Gå till innehåll

Militärunderstöd ersätter kostnader under tjänstgöringstiden

HEM & FAMILJ | 2.7.2018
Är det dags att rycka in? FPA kan inte lindra din hemlängtan, men militärunderstöd kan vi nog betala ut.
Lyssna på artikeln
""

6 tips från FPA när det är dags att rycka in i militär- eller civiltjänstgöringen

  1. Du kan ansöka om militärunderstöd en månad innan du rycker in. FPA:s understöd kan vara en viktig penning under tjänstgöringstiden. Ansök om militärunderstöd enkelt i MittFPA.
  2. Ekonomiskt stöd för beväringar. Du kan få ersättning för boendeutgifterna för din stadigvarande bostad. Om du har en sambo, kan du få bostadsunderstöd för din andel av boendeutgifterna.
  3. Stöd till familjen. Om du är gift eller ni har ett gemensamt barn, kan FPA förutom boendeunderstöd betala grund- eller särskilt understöd till en familjemedlem som har rätt till understödet, alltså till exempel din partner.
  4. Om du får allmänt bostadsbidrag från FPA redan före du träder i tjänst, fortsätter det under tjänstgöringstiden och kan även kompletteras med militärunderstöd. Vid behov justeras bostadsbidraget.
  5. FPA kan dessutom betala räntorna för ditt studielån under tjänstgöringstiden.
  6. I samband med militärunderstödet tillämpas ett skyddat belopp på 300 euro. Det här betyder att en värnpliktig kan ha löne- eller företagarinkomster på 300 euro i månaden netto utan att det inverkar på militärunderstödets belopp. Det skyddade beloppet gäller inte de inkomster som en anhörig till den värnpliktige har.

Men vad gäller för mig i min situation? Ingen fara, om det här känns komplicerat får du gärna ringa vår telefonservice på numret 020 692 229 och be om råd.

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.