Siirry sisältöön

Tarkista nämä verotusasiat, jos saat tai haet vanhempainpäivä­rahaa vuoden­vaihteessa

Koti & Perhe | 20.11.2017
Vanhempainpäivärahat eli äitiysraha, erityisäitiysraha, isyysraha ja vanhempainraha ovat veronalaista tuloa. Tarkista nämä asiat, jos saat tai haet päivärahaa vuodenvaihteessa.
Kuuntele artikkeli
""

Vanhempainpäivärahojen verotus kuntoon 3 vinkillä!

 1. Alkaako äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaasi vuoden 2018 puolella?
  Kela voi antaa päätöksen päivärahasta vasta, kun tieto vuoden 2016 verotuksessa vahvistetuista tuloista on käytettävissä. Aiempina vuosina päätöksiä on päästy antamaan joulukuun loppupuolella.
 2. Alkaako äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaasi vielä vuoden 2017 puolella?
  Kun vanhempainpäivärahakausi alkaa vuoden 2017 puolella, vanhempainpäivärahan määrä perustuu yleensä vuoden 2015 työtuloihin. Vaikka olisit jo saanut verotuspäätöksen vuoden 2016 tuloistasi, ei näitä vielä huomioida päivärahan perusteena.
 3. Maksetaanko sinulle jo vanhempainpäivärahaa ja pohdit nyt verokortin tulorajoja?
  Näin loppuvuodesta on hyvä tarkistaa verokortin tiedot, jotta tuloraja ei ylity ja vanhempainpäivärahaa ei veroteta turhaan lisäprosentin suuruisena. Jos huomaat, että tuloraja on ylittymässä, voit tarkistaa Verohallinnon verkkosivuilta veroprosenttilaskurilla, kannattaako veroprosenttia muuttaa. Voit tarkistaa sinulle jo maksettujen vanhempainpäivärahojen määrän Kelan verkkoasiointipalvelusta.
  Hanki sellainen muutosverokortti, jonka voimassaolo alkaa sen maksuerän aikana, johon haluat verokorttia ensimmäisen kerran käytettävän.
 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.