Siirry sisältöön

Opiskelija, muista hakea asumistuen vuosi­tarkistusta!

Koti & Perhe | 13.6.2021
Yleinen asumistuki myönnetään yleensä toistaiseksi, mutta tuki tarkistetaan vähintään kerran vuodessa. Saat Kelasta kirjeen ja ohjeet vuositarkistuksen hakemiseen ennen tarkistuksen ajankohtaa. Hae tarkistusta ajoissa, jotta tuen maksamiseen ei tule katkosta.
Kuuntele artikkeli
""

5 vinkkiä asumistuen tarkistuksesta

  1. Asumistuki pitää tarkistaa, kun tuen myöntämisestä tai edellisestä tarkistuksesta on kulunut vuosi. Tarkistuksen tarkoituksena on varmistaa, että tuki maksetaan sinulle oikean suuruisena. Saat Kelasta kirjeen, jossa kerrotaan tarkistuksen hakemisesta. Saat kirjeen noin kuukautta ennen tarkistusajankohtaa.
  2. Voit hakea tarkistusta ja lähettää liitteet kätevästi OmaKelassa. Toimita muuttuneisiin tietoihin liittyvät liitteet, kuten esimerkiksi todistus muuttuneen vuokran määrästä. Hakemuksesta selviää, mitä liitteitä tarvitset.
  3. Hae vuositarkistusta mahdollisimman pian, jotta tuen maksamiseen ei tule katkosta. Jos esimerkiksi asumistuessasi on vuositarkistus 1.8., hakemuksen pitää olla Kelassa viimeistään 15.7. Voit tarkistaa määräajan Kelan lähettämästä kirjeestä.
  4. Jos et hae vuositarkistusta riittävän ajoissa, asumistukesi lakkautetaan. Saat lakkautuksesta päätöksen kotiisi. Voit tällöin vielä hakea vuositarkistusta, mutta toimi ripeästi. Asumistuki voidaan myöntää aikaisintaan hakemiskuukautta edeltävän kuukauden alusta.
  5. Jos sinun tai ruokakuntasi jäsenen olosuhteet muuttuvat, asumistuki voidaan tarkistaa jo ennen vuositarkistusta. Sinun pitää hakea tuen tarkistusta esimerkiksi, jos vaihdat asuntoa tai jos ruokakuntasi yhteenlasketut tulot suurenevat vähintään 400 e/kk tai pienenevät vähintään 200 e/kk. Lue, missä tilanteissa asumistuen tarkistusta pitää hakea.

+ Jos sinulla on kysyttävää, voit soittaa Kelan palvelunumeroon 020 692 210 ennen tarkistushakemuksen tekemistä.

Teksti on päivitetty 14.6.2021.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.