Gå till innehåll

Söker eller får du föräldradagpenning vid årsskiftet? Kolla dessa beskattningsärenden

HEM & FAMILJ | 20.11.2017
Föräldradagpenningarna, alltså moderskapspenning, särskild moderskapspenning, faderskapspenning och föräldradagpenning, är beskattningsbar inkomst. Kolla upp punkterna nedan om du söker eller får dagpenning vid årsskiftet.
Lyssna på artikeln
""

3 tips för att reda ut beskattningen av föräldradagpenningen!

 1. Börjar din moderskaps-, faderskaps- eller föräldraledighet på nästa års sida, från 2018?
  FPA kan inte avgöra dagpenningen förrän uppgifterna om din inkomst för 2016 har bekräftats i beskattningen. Under tidigare år har ansökningar avgjorts i slutet av december.
 2. Börjar din moderskaps-, faderskaps- eller föräldraledighet före årsskiftet, under 2017?
  Om dagpenningsperioden börjar på det här årets sida, avgörs beloppet utifrån beskattningen av din arbetsinkomst år 2015. Även om du redan har fått beskattningsbeslut för 2016, beaktas inte inkomsterna för 2016 när dagpenningens belopp avgörs.
 3. Får du redan föräldradagpenning och funderar på skattekortets inkomstgräns?
  I slutet av året är det bra att kontrollera dina inkomster mot skattekortets inkomstgräns, så att du inte beskattas enligt tilläggsprocenten. Om du märker att dina inkomster håller på att gå över gränsen, kan du med skatteprocenträknaren som finns på Skatteförvaltningens webbplats räkna ut om det lönar sig att ändra procenten. Via FPA:s e-tjänst kan du kontrollera hur mycket föräldradagpenning som redan har betalats ut till dig.
  OBS! Kom ihåg att be om ett ändringsskattekort vars giltighetstid börjar samtidigt som den utbetalning då du vill att skattekortet ska användas.
 • Vad vill du läsa om?

  Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.