Gå till innehåll

Jobbar du utomlands vid sidan av studierna? Kolla, hur det inverkar på din sociala trygghet!

ARBETE & FÖRSÖRJNING | 9.10.2017
Studerar du utomlands och jobbar vid sidan om? Fint! Kom ihåg att meddela till FPA att du arbetar, även om det är på deltid eller under en kort tid.
Lyssna på artikeln
Miestarjoilija kännykkä kädessään.

4 + 1 tips för dig som studerar och arbetar samtidigt utomlands:

  1. Veckoslutsarbetsturer i en klädaffär i Stockholm? Arbetspraktik med lön i Polen? Också korta arbetspass i ett annat EU- eller EES-land eller Schweiz inverkar på om du omfattas av den sociala tryggheten i Finland eller inte.
  2. Dykningslärare i Australien? IT-don i Israel? Att jobba i ett land med en överenskommelse om social trygghet kan inverka på om du omfattas av den sociala tryggheten i Finland. Meddela så fort som möjligt till FPA efter att du börjat arbeta.
  3. Arbete utanför EU eller EES-länder, Schweiz eller länder som har en överenskommelse med Finland om social trygghet bedöms efter omständigheterna. Samlar du frukter på en apelsinfarm i 10 timmar per vecka i juni–juli? Ingen fara! Märk väl, att om arbetet fortsätter i flera månader, kan det inverka på din sociala trygghet.
  4. Beroende på situationen kan du fortfarande få studiestöd, även om din rätt till social trygghet i Finland i övrigt skulle upphöra på grund av arbete.

+ Kom ihåg att meddela till FPA, om du slutar jobba eller fortsätter enbart med studier. Du kan meddela om påbörjat eller avslutat arbete genom att skicka ett meddelande i FPA:s e-tjänst. Om du har frågor, kan FPA:s Center för internationella ärenden hjälpa dig. Och njut av fina nya erfarenheter!

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.