Gå till innehåll

Vad händer om man inte genast hittar ett jobb? Det lönar sig att komma ihåg också följande alternativ

ARBETE & FÖRSÖRJNING | 7.10.2021
Ibland kan arbetslösheten fortgå en längre tid. Heltidsarbete är inte det enda sättet att komma in i arbetslivet eller hitta sin egen grej. Även genom deltidsarbete eller arbetsprövning, eller i början av en företagarbana, kan man få arbetserfarenhet och arbetslöshetsförmåner.
Lyssna på artikeln
""

5 tips för den som ännu söker jobb

  1. Du kan arbeta deltid eller ha ströjobb och samtidigt få arbetslöshetsförmån. Du måste hålla din arbetsansökan hos TE-byrån i kraft. Arbetet avbryter inte utbetalningen av förmånen, utan lönen betyder på riktigt mera pengar utöver arbetslöshetsförmånen.
  2. Arbetsprövning kan vara ett bra sätt att komma in i en bransch som du är intresserad av. Du kan själv söka en plats för arbetsprövning eller be om hjälp på TE-byrån. Under arbetsprövningen kan du fortfarande få arbetslöshetsförmån. För de dagar du deltar i arbetsprövning betalas dessutom kostnadsersättning.
    Läs om Heidis erfarenheter av arbetsprövning på ett daghem.
  3. Är du intresserad av att bli företagare? Du kan få arbetslöshetsförmån i 4 månader om du inleder företagsverksamhet då du är arbetslös. Du kan få hjälp med att planera företagsverksamheten till exempel från Nyföretagarcentrumen och på webbtjänsten Suomi.fi.
  4. Om du inte har yrkesutbildning och du är under 25 år ska du söka in till en utbildning på våren. Du kan kolla olika utbildningsalternativ i webbtjänsten Studieinfo eller be om hjälp på TE-byrån. Till exempel till en del yrkesutbildningar kan man söka in fortlöpande.
  5. Behöver du personligt stöd med att planera din framtid? Du kan söka till Nuotti-coachning för unga. För coachningen får du en egen coach som hjälper dig med precis de saker som du behöver stöd med. Det är bara att ringa FPA och berätta för oss att du är intresserad av coachning.
  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.