Siirry sisältöön

Vertaistukea ja vinkkejä vanhemmille

Koti & Perhe | 13.12.2021
Olen nyt toistamiseen vanhempainvapaalla parin vuoden sisään, kun perheeseemme on syntynyt kaksi tyttöä. Minulle vertaistuki ja muiden vanhempien neuvot ovat tärkeitä arjessa selviämiseen.
Noora Tahvanainen
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

Ystävien lisäksi olen hakenut vertaistukea ja vinkkejä erilaisista sosiaalisen median ryhmistä. Olen saanut monia hyviä neuvoja ja hyödyllistä tietoa, sekä päässyt jakamaan fiiliksiä ja kokemuksia arjesta myös niinä hetkinä, kun kaikki ei suju niin kuin pitäisi.

Vauvaryhmissä ja lukuisilla keskustelupalstoilla pohditaan usein perhe-elämään liittyviä Kela-asioita. Olipa lapsi ensimmäinen tai viides, Kela-asioissa voi tulla vastaan tilanteita, joihin kaipaa neuvoa. Olen koonnut muutaman perhe-etuuksiin liittyvän kysymyksen, joiden vastauksista voi olla sinulle hyötyä.

Milloin äitiyslomani alkaa ja paljonko saan vanhempainpäivärahaa? Vauvan syntymän lisäksi myös toimeentulo ja vapaan alkamisajankohta askarruttavat monia. Käytännössä vapaan alkamisajankohdan määrittää lapsen laskettu aika, ja päivärahoihin vaikuttavat yleensä vapaata edeltävät tulot. Siksi nämä vastaukset ovat aina yksilöllisiä, ja arvauksien sijaan täsmällisimmän arvion vapaan aikaisista tuloista ja ajankohdista saa hyödyntämällä Kelan sivuilta löytyviä vanhempainpäivärahakauden ja vanhempainpäivärahan laskureita.

Vauvan syntymäaikaa on yleensä mahdotonta etukäteen arvata.

Miten isyysloman alkamisaika ilmoitetaan? Monesti ihmetellään, miten isyysloman alkamisajankohta kannattaa ilmoittaa, että isä pystyy olemaan kotona heti vauvan synnyttyä. Työpaikalle vapaasta pitää ilmoittaa kahta kuukautta aiemmin, mutta koska vauvan syntymäaikaa on yleensä mahdotonta etukäteen arvata, yleisimmin isä ilmoittaa töihin jäävänsä vapaalle lasketun ajan tienoilla. Vapaan ajankohtaa voi sitten tarvittaessa muuttaa, kun lapsi syntyy ilmoittamalla siitä työnantajalle.

Isä voi pitää äidin äitiys- ja vanhempainvapaan aikana enintään 18 päivää isyysvapaata enintään neljässä pätkässä, ja loput 36 päivää vanhempainvapaan jälkeen enintään kahdessa jaksossa. Aika rientää kuin siivillä, joten kannattaa myös olla tarkkana, ettei vapaita jää pitämättä. Isyysvapaat kun täytyy pitää ennen lapsen 2-vuotissyntymäpäivää.

Kuinka kauan voin saada kotihoidontukea? Tätä kysellään usein, kun vanhempainvapaa on loppumassa. Kotihoidontukea voit saada, kunnes lapsesi täyttää 3 vuotta. Maksuaika voi olla pidempikin, jos perheessä on nuorempia sisaruksia. Niin kauan kuin perheessä on alle 3-vuotias lapsi, voit saada kotihoidontukea kaikista alle kouluikäisistä lapsista.

Monia myös mietityttää, voiko kotihoidontukea saada, kun isä on isyyslomalla. Käytännössä ei, mutta toisaalta toisella vanhemmalla voi olla oikeus joustavaan hoitorahaan myös isyysvapaan aikana, jos hän tekee lyhyempää työaikaa. Samoin joissain tilanteissa perheen muista lapsista voi jäädä maksettavaksi tuloista riippuvaa hoitolisää.

Jos taloudellinen tilanteesi on tiukka tai monimutkainen, kannattaa asioiden selvittämiseksi varata aika Kelan puhelinpalveluun.

Perhevapaauudistus lisää perhevapaiden kestoa parilla kuukaudella.

Mitä perhevapaauudistus tarkoittaa ja koskeeko se minua? Perhevapaauudistuksen uutisointi on tavoittanut monet vanhemmat, mutta uudistuksen merkitys ei ole kaikille selvää. Uudistus koskee niitä vuodelle 2022 vauvaa odottavia perheitä, jossa lapsen laskettu syntymäaika olisi 4.9.2022 tai sitä myöhemmin.

Käytännössä perhevapaauudistus lisää perhevapaiden yhteenlaskettua kestoa nykyisestä reilusta 11 kuukaudesta noin 13 kuukauteen, ja tasapuolistaa vapaiden jakautumista. Jatkossa kumpikin vanhempi saa 160 vanhempainpäivärahapäivää, joista enintään 63 päivää voi luovuttaa toiselle vanhemmalle. Tämän lisäksi äidillä on 40 päivää raskausrahaa. Niin, ja onnea kaikille 2022 vuoden vauvoille jo etukäteen!

Milloin uusi äitiyspakkaus julkaistaan? Tähän kysymykseen ei voi olla törmäämättä! Äitiyspakkaus on monelle odottajalle tärkeä, ja uuden pakkauksen julkaisuajankohtaa pohditaan ja spekuloidaan ahkerasti. Julkaisupäivä vaihtelee vuosittain, sillä edellisen vuoden äitiyspakkaukset jaetaan aina ensin loppuun.

Nytpä on siis mahtavaa kertoa, että vuoden 2022 äitiyspakkaus on julkaistu jo joulukuun alussa! Ehdottomasti kannattaa tutustua uuteen äitiyspakkaukseen ja sen tuotteisiin.

Näiden lisäksi parhaat vinkkini vauvavuoteen ovat, että luota vaistoosi, kysy neuvoa neuvolasta tai Kela-Kertulta Kysy lapsiperheiden etuuksista -palstalla ja hae vertaistukea muilta vanhemmilta. Usko pois, sellaista kysymystä ei olekaan, jota joku äiti tai isä ei olisi jo ennen sinua pohtinut.

Niin, ja viimeisimpänä: röyhtäytä vauva aina ennen nukkumaanmenoa ja leikkaa vauvan kynnet, kun hän on unessa.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.