Gå till innehåll

Är återkrav av studiestöd befogat? Kolla noggrant

STUDIER | 13.2.2018
FPA har skickat beslutsförslag om återkrav av studiestöd till dig ifall du tjänade mer än årsinkomstgränsen för studiestöd. Brevet var knappast en glad överraskning, så läs det omsorgsfullt.
Lyssna på artikeln
""

5 fakta om återkrav av studiestöd

  1. Det är fråga om ett beslutsförslag. FPA skickade brevet till alla dem vars inkomster enligt Skatteförvaltningens uppgifter överskred årsinkomstgränsen för studiestödet år 2019.
  2. Överskred du årsinkomstgränsen på grund av att du inledde studierna eller blev färdig med studierna år 2019? Eller överskred du årsinkomstgränsen på grund av att du förbrukade alla dina studiestödsmånader under år 2019? Ansök i så fall om att ärendet behandlas på nytt och berätta i ansökan hur mycket inkomster du fick när du inte studerade. Skicka in ansökan senast 18.3.2021 i FPA:s e-tjänst.  Om årsinkomstgränsen överskrids på grund av andra inkomster än de som förvärvats under studietiden, kan det belopp som återkrävs minska eller återkravet slopas helt.
  3. Läs instruktionerna som följer med beslutsförslaget. Du behöver inte skicka till FPA intyg över sådana löner eller arvoden som finns i inkomstregistret.
  4. Om det inte finns någon orsak att ansöka om att ärendet behandlas på nytt måste du betala tillbaka studiestödet. Ifall du inte kan betala tillbaka stödet senast 15.4.2021, kan du föreslå en betalningsplan i e-tjänsten. Välj ”Ansökan och ändringsmeddelanden” och efter det ”Betalningsplan vid återkrav”.
  5. Fick du för mycket studiestöd också i fjol? Kontrollera årsinkomstgränserna på webben. Om du vill undvika att studiestödet återkrävs nästa år ska du före utgången av april i år betala tillbaka de studiestöd för förra året som överskred årsinkomstgränsen. Du kan välja att betala tillbaka studiestöd för de månader då du fick minst stöd. Om du får för mycket studiestöd och inte annullerar eller betalar det tillbaka, återkrävs beloppet höjt med 7,5 %. Det handlar om en engångsförhöjning, inte en ränta.

Läs också: Indrivningsbrev från FPA? 8 frågor om att betala FPA-skulder

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.