Gå till innehåll

Loch Ness-odjuret och sparkdräkter – sådan är den skotska mammalådan

HEM & FAMILJ | 27.6.2017
Den finska moderskapsförpackningen, dvs. mammalådan, fortsätter att erövra världen. Nu har Skottland tagit modell av Finland och börjar dela ut babylådor i sommar.
Lyssna på artikeln
""
Familjen kan själv färglägga och dekorera den skotska babylådan.

Skottland börjar dela ut mammalådor enligt finsk modell i sommar. I Skottland kallas lådan för ”baby box”, dvs. babylådan.

Principen enligt vilken babylådorna delas ut är densamma som i Finland. Alla skotska babyar som föds efter mitten av augusti kommer att få en låda. För att få lådan ska familjen omfattas av det skotska sociala systemet och mamman delta i hälsokontrollerna på rådgivningsbyrån under graviditeten.

”Skottland är näst efter Finland det första landet som introducerar en allmän och lika mammalåda”, berättar EU-parlamentariker Miapetra Kumpula-Natri, som presenterade den finska mammalådan för sina kolleger i EU-parlamentet i Bryssel.

Odjuret ”Nessie”, som enligt skotsk sägen lever i sjön Loch Ness, ståtar på babylådans sida.

Mammalådor liknande de finska har tidigare delats ut också annanstans, men det har varit fråga om engångsförsök eller regionala försök, såsom i Kanada. Sammanlagt har cirka 30 länder haft försök med mammalådor.

Jämlik början på livet

Barnfattigdomen är ett stort problem i Skottland. Avsikten med babylådsprojektet, som ska fortgå åtminstone till slutet av mars 2019, är att ge en jämlik början på livet, stöda föräldrarna och förbättra familjernas välfärd. I Skottland vill man också uppmuntra föräldrarna att lägga nyfödda att sova i babylådan.

Skottarna har fäst särskild uppmärksamhet vid babylådans utseende. Tävlingen om babylådans grafiska formgivning vanns av Leanne Young, som är endast 22 år gammal och studerar grafisk design. Designern medger att hon inte ens hört talas om den finska mammalådan förrän hon deltog i designtävlingen.

Hon anser att den finska mammalådan är en strålande innovation, men Young sökte ändå inspiration till den skotska versionen i sin hembygd.

Den skotländska babylådan har formgetts av Leanne Young, som studerar grafisk design.

”Jag ville skapa narrativitet och sådana illustrationer som babyn lätt kan utnyttja i sina lekar. Till slut stannade jag för att använda Loch Ness-odjuret och vårt nationaldjur enhörningen”, förklarar Young.

Lådans lock pryds i sin tur av ett sagoslott. Varje familj kan styla lådan enligt eget tycke. Den kan dekoreras, och på locket kan man anteckna exempelvis barnets födelsevikt och -längd, notera viktiga utvecklingsfaser under de första levnadsåren eller till exempel avbilda ett fotavtryck.

För att hedra Finlands 100-årsjubileum och mammalådan, som fyller 80 år nästa år, ordnade också FPA en tävling om mammalådans grafiska design. Vinnaren och 2018 års utformning offentliggörs i november 2017.

Innehållet motsvarar innehållet i den finska mammalådan

Den skotska babylådans innehåll är mycket lika innehållet i den finska mammalådan. Lådan innehåller sammanlagt cirka 40 produkter, bland annat ett täcke, en madrass, en digital febertermometer, en leksak, en lekmatta, en bok och ett blöjbytesunderlägg samt mycket kläder i storlekar för nyfödda ända upp till ett halvt års ålder. Någon dräkt i vadderat tyg finns dock inte med. Däremot kommer den skotska lådan att innehålla en dikt till barnet, ”Welcome Wee One”, som kan översättas med ”Välkommen du lilla”.

Babylådan innehåller liknande saker som den finska mammalådan, dvs. babykläder och produkter för babyskötsel.

Babylådsprojektet har mottagits med entusiasm i Skottland.

”Den finska idén har i alla avseenden ansetts öka jämlikheten och förbättra barnens situation. De föräldrar som medverkat i pilotprojektet har varit nöjda. De säger att lådan är ännu bättre än vad de väntade sig”, konstaterar Kumpula-Natri.

Enligt Kumpula-Natri hoppas många på att Skottland inte förblir det enda exemplet utan att den finska mammalådan hittar vägen till varje EU-land.

Den finska mammalådans historia

  • Den finska mammalådans historia börjar med de korgar med babykläder som Mannerheims Barnskyddsförbund delade ut till låns.
  • Lagen om moderskapsunderstöd stiftades 1937. Egentligt moderskapsunderstöd har beviljats sedan 1938.
  • Till en början var understödet avsett endast för mindre bemedlade föderskor. På så sätt ville man locka de mindre bemedlade mammorna till hälsovården. Tack vare mammalådan och de därtill anslutna hälsokontrollerna sjönk barndödligheten snabbt.
  • Lådan började delas ut till alla mammor 1949.
  • Den första lådan innehöll navelbindor och lindor samt lakan och handdukar.
  • Numera beviljar FPA cirka 55 000 moderskapsunderstöd, varav 40 000 mammalådor, varje år.

Kolla mammalådan på FPA:s webbplats

Moderskapsförpackningen

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.