Siirry sisältöön

Oletko työtön ja haluaisit opiskella?

Opiskelu | 11.2.2019
25 vuotta täyttäneet voivat opiskella työttömyystuella jopa puoli vuotta, jos uusi osaaminen auttaa työn löytämisessä. Ilmoita opinnoistasi aina etukäteen TE-palveluihin.
Kuuntele artikkeli
Mies tietokoneella.

6 vinkkiä lyhytkestoiseen opiskeluun

  1. Lyhytkestoisten opintojen tulee antaa ammatillisia valmiuksia tai tukea yritystoimintaa. Tämä tarkoittaa, että työttömyystuella ei voi suorittaa selvästi harrastusluonteisia opintoja.
  2. Monenlaiset opinnot käyvät kuitenkin laatuun. Voit suorittaa esimerkiksi avoimen yliopiston perusopintoja tai jonkin yksittäisen kurssin. Opinnoilla voit hankkia myös lisäpätevyyttä, esimerkiksi ammattiin tarvittavaa koulutusta tai kielitaitoa. Voit myös tehdä aiemmin keskeytyneet opinnot loppuun. Tällöin opintojen keskeytymisestä pitää yleensä olla vähintään 12 kuukautta.
  3. Oikeutta opiskeluun työttömyysetuudella voi käyttää vain kerran yhtä opintokokonaisuutta kohti.
  4. Lyhytkestoiset opinnot voivat kestää korkeintaan 6 kuukautta kerralla tai jaksoissa. Lyhytkestoisissa opinnoissa TE-palvelut ei arvioi koulutustarvettasi, eikä opintojen pää- ja sivutoimisuutta. Opinnoista pitää kuitenkin ilmoittaa etukäteen TE-palveluihin. TE-palvelut arvioi opintojen keston ja tekee tarvittaessa selvityksen.
  5. Sinulla on velvollisuus hakea ja vastaanottaa työtä myös lyhytkestoisten opintojen aikana.
  6. Voit edelleen saada työttömyysetuutta myös 6 kuukautta pidempiin opintoihin. Työttömyysetuudella voidaan tukea niin sanottuja omaehtoisia opintoja, eikä myöskään sivutoiminen opiskelu estä työttömyysetuuden saamista. Niissä on kuitenkin erilaiset ehdot kuin lyhytkestoisissa opinnoissa.

Kela ja TE-palvelut ovat tuottaneet vinkit yhteistyössä.

 

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.