Gå till innehåll

Bilagor som behövs när du ansöker om bostadsbidrag

HEM & FAMILJ | 1.3.2020
Ska du ansöka om allmänt bostadsbidrag? Goda nyheter: Det är enkelt att ansöka om bostadsbidrag. Vanligen behöver du bara bifoga en kopia av hyresavtalet. Du behöver inte lämna in löneuppgifter eftersom FPA får dem från inkomstregistret.
Lyssna på artikeln
""

4 tips om bilagor till bostadsbidragsansökan

  1. Du kan ansöka om bostadsbidrag och skicka bilagorna i e-tjänsten. En tydlig bild tagen med telefonen duger som bilaga. När du skickar ansökan och bilagor på nätet är de framme på en gång!
  2. För att din ansökan om bostadsbidrag ska kunna handläggas behöver FPA exakta uppgifter om inkomsterna för alla som hör till hushållet. Vanligen behöver du inte skicka löneintyg eftersom FPA får uppgifter om lön och arbetsförhållandets längd från inkomstregistret. Vid behov ber vi om tilläggsinformation. Märk väl, att du ska meddela till FPA om dina inkomster ändras.
  3. Om du bor på hyra ska du bifoga en kopia av ditt hyresavtal till ansökan. Hyresavtalet ska vara undertecknat. I avtalet ska det stå både hyrestagarens och hyresvärdens personuppgifter, hyresbostadens adress, hur stor hyran är och för vilken tid bostaden hyrs ut. Om din nuvarande hyra inte står i avtalet, bifoga ett intyg över hyran. Tips! Du behöver inte skicka hyresavtalet eller ett intyg över hyran om FPA får uppgifterna av din hyresvärd. Allt fler hyresvärdar skickar uppgifterna på nätet. Kolla om din hyresvärd finns på listan!
  4. Har du påbörjat ett nytt jobb, startat ett företag eller har du nyss flyttat till Finland och ansöker första gången om bostadsbidrag? Till exempel i de här situationerna kan det hända att du måste bifoga andra intyg eller dokument till din ansökan. Kolla vilka bilagor som behövs på FPA:s webbplats.
  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.