”Nähä? Så coolt!”
Ungefär så skrek Elena Lehikoinen i telefon till sin bästa vän våren 2022. Vid den tiden var hon förstaårsstuderande vid Vasa universitets förvaltningsvetenskapliga utbildningsprogram. I andra änden av tråden satt Melisa, som Elena hade lärt känna samma år i samband med studierna.
Vännerna hade tillsammans sökt till studentutbyte. Som utbytesdestinationer hade de önskat sig fjärran länder: Mexiko, Thailand, Indonesien. I mars 2022 plingade e-posten till med ett meddelande om hur det gått i ansökan. Elena och Melisa hade bestämt sig för att öppna meddelandena samtidigt, och det gjorde de via telefon.
”Jag minns när vi öppnade meddelandena och båda läste att vi beviljats utbytesplatser i Thailand. Först fick det mig att skratta, sedan fick jag en lite absurd känsla. Självklart var jag också väldigt entusiastisk över det”, minns Elena.
Uppgiften om utbytesplatsen kom i god tid. Studierna vid universitetet i Bangkok började först nio månader senare, i januari 2023.
”Detta gav oss också tid att förbereda oss för utbytet”, säger Elena.
Studier utomlands väckte många frågor
Språkintyg, vaccinationer, visum, studieprestationsutdrag… Det fanns en massa praktiska arrangemang att göra. Men enligt Elena var det ganska enkelt att sköta ärendena, eftersom universitetet hade ett tydligt informationspaket om nödvändiga frågor.
Elena tecknade också en omfattande reseförsäkring för utbytestiden. Om du åker på studentutbyte inom EU och EES-området, Storbritannien eller Schweiz, omfattas du fortfarande av den finska sjukförsäkringen och har rätt till nödvändig sjukvård med det europeiska sjukförsäkringskortet. Det kan beställas från FPA. Men reser du till Thailand behöver du en omfattande reseförsäkring för sjukdomsfall, och försäkringen måste vara giltig under hela resan.
Förutom de nödvändiga arrangemangen funderade Elena i förväg till exempel på hur studierna vid universitetet i Bangkok skulle se ut, vad som bör beaktas vid planeringen av studierna och hurdan vardagen utanför studierna skulle bli. Hon fick svar på bland annat dessa frågor från studenter som hade studerat vid samma universitet tidigare.
”Vi fick kontaktuppgifterna till dessa studerande från Vasa universitet. Det var trevligt eftersom de gav oss massor med nyttig information.”
På inrådan av dem hyrde Elena och Melisa inte en lägenhet i Thailand i förväg, utan letade fram en lägenhet på plats. Under de första två veckorna bodde de på hotell och Airbnb-boenden.
Campuset där Elena och Melisa studerade låg i Rangsit, cirka en timmes bilfärd från Bangkok. Elena och Melisa hyrde en billig studentbostad i ett stort studenthem på campusområdet, där även många andra utbytesstuderande bodde.
Studiestödets bostadstillägg fås även utomlands
När man planerar studentutbyte är pengar naturligtvis en stor fråga: vad kostar allt och hur kommer pengarna att räcka till.
Bara resorna kan sluka stora summor, och beroende på prisnivån i destinationslandet kan det också gå åt mer pengar för att sköta vardagen än i Finland. Och utbytet handlar ju sällan bara om att leva sin vardag utomlands, utan om upplevelser och erfarenheter, som också kostar pengar.
Elena hade drömt om att åka på utbyte redan i gymnasiet. Hon hade dock inga separata besparingar för utbytet.
”Lyckligtvis är Thailand ett av de billigaste länderna som man kan åka till på utbyte. Där kan man leva riktigt billigt om man vill.”
Under utbytet klarade Elena sig bra med FPA:s förmåner. En högskolestuderande kan få normal studiepenning under utbytesperioden. Dessutom ansökte Elena om studielån som man kan få förhöjt under utbytet, 800 euro per månad år 2023. Dessutom fick Elena bostadstillägg på 210 euro per månad för sin bostad i Thailand.
Med hjälp av det allmänna bostadsbidraget kunde Elena också behålla sin studiebostad i Vasa under hela utbytet.
”Jag fick bostadsbidrag från FPA under de första tre månaderna. Utbytet pågick i sex månader, och de sista tre månaderna var jag tvungen att betala själv.”
Dessa hyror delades av Elena med Melisa, som hade sagt upp sin egen bostad under utbytet och fört sina tillhörigheter till Elenas lägenhet för förvaring.
Enligt Elena var det enkelt att sköta förmånsärenden med FPA.
”Jag funderade en del på hur det skulle gå om jag behåller min bostad i Finland och hyr en annan i Thailand. Jag ville reda ut dessa frågor ordentligt, så jag ringde FPA:s kundtjänst.”
Studiestöd kan fås under studentutbyte
Bostadsbidrag kan fås för en bostad i Finland under studentutbyte.
En studerande kan också ansöka om bostadstillägg för sin lägenhet utomlands.
Förutom studierna fanns det också tid att resa
Enligt Elena var det rätt annorlunda att studera i Thailand jämfört med Vasa universitet.
”Lärarna var kunniga, men kravnivån var kanske lägre än i Finland. Tenterna var kortare och lättare än i Finland.”
Under sin utbytesvår avlade Elena företagsekonomistudier för 24 studiepoäng. Av de kurser som hon genomgick i utbytet fick hon ett biämne för sin kandidatexamen.
Kurserna pågick hela terminen, och därför såg Elenas veckoschema lika ut under hela utbytet. På inrådan av sina studentkollegor i Vasa valde Elena och Melisa kurser så att de var på varandra följande dagar. På detta sätt hade de alltid föreläsningar på onsdagar och torsdagar från morgon till eftermiddag.
”Det betydde att vi alltid hade tid att resa från torsdag till tisdag. I slutändan var vi ganska lite i Rangsit. Vi åkte rätt ofta till Bangkok, och även till andra platser i Thailand.”
När föreläsningarna tog slut i mitten av maj åkte de på ännu en resa till Vietnam och Indonesien.
Att studera utomlands var en givande och lärorik upplevelse
Under utbytesstudierna blev det klart för Elena att hon även i fortsättningen vill arbeta och verka i en internationell miljö.
”Dessutom ökade resorna långt borta hemifrån och att fixa olika saker relaterade till utbytesstudierna upplevelsen av att jag klarar mig”, säger hon.
Elena menar att det är just detta som är fördelen med utbytesstudier: när man åker iväg på högskoleutbyte behöver man inte ta reda på och ordna allting själv. Det kan vara annorlunda om man till exempel åker utomlands för att arbeta eller tillbringa ett sabbatsår.
Hon fick ett bra stöd i frågor relaterade till boende, studier och praktiska arrangemang av både universiteten i Vasa och Bangkok. När hon också fick FPA:s studiestöd för utbytet krävdes inga större besparingar för resan. Det var enkelt att sköta förmånsärenden med FPA, och andra utbytesstuderande hjälpte till med värdefull, praktisk vardagsinformation.
”Utbytesstudierna var åtminstone för mig en väldigt givande och betydelsefullupplevelse. Och ju längre man åker, desto mer fostrande och minnesvärt blir det ”, säger hon.
Så här stöder FPA boendet under studentutbyte
- Studiestöd kan fås under studentutbyte. Beloppet på studiepenningen förblir vanligtvis detsamma. Du kan få ett förhöjt studielån på 800 euro per månad år 2023.
- Du kan få bostadstillägg till studiestöd för att bo i utbyteslandet, om du hyr bostaden. Förmånsbeloppet är 210 euro per månad, oavsett hur mycket det kostar att bo utomlands.
- Om du bor stadigvarande i Finland ensam och vill behålla lägenheten under utbytet, kan utbetalningen av allmänt bostadsbidrag fortsätta i högst tre månader. I detta fall får lägenheten inte hyras ut under utbytet.
- Om ett hushåll i Finland har mer än en medlem och till exempel makan eller maken bor kvar i lägenheten i Finland, kan frånvaron för personen som deltar i utbyte vanligtvis betraktas som tillfällig och utbetalningen av bostadsbidrag kan fortsätta. I detta fall måste dock bostadsbidraget justeras, om till exempel hushållets inkomster förändras väsentligt.
- Förmåner som gäller studentutbyte ansöks via MittFPA. Alternativt kan du fylla i och skriva ut anmälan om förändringar för studiestöd OT 15r.
Sakkunnig var jurist Linda Reinikainen från studiestödsgruppen vid FPA:s planeringsenhet för förmåner och tjänster
Text Anne Ventelä Foto, videor och redigerig Miika Kainu