Siirry sisältöön

Perhevapaat uudistuivat, mikä muuttui?

Koti & Perhe | 9.8.2022
Perhevapaata koskeva laki uudistui elokuun alussa siten, että uudet vanhempainvapaat on jaettu tasaisesti molemmille vanhemmille, päivärahapäivien määrä kasvoi ja vapaat voi pitää joustavammin kuin aiemmin. Mitä lapsiperheen on hyvä tietää muutoksista ja mikä säilyy ennallaan, vaikka etuudet uudistuivatkin?
Laura Lahtikivi
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

Asiakaspalvelustamme ja Kela-Kertun Facebook-sivuilta kysellään parhaillaan sitä, keitä uudistus koskee ja mitä päivärahaa missäkin tilanteessa haetaan. Päätin koota yhteen yleisimpiä kysymyksiä ja vastauksia, jotta löytäisit tiedot mahdollisimman sujuvasti.

Keitä perhevapaauudistus koskee?

Uudet perhevapaat koskevat perheitä, joissa lapsen laskettu aika on 4.9.2022 tai sen jälkeen. Lisäksi uudistus koskee perheitä, jotka ovat ottaneet adoptiolapsen osaksi perhettään 31.7.2022 tai sen jälkeen.

Kuinka pitkä uusi vanhempainvapaa on ja mitä tukea sen aikana voi saada?

Uusi vanhempainvapaa kestää hieman yli 13 kuukautta, sillä uudistuksen ansiosta vanhempainpäivärahapäiviä on yhteensä enintään 360 arkipäivää. Aiemmin vanhempainpäivärahapäiviä oli yhteensä enintään 317 arkipäivää, mikä tarkoittaa noin 11 kuukauden aikaa.

Aiemmat äitiys-, isyys- ja vanhempainrahat poistuvat, ja niiden tilalla ovat raskaus- ja vanhempainraha. Samalla erityisäitiysraha muuttui erityisraskausrahaksi. Raskaana oleva voi saada 40 arkipäivää raskausrahaa, ja raskausvapaan voi aloittaa 30–14 arkipäivää ennen lapsen laskettua aikaa. Vanhempainrahapäivät on jaettu tasan molemmille vanhemmille, joten molemmat vanhemmat voivat hyödyntää sitä 160 arkipäivää. Jos haluat, voit antaa toiselle vanhemmalle enintään 63 vanhempainrahapäivää omasta kiintiöstäsi.

Uudistuksen ansiosta vanhempainpäivärahapäiviä on yhteensä enintään 360 arkipäivää.

.Monelle meistä arkipäivät merkitsevät päiviä maanantaista perjantaihin. Vanhempainpäivärahojen kohdalla on hyvä huomata, että arkipäiviksi lasketaan päivät maanantaista lauantaihin arkipyhiä lukuun ottamatta – siis kalenterin ”mustat” päivät. Voi hyödyntää laskuria arvioidessasi raskaus- tai vanhempainrahan ajankohtia.

Lapsemme on syntynyt kesäkuussa 2022, joten hakeeko puolisoni isyysrahaa vai voimmeko hakea uusia vanhempainpäivärahoja?

Tässä tilanteessa puolisosi tulisi hakea isyysrahaa, koska uudet etuudet koskevat perheitä, joissa lapsen laskettu aika on 4.9.2022 tai sitä myöhemmin. Jos perheesi on alkanut saada vanhempainpäivärahoja aiemmin, ei niitä valitettavasti voi vaihtaa elokuussa uudistuneen lain mukaisiksi etuuksiksi.

Perhevapaita koskeva uusi ja vanha laki toimivat rinnakkain vuoden 2024 loppuun asti, joten esimerkiksi isyysrahahakemus löytyy edelleen OmaKela-asiointipalvelustamme. Vanhan lain mukaista isyysvapaata voi käyttää, kunnes lapsi on 2-vuotias. Isä voi myös käyttää vanhan lain mukaisia isyysrahapäiviä samaan aikaan, kun äiti saa raskaus- tai vanhempainrahaa uudesta lapsesta.

Vaikuttaako uudistus vanhempainrahan määrään?

Perhevapaauudistus ei vaikuta vanhempainrahan määrään, vaan se perustuu vuosituloihin, kuten aiemminkin. Voit arvioida päivärahan määrää laskurilla.

Päivärahan määrään vaikuttavat tulot lasketaan 12 kalenterikuukauden jaksolta, joka edeltää etuuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta. Asia avautuu selkeimmin esimerkin kautta: jos jäät vanhempainvapaalle ensimmäistä kertaa esimerkiksi marraskuussa 2022, vuosituloihin huomioidaan vielä syyskuun 2022 tulot. Päivärahan määrä perustuu saman lapsen kohdalla samoihin tuloihin myös silloin, jos palaat välillä töihin ja siirryt vaikkapa muutaman kuukauden päästä takaisin vanhempainrahalle hoitamaan lastasi.

Miten voin siirtää vanhempainpäivärahapäiviä lapsen toiselle vanhemmalle?

Tämä onnistuu näppärimmin OmaKelassa vanhempainpäivärahahakemuksella. Synnyttävä vanhempi voi ilmoittaa jo etukäteen, että haluaa luovuttaa päivärahapäiviä lapsen toiselle vanhemmalle. Toinen vanhempi puolestaan pystyy tekemään ilmoituksen sitten, kun lapsi on syntynyt. Tarkempia neuvoja löytyy verkkosivuiltamme.

Voinko pitää vapaata vuorotellen toisen vanhemman kanssa? Entä onnistuuko vanhempainvapaalla työskenteleminen?

Jos olet töissä, kannattaa vanhempainvapaan ajankohdista keskustella työnantajan kanssa, sillä työnantajalla voi olla oikeus jaksojen rajoittamiseen. Asiat voivat kuitenkin järjestyä vanhempien toiveiden mukaisesti esimerkiksi siten, että molemmat vuorottelevat työnteon ja lapsen hoitamisen välillä jopa vuoroviikoin.

Vanhempainvapaissa on joustavuutta, jota monet perheet toivoivatkin perhevapaauudistukselta.

Työpäiviltä ei makseta vanhempainrahaa, joten ne eivät kuluta käytössäsi olevien vanhempainrahapäivien määrää. Jos hoidat lasta osan päivästä ja teet enintään 5 tuntia osa-aikatyötä, voit hakea osittaista vanhempainrahaa.

Halutessasi voit työskennellä sunnuntaisin ja arkipyhinä työn vaikuttamatta vanhempainrahaan, sillä päivärahaa maksetaan vain arkipäiviltä.  Muistathan ilmoittaa Kelalle, jos aloitat vanhempainvapaalla työn, jota teet arkipäivisin (ma-la).

Onko sinulla mielessä tarkempia kysymyksiä perhevapaista? Voit esittää kysymyksen alati valppaalle Kela-Kelpo-chattirobotillemme tai pirauttaa asiakaspalveluumme, jossa selvitämme vastauksen asiaasi. Mukavaa syksyn alkua kaikille!

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.