Gå till innehåll

5 fakta om partiell sjukdagpenning

Hälsa | 3.4.2022
Deltidsarbete kombinerat med partiell sjukdagpenning kan göra det lättare att hållas kvar i arbetslivet och att återvända till sitt arbete efter sjukfrånvaro.
Lyssna på artikeln
""

5 fakta om partiell sjukdagpenning

  1. Deltidsarbete och partiell sjukdagpenning kan göra det lättare att hållas kvar i arbetslivet och att återvända till sitt arbete efter sjukfrånvaro. Man kan få partiell sjukdagpenning efter en självrisktid. Den är i allmänhet 2 veckor (1+9 vardagar).
  2. För att få partiell sjukdagpenning behövs ett B-läkarutlåtande av en läkare som är bekant med arbetsförhållandena. Det är ett utlåtande om arbetstagaren kan göra deltidsarbete utan att äventyra sin hälsa och tillfrisknandet.
  3. Arbetstagaren och arbetsgivaren ska göra upp ett arbetsavtal om deltidsarbete på viss tid (40–60 % av heltidsarbete). Arbetsgivaren kan meddela uppgifterna i deltidsavtalet via e-tjänsten för arbetsgivare.
  4. Om arbetsgivaren betalar heltidslön för deltidsarbetet betalar FPA den partiella sjukdagpenningen till arbetsgivaren. Annars betalas den till arbetstagaren själv.
  5. Partiell sjukdagpenning betalas ut för högst 150 vardagar.

Läs också: Partiell sjukdagpenning gjorde det möjligt att återgå till arbetet: ”Arbete enligt ork”

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.