Siirry sisältöön

Loch Nessin hirviö ja potkupukuja – tällainen on Skotlannin äitiyspakkaus

Koti & Perhe | 27.6.2017
Suomalainen äitiyspakkaus jatkaa maailmanvalloitustaan. Nyt mallia on otettu Skotlannissa, jossa vauvalaatikoita aletaan jakaa tänä kesänä.
Kuuntele artikkeli
""
Skotlantilaisen vauvalaatikon voi värittää ja koristella itse.

Skotlanti aloittaa Suomen mallin mukaisten äitiyspakkausten jakamisen tänä kesänä. Skotlannissa pakkaus on nimetty ”Baby Boxiksi” eli vauvalaatikoksi.

Vauvalaatikoiden jakeluperiaate on samanlainen kuin Suomessa. Laatikon saavat kaikki elokuun puolenvälin jälkeen syntyneet skottivauvat. Edellytykset ovat samat kuin meillä: perheen tulee kuulua maan sosiaalijärjestelmään ja äidin käydä raskauden ajan terveystarkastuksissa neuvolassa.

”Skotlanti on Suomen jälkeen ensimmäinen maa, jossa äitiyspakkaus otetaan käyttöön yleisesti ja yhtäläisesti”, kertoo europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri, joka esitteli suomalaista äitiyspakkausta kollegoilleen europarlamentissa Brysselissä.

Vauvalaatikon kyljessä komeilee Nessie-hirviö, joka elää skotlantilaisen kansanperinteen mukaan Loch Nessin järvessä.

Suomen kaltaisia äitiyspakkauksia on aiemmin jaettu muuallakin, mutta kokeilut ovat olleet kertaluonteisia tai alueellisia, kuten Kanadassa. Yhteensä äitiyspakkauksia on kokeiltu noin 30:ssä maassa.

Vauvalaatikolla tasavertainen alku elämälle

Lapsiköyhyys on Skotlannissa merkittävä ongelma. Ainakin maaliskuun 2019 loppuun jatkuvan vauvalaatikkohankkeen tarkoituksena on auttaa antamaan tasavertainen alku elämälle, tukea vanhempia ja parantaa perheiden hyvinvointia. Skotlannissa halutaan myös rohkaista vanhempia nukuttamaan vastasyntyneitä vauvalaatikossa.

Skottien vauvalaatikon ulkonäköön on kiinnitetty erityistä huomiota. Vauvalaatikon ulkoasun suunnittelusta järjestetyn kilpailun voitti vasta 22-vuotias graafisen suunnittelun opiskelija Leanne Young. Suunnittelija myöntää, että hän ei ollut kuullutkaan suomalaisesta äitiyspakkauksesta ennen osallistumistaan suunnittelukilpailuun.

Suomalainen äitiyspakkaus on hänestä upea keksintö, mutta inspiraatiota skottilaisen version suunnitteluun Young haki kuitenkin kotiseudultaan.

Skotlannin vauvalaatikon ulkoasu on graafisen suunnittelun opiskelija Leanne Youngin käsialaa.

”Halusin laatikkoon tarinallisuutta ja sellaisen kuvituksen, jonka kanssa lapsen olisi helppo leikkiä. Lopulta päädyin käyttämään Loch Nessin hirviötä ja kansalliseläintämme yksisarvista”, selittää Young.

Laatikon kantta puolestaan koristaa satulinna. Jokainen perhe voi tehdä laatikosta omannäköisen. Sitä voi koristella, ja kanteen voi kirjata esimerkiksi vauvan syntymämitat, ensimmäisten elinvuosien tärkeitä kehitysaskeleita ja vaikka jalanjäljen.

Myös Kela järjesti tänä vuonna Suomi 100 -juhlavuoden ja ensi vuonna 80 vuotta täyttävän äitiyspakkauksen kunniaksi kilpailun äitiyspakkauksen ulkoasun suunnittelusta. Voittaja ja vuoden 2018 pakkauksen ulkoasu julkistetaan marraskuussa 2017.

Sisältö vastaa suomalaista äitiyspakkausta

Skotlannin vauvalaatikon sisältö on hyvin samankaltainen kuin Suomen äitiyspakkauksen. Laatikko sisältää kaikkiaan noin 40 tuotetta. Mukana on muun muassa peitto, patja, digitaalinen kuumemittari, lelu, leikkimatto, kirja ja vaipanvaihtoalusta sekä paljon vaatteita vastasyntyneestä puolivuotiaan kokoon saakka. Toppapukua boksista ei tosin löydy. Sen sijaan skotlantilaiseen laatikkoon sujautetaan vauvalle runo ”Welcome Wee One” eli tervetuloa pikkuinen.

Vauvalaatikon sisältö on samankaltainen kuin suomalaisen äitiyspakkauksen: vauvanvaatteita ja hoitotarvikkeita.

Vauvalaatikkohanke on otettu Skotlannissa vastaan innostuneesti.

”Suomalaista ideaa on pidetty kaikin puolin tasa-arvoa lisäävänä ja lasten oloja parantavana. Pilotissa mukana olleet vanhemmat ovat tyytyväisiä. Pakkaus on kuulemma vielä parempi, kuin mitä he odottivat”, toteaa Kumpula-Natri.

Kumpula-Natrin mukaan moni toivoo, ettei Skotlanti jää ainoaksi esimerkiksi, vaan suomalainen äitiyspakkaus löytää tiensä jokaiseen EU-maahan.

Suomalaisen äitiyspakkauksen historia

  • Suomalaisen äitiyspakkauksen historia alkaa Mannerheimin Lastensuojeluliiton jakamista kiertokoreista.
  • Vuonna 1937 säädettiin laki äitiysavustuksesta. Varsinaista äitiysavustusta on jaettu vuodesta 1938.
  • Aluksi avustus oli tarkoitettu vain vähävaraisille synnyttäjille. Näin haluttiin houkutella vähävaraiset äidit terveydenhuollon piiriin. Äitiyspakkaus ja siihen liittyneet terveystarkastukset laskivatkin lapsikuolleisuutta nopeasti.
  • Kaikille äideille pakkausta alettiin jakaa vuonna 1949.
  • Ensimmäisessä pakkauksessa oli napavöitä ja kapalovaippoja sekä lakanoita ja pyyhkeitä.
  • Nykyisin Kela jakaa vuosittain noin 55 000 äitiysavustusta, joista vajaa 40 000 äitiyspakkauksena.

Tutustu suomalaiseen äitiyspakkaukseen Kelan sivuilla

Äitiyspakkaus

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.