Siirry sisältöön

Opiskelija, muista hakea asumistuen vuosi­tarkistusta!

Koti & Perhe | 13.6.2021
Yleinen asumistuki myönnetään yleensä toistaiseksi. Jos saat yleistä asumistukea, sinun täytyy hakea tuen tarkistusta vähintään kerran vuodessa. Saat Kelasta kirjeen ja ohjeet vuositarkistuksen hakemiseen ennen tarkistuksen ajankohtaa. Hae tarkistusta ajoissa, jotta tuen maksamiseen ei tule katkosta.
Kuuntele artikkeli
""

5 vinkkiä asumistuen tarkistuksesta

  1. Sinun täytyy hakea asumistuen tarkistusta, kun tuen myöntämisestä tai edellisestä tarkistuksesta on kulunut vuosi. Tarkistuksen tarkoituksena on varmistaa, että tuki maksetaan sinulle oikean suuruisena. Saat Kelasta kirjeen, jossa kerrotaan tarkistuksen hakemisesta. Saat kirjeen noin kaksi kuukautta ennen tarkistusajankohtaa.
  2. Voit hakea tarkistusta ja lähettää liitteet kätevästi OmaKelassa. Toimita muuttuneisiin tietoihin liittyvät liitteet, kuten esimerkiksi todistus muuttuneen vuokran määrästä. Hakemus ohjaa sinua eteenpäin ja kertoo, mitä liitteitä tarvitset.
  3. Hae vuositarkistusta mahdollisimman pian kirjeen saatuasi, jotta tuen maksamiseen ei tule katkosta. Jos asumistuessasi on vuositarkistus esimerkiksi 1.8., hakemuksen pitää olla Kelassa viimeistään 30.6. Voit tarkistaa määräajan Kelan lähettämästä kirjeestä.
  4. Jos et hae vuositarkistusta riittävän ajoissa, asumistukesi lakkautetaan. Saat lakkautuksesta päätöksen kotiisi. Voit tällöin vielä hakea vuositarkistusta, mutta toimi ripeästi. Asumistuki voidaan myöntää aikaisintaan hakemiskuukautta edeltävän kuukauden alusta.
  5. Jos sinun tai ruokakuntasi jäsenen olosuhteet muuttuvat, sinun täytyy hakea asumistuen välitarkistusta jo ennen vuositarkistuksen ajankohtaa. Sinun pitää hakea tuen välitarkistusta esimerkiksi, jos vaihdat asuntoa tai jos ruokakuntasi tulot suurenevat vähintään 400 e/kk. Voit hakea asumistuen tarkistusta myös, jos tulosi pienenevät vähintään 200 e/kk. Lue, missä tilanteissa asumistuen tarkistusta pitää hakea.

+ Jos sinulla on kysyttävää, voit soittaa Kelan palvelunumeroon 020 692 210 ennen tarkistushakemuksen tekemistä.

Teksti on päivitetty 7.6.2023.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.