Siirry sisältöön

Miten vuokrankorotus vaikuttaa asumistukeen?

Koti & Perhe | 31.1.2022
Nouseeko vuokrasi? Alle 50 euron vuokrankorotus ei vaikuta yleisen asumistuen määrään. Jos asumismenosi kuitenkin muuttuvat vähintään 50 euroa kuukaudessa, voit hakea asumistuen tarkistusta.
Kuuntele artikkeli
""

Lue tästä vinkit tuen tarkistamiseen

  1. Alle 50 euron suuruinen muutos asumismenoissa ei vaikuta asumistukeen. Sinun ei siis tarvitse hakea tuen tarkistusta pelkästään pienen vuokrankorotuksen takia. Korotus otetaan huomioon seuraavassa asumistuen vuositarkistuksessa.
  2. Jos ruokakuntasi asumismenot kuitenkin muuttuvat vähintään 50 e/kk edelliseen asumistukipäätökseen verrattuna, voit hakea asumistuen tarkistusta OmaKelassa. Liitä mukaan vuokrankorotusilmoitus. Huomaa, että liitettä ei tarvitse toimittaa, jos Kela saa vuokrasopimustiedot suoraan vuokranantajaltasi.
  3. Tuki tarkistetaan sen kuukauden alusta, josta muuttuneita asumismenoja maksetaan koko kuukaudelta. Esimerkiksi jos vuokrasi nousee 1.3., tuki tarkistetaan 1.3. alkaen.
  4. Asumistuen määrä ei kuitenkaan välttämättä suurene, vaikka vuokra nousisi. Kela maksaa asumistukea hyväksyttävistä asumismenoista. Vuokra-asunnossa näitä ovat vuokra sekä erikseen maksettavat vesi- ja lämmityskulut. Hyväksyttäville asumismenoille määritellään laissa ylärajat, joita kutsutaan enimmäisasumismenoiksi. Esimerkiksi Turussa kahden hengen ruokakunnan asumismenoina voidaan hyväksyä enintään 602 e/kk, vaikka vuokra olisi tätä suurempi.
  5. Muistathan myös, että jos esimerkiksi ruokakuntasi tulot muuttuvat huomattavasti tai vaihdat asuntoa, asumistuki pitää tarkistaa. Lue, missä tilanteissa asumistuen tarkistusta pitää hakea.

+ Jos sinua mietityttää, pitääkö tuki tarkistaa, voit kysyä asiasta soittamalla Kelan palvelunumeroon 020 692 210.

Lue lisää Kelan sivuilta

Asumistuen tarkistaminen

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.