Gå till innehåll

Maken flyttade till ett servicehus – ”Ett av de svåraste besluten i mitt liv”

HEM & FAMILJ | 8.1.2019
Att skiljas från sin make känns särskilt tungt när man har levt över 50 år tillsammans. Servicehuset var ändå den bästa lösningen för Marja Levanders sjuka make.
Lyssna på artikeln
Marja Levander.
Marja Levander uppmuntrar alla närståendevårdare att ta vara på sin egen hälsa.

Helsingforsbon Marja Levanders make flyttade till ett servicehus hösten 2017. Före det hade Marja i tre år fungerat som sin mans närståendevårdare.

”Sjukdomen avancerade snabbt och hemmet kändes inte längre som den rätta platsen för min man. Vardagen var mycket besvärlig: dagarna löpte ganska väl, men på nätterna var han orolig. Mina krafter höll på att ta slut.”

Parets gemensamma stig har varit lång: För ett år sedan firade de guldbröllop med familjemedlemmarna och vännerna.

”Att min man flyttade till ett servicehus var ett av de svåraste besluten i mitt liv. Det kändes som att jag övergav honom, även om lösningen var den bästa för oss båda. Han får yrkeskunnig vård och jag orkar bättre”.

Paret Levander har bott i samma bostadsbolag i över 30 år. Alldeles i närheten av hemmet bor vänner och där finns alltid någon att prata med, vilket lindrar ensamheten. Barnen med familjer bor också nära.

Makens diagnos var en chock för hela familjen

Sjukdomen kom smygande. Först fick han diagnosen afasi på våren 2013.

”Talet förändrades och han uttryckte sig klumpigt: han hittade inte ord och tidvis stammade han. Han fick hjälp och stöd av afasiföreningen och gick i talterapi.”

Vid noggrannare neurologiska tilläggsundersökningar kom det fram att Marjas 65 år gamla make led av frontallobsdegeneration. Informationen kom som en chock för alla, särskilt för det äkta paret och deras barn.

”Han var alldeles för ung för en sådan diagnos. För mig var det alldeles självklart att jag skulle bli närståendevårdare: jag ville ta hand om honom hemma så länge som möjligt. Jag började också få stöd för närståendevård från Helsingfors stad.”

Den bästa platsen är inte längre hemma

På några år blev maken märkbart sämre. När han var vaken på nätterna fick inte heller hustrun sova. Han kunde inte heller i övrigt lämnas ensam ens för en stund.

”Han fick en vårdplats i två servicehus, där han bodde några dagar i månaden. Då kunde jag återhämta mig och fick lite tid för mig själv.”

”Barnen stöttade och insåg att servicehuset var den bästa lösningen.”

För några år sedan fattade Marja beslutet att hemvård inte längre är tillräckligt. Hon ansökte om vårdplats. Maken väntade tre månader på stadens servicecenters avdelning på att en plats skulle bli ledig och kunde sedan flytta till sitt nuvarande servicehus.

”Situationen var väldigt tuff för barnen, deras pappas sjukdom påverkade även deras familjer. Barnen stöttade och insåg att servicehuset var den bästa lösningen. Även min mans syskon har stöttat oss under hela hans sjukdomstid.”

Socialskötaren hjälpte till att fylla i ansökningarna om vårdplats och vårdbidrag för pensionstagare.

Mamman och maken bor i samma servicehus

Marja riktar ett tack till socialvårdaren som berättade om olika vårdplatser och hjälpte till i ansökningsprocessen.

”Jag fick råd om sådant jag inte tidigare hade haft någon aning om. Jag berättade också för socialvårdaren att vi önskade att han skulle få komma till samma servicehus där min mamma, som har insjuknat i Alzheimer, bor. Jag värdesätter verkligen att man tog hänsyn till mitt önskemål. Det värmer hjärtat ännu idag.”

”Vårdarna i servicehuset är härliga: trots sitt tunga arbete är de vänliga och berättar alltid glada saker om min man.”

Marja besöker servicehuset tre gånger i veckan. Den 13 kilometer långa resan från Munkshöjden till Staffansslätten sker med tre olika bussar. Först matar hon sin mamma och sedan besöker hon sin man.

”Jag tror att han trivs, även om han inte längre säger något och kanske inte ens känner igen mig. Det är redan ganska länge sedan han blinkade åt mig, men det glömmer jag inte. Vårdarna i servicehuset är härliga: trots sitt tunga arbete är de vänliga och berättar alltid glada saker om min man.”

Ett anspråkslöst liv ger lägre utgifter

Marja har varit tvungen att fundera över sin ekonomiska situation och hon har också besökt banken för att kartlägga läget. Maken har av FPA beviljats vårdbidrag för pensionstagare, som socialskötaren tipsade om. Hon hjälpte även till att fylla i ansökan.

”Jag har räknat ut att jag klarar mig om jag inte slösar. Jag hör till den åldersklassen som bakar bröd och äter gröt. I frysen finns bär så det räcker. Ibland klarar jag mig bra, ibland är det lite knappt.”

Intresset för att baka har smittat av sig på hennes son och vidare till hans barn.

”Förra veckoslutet var min 8 år gamla sonson och min 13 år gamla sondotter här och bakade pizza. Jag har alltid sagt att hos mig får man göra vad som helst.”

”I tiderna skötte jag och min man alla fem barnbarnen tillsammans. Det var lek och stoj. Vi tillbringade också mycket tid i vår stuga i Janakkala.”

Marja, som trivs ute i naturen, tänker nästa sommar åter ro ut till ön där stugan finns och njuta av att pyssla lite där. Det anspråkslösa livet fortsätter också där: det finns ingen elektricitet och vattnet måste man ta med sig.

Kulturhobbyer och motion hjälper till när man ska orka med vardagen.

Kamratstöd och musik hjälper när man är ensam

När man har levt tillsammans i över ett halvt århundrade känns det tungt att bli ensam.

”Det känns svårt att lägga sig ensam och vakna ensam, när den andra har funnits där i årtionden. Det känns hemskt att vara ensam”, konstaterar Marja. Enligt henne är det svårt att acceptera att en människa man håller kär är på väg att småningom tyna bort.

Även om vardagen utan maken känns tuff har Marja hittat fritidsintressen som ger henne glädje. Hon har åter börjat besöka gymmet och tar dessutom en rask promenad hem. Museikortet, som hon fick som present av sina barn, har varit i flitig användning. I föreningen för huvudstadsregionens närståendevårdare har Marja fått både kamratstöd och nya vänner.

”Vi träffas, ringer varandra, pratar och gråter tillsammans. Jag gick också med i Marthaföreningen och i den lokala pensionärsföreningen. I Marthaföreningen finns omtänksamma människor i olika åldrar och tillsammans med pensionärerna har jag gått på teater och för första gången i mitt liv på en konsert i Musikhuset. Även plånboken räcker till för det här.”

Marja lyssnar gärna på musik, särskilt på klassisk musik som Pavarotti, men även på Elvis, Barbra Streisand och Juhani Markola.

”Jag och min man samlade på skivor och även idag spelar jag musik för honom på servicehuset.”

Denna artikel skrevs före vi nåddes av sorgebudet – Marjo Levanders make gick bort julaftonen 2018.

”Närståendevårdare, håll fast vid vardagen”

Vänner och någon att prata med finns alldeles i närheten: Familjen Levander har bott i samma husbolag i över 30 år. Dessutom bor barnen med familjer och makens syskon i närheten.

Marja har en tydlig hälsning till alla närståendevårdare:

”Bli inte ensam med dina tankar, sök hjälp av till exempel socialvårdare, håll fast vid vardagen och skaffa en hobby. Till en början förstod jag inte heller själv att söka mig ut, utan gick bara här hemma. När jag sedan vågade gå med i gruppen för närståendevårdare fick jag mod att även göra annat.”

Behöver du hjälp med att ansöka om FPA:s förmåner?

  • När livssituationen ändras behöver du kanske information om till exempel hur man ansöker om förmåner. Boka tid till FPA:s serviceställe eller till telefontjänsten.
  • Om du bokar tid via nätet behöver du ett telefonnummer och en finsk personbeteckning.
  • Du kan också sköta dina ärenden per telefon eller boka en tid hos FPA genom att ringa det telefonnummer som gäller för din livssituation.
  • Om du bokar tid till telefontjänsten ska du i fältet för tilläggsuppgifter skriva vilket slags hjälp du behöver. FPA:s kundrådgivare ringer upp dig vid en på förhand överenskommen tidpunkt.
  • Om du sköter dina ärenden vid ett av FPA:s serviceställen ska du ta med dig ett identitetsbevis och eventuella handlingar.
  • Vid de flesta av FPA:s serviceställen kan du också sköta dina ärenden utan tidsbokning.
  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.