Siirry sisältöön

Vauva tulossa? Vanhempain­päivärahoihin on luvassa muutos

Koti & Perhe | 19.6.2019
Suunnitteletko perheenlisäystä, vai näyttääkö raskaustesti jo positiivista? Vuoden 2020 alusta alkaen vanhempainpäivärahat määräytyvät vuositulon perusteella. Etuuksien tasot säilyvät ennallaan.
Kuuntele artikkeli
Kuvituskuva. Pieni lapsi nauraa ja leikkii innoissaan.

Näin vanhempain­päivärahojen määräytyminen muuttuu

 1. Jos alat saada äitiysrahaa, erityisäitiysrahaa, isyysrahaa tai vanhempainrahaa  1.1.2020 tai sen jälkeen, päiväraha määräytyy vuositulon perusteella. Vuositulo lasketaan siltä 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolta, joka edeltää päivärahaoikeuden alkamista edeltävää kuukautta. Tarkastelujakson ja päivärahan alkamisajankohdan väliin jää siis 1 kuukausi.
  • Jos oikeutesi äitiysrahaan alkaa esimerkiksi 1.3.2020, vuositulo lasketaan ajalta 1.2.2019–31.1.2020. Tällöin tarkastelujakson ja päivärahan alkamisajankohdan väliin jää helmikuu (1.2.–28.2.2020).
  • Huomioi poikkeus: jos oikeutesi päivärahaan alkaa tammikuussa 2020, vuositulo lasketaan ajalta 1.1.2019–31.12.2019.
 1. Vuosituloon lasketaan palkkatulot, YEL- ja MYEL-työtulo, tietyt ansionmenetyskorvaukset sekä tietyt etuudet kuten työttömyysetuus, sairauspäiväraha ja opintoraha. Vuositulo voi koostua useammasta eri tulosta, kuten esimerkiksi palkasta ja etuudesta. Kela saa yleensä tarvittavat tiedot tulorekisteristä ja vakuutuslaitoksista eikä sinun tarvitse ilmoittaa niitä Kelaan.
 2. Vanhempainpäiväraha voi muutoksen jälkeenkin määräytyä edellisen vanhempainpäivärahan perusteena olleen tulon perusteella, jos uuden lapsen laskettu aika on ennen kuin edellinen lapsi on täyttänyt 3 vuotta.
 3. Tietyissä tilanteissa voit hakea päivärahan määräytymistä 12 kalenterikuukauden tarkastelujakson viimeisen 3 kuukauden tulojen perusteella. Tällainen tilanne voi olla, jos olet tarkastelujakson aikana esim. suorittanut ammatillisen perustutkinnon tai korkeakoulututkinnon tai ollut hoitovapaalla. Lisäksi edellytetään, että 3 kuukauden tulosi kerrottuna neljällä ovat vähintään 20 % suuremmat kuin 12 kuukauden tarkastelujakson perusteella määräytyvä vuositulo.
 4. Jos sinulla ei ole tuloja 12 kuukauden tarkastelujakson aikana tai ne ovat hyvin pienet, päivärahasi on vähintään vähimmäismääräinen.
 5. Odota rauhassa päätöstä. Saat päätöksen vanhempainpäivärahasta aikaisintaan 12 kuukauden tarkastelujaksoa seuraavan kuukauden aikana, kun Kela on laskenut vuositulosi. Olet saattanut jo jäädä äitiysvapaalle ennen kuin saat päätöksen. Voit arvioida vanhempainpäivärahan määrän laskurilla.

Infograafi: Päivärahan määrä perustuu vuosituloon.

 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.