidrag i e-tjänsten kan du på samma gång aktivera Meddelandetjänsten. FPA kontaktar dig via Meddelandetjänsten om det behövs tilläggsuppgifter för handläggningen av dina ansökningar.

4. Bilagor? Inga problem! Om det behövs bilagor till din ansökan går det behändigt att lämna in också dem. Det räcker med ett skannat dokument eller ett tydligt foto taget med mobilen. Se en video om hur det går till!

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.