Siirry sisältöön

Lapsilisää Luxemburgista? Tarkista, voitko saada perhe-etuuksia kahdesta maasta!

Koti & Perhe | 12.2.2018
Jos työskentelet ulkomailla, sinulla voi olla oikeus työskentelymaasi perhe-etuuksiin. Lue ja ota selvää, voiko perheesi saada etuuksia ulkomailta.
Kuuntele artikkeli
""

3 + 1 faktaa ulkomaisista perhe-etuuksista

  1. Kun teet töitä EU- tai ETA-maassa tai Sveitsissä, kuulut yleensä työskentelymaan sosiaaliturvaan. Siksi sinulla on oikeus myös kyseisen maan perhe-etuuksiin, vaikka lapsesi asuisikin Suomessa. Jokainen maa määrittelee perhe-etuutensa itse. Suomessa perhe-etuuksia ovat mm. lapsilisä ja kotihoidon tuki.
  2. Jos lapsen molemmat vanhemmat työskentelevät eri maissa, perhe-etuuksiakin maksetaan molemmista maista. Maa, jossa lapsi asuu, maksaa etuuden aina kokonaan. Jos toisen maan etuus on suurempi, siitä vähennetään ensin lapsen asuinmaan maksama summa ja erotus maksetaan sinulle. Lapsilisäsi voi siis suurentua!
  3. Jos vain toinen vanhemmista työskentelee ja muu perhe asuu toisessa maassa, työskentelymaa maksaa koko etuuden. Lisäksi lapsen asuinmaa maksaa erotuksen, jos asuinmaan etuus on suurempi.

+ Jos sinulla on oikeus perhe-etuuksiin ulkomailta, sinulla on myös velvollisuus hakea niitä. Osassa EU- tai ETA-maista mm. lapsilisä on suurempi kuin Suomessa, joten hakeminen kannattaa!

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.