Gå till innehåll

Vem gillar nu att köa

FPA betjänar | 14.2.2018
Noora Tahvanainen
Lyssna på artikeln

Öppettiderna för FPA:s telefonservice har ändrats. Från och med den 12 februari betjänas privatkunderna vardagar klockan 9–16. Samtidigt ändras också återuppringningsservicen så att begäran om återuppringning tas emot allt mer när linjerna går som hetast. Öppettiderna ändras för att förkorta kötiderna och för att vi ska kunna erbjuda kunden, dvs. just dig, möjlighet att själv välja hur du vill att dina ärenden ska skötas.

Öppettiderna ändras för att förkorta kötiderna.

Själv är jag inte särdeles pigg på att köa. Min otålighet kommer bra till uttryck i att jag som liten flicka i kön till rutschbanan vid bollhavet på Sverigefärjan ropade ”jag föst, jag minst!” Sedermera har jag lärt mig att snällt invänta min tur. I butiken letar min blick ändå alltid efter den kortaste kassakön. Ofta får jag snopet konstatera att jag gjort en felbedömning och att grannkön avancerar snabbare. Därför tycker jag att det är härligt att många butiker numera har självbetjäningskassor, som vid första användningsgången kändes lite spännande. Numera upplever jag snabbkassan mer som en slags omkörningsfil. FPA:s e-tjänst fungerar lite på samma sätt, dvs. som en gör det själv-tjänst och omkörningsfil vid FPA-ärenden. Första gången kan det kännas lite nervpirrande att anlita också den tjänsten, men därefter väljer man denna servicekanal mer än gärna.

E-tjänsten fungerar som en gör det själv-tjänst och omkörningsfil vid FPA-ärenden.

På samma sätt gillar jag olika tjänsteleverantörers återuppringningsservice. Också FPA har en återuppringningstjänst där kunderna kan be FPA ringa upp dem. Tjänsten kopplas på när linjerna går som hetast. I praktiken innebär detta att om du under kötiden inte hör något förslag om återuppringning, kan du sluta dig till att kötiden är acceptabel. Då lönar det sig att envetet fortsätta vänta. Om du avslutar samtalet och försöker ringa på nytt hamnar du nämligen varje gång sist i kön. Det kan på sätt och vis jämföras med att man i butiken byter kö flera gånger om. Just när man bytt kö rycker den föregående framåt. Eller så beger sig kassörskan i den egna kön för att väga tomaterna för den kund som står i tur att betala.

Att försöka ringa flera gånger på nytt kan på sätt och vis jämföras med att man i butiken byter kö flera gånger om.

Begäran om återuppringning som lämnas i FPA telefonservice besvaras samma dag. Jag gillar tanken att man när linjerna går som hetast själv kan välja om man vill köa till tjänsten eller skjuta ärendet lite framåt. Visserligen finns det synnerligen brådskande ärenden och sådana som kräver ett snabbt svar. Men ofta behöver ett ärende inte skötas exakt på stunden. I synnerhet den som är ute i god tid kan be om återuppringning eller boka tid. FPA:s telefonservice tar emot så många återuppringningar som den klarar av att sköta samma dag. Det inspelade återuppringningsmeddelandet ger besked om den uppskattade återuppringningstidpunkten. Då vet du alltså själv om du är anträffbar och kan besvara samtalet. Eller kanske du triumferande står kvar i din egen kassakö medan kön invid väntar på att kassörskan ska återvända från grönsaksavdelningen? Puh, lyckligtvis stod jag kvar i min egen kö!

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.