Siirry sisältöön

Kesä ja päivähoito – lapsiperheiden 5 yleisintä kysymystä Kelalle

Koti & Perhe | 16.5.2017
Yksityisen hoidon tuki, kotihoidon tuki ja osittainen hoitoraha askarruttavat kesälomiin valmistautuvia lapsiperheitä. Näillä tiedoilla suvi sujuu huolettomammin, tuet maksetaan ajallaan ja oikeansuuruisina eikä etuuksien takaisinperinnästä tarvitse murehtia.
Kuuntele artikkeli
""

1. Perhe saa yksityisen hoidon tukea. Miten toimitaan, jos hoitoaikoihin tai -maksuihin tulee kesällä muutoksia?

Kun lapsi on yksityisessä päivähoidossa ja perhe saa yksityisen hoidon tukea, Kelaan pitää ilmoittaa muutoksista hoitoajoissa ja -maksuissa, hoitopaikan tai hoitajan vaihtumisesta sekä kunnalliseen päivähoitoon siirtymisestä. Muutoksista voi ilmoittaa esimerkiksi puhelimitse tai viestillä Kelan verkkoasiointipalvelun kautta. Muutoksista tarvitaan selvitys hoitajalta.

Jos yksityisen hoidon tukea ei makseta kesällä, alle 3-vuotiaan lapsen perhe voi hakea kotihoidon tukea.

2. Voiko yksityisen hoitajan irtisanomisajalle saada yksityisen hoidon tukea?

Vastaus riippuu hoitosopimuksen sisällöstä. Jos hoitosuhde on voimassa ja hoitomaksu maksetaan irtisanomisaikana, tuki voidaan maksaa myös siltä ajalta.

3. Perheessä on alle 3-vuotias lapsi, joka on kunnallisessa päivähoidossa. Voivatko vanhemmat hakea kotihoidon tukea kesälomiensa ajaksi?

Jos lapselle on varattuna kunnallinen päivähoitopaikka, kotihoidontukea ei voida maksaa. Tukea voidaan maksaa, jos hoitopaikka on irtisanottu.

Alle 2-vuotiaan lapsen isä voi kuitenkin pitää kesällä vanhempainvapaata ja saada vanhempainpäivärahaa irtisanomatta hoitopaikkaa. Kun vanhempainvapaasta ilmoittaa hyvissä ajoin Kelaan, päivärahat tulevat ajallaan.

Isyysvapaan aikana ei makseta samasta lapsesta lasten kotihoidon tukea eikä yksityisen hoidon tukea. Joustavaa hoitorahaa voidaan maksaa äidille isyysrahan ajalta, jos sen edellytykset muutoin täyttyvät.

4. Esikoulu päättyy kesäkuun alussa, mutta lapsi tarvitsee hoitoa myös kesällä. Saako yksityisessä päivähoidossa oleva eskarilainen kesällä suurempaa yksityisen hoidon tukea?

Tämä on mahdollista. Esikoulun lukuvuosi on 1.8.–31.5. Tänä aikana esikoululaisesta ei makseta yksityisen hoidon tuen hoitorahaa tai hänestä maksetaan aiempaa pienempää hoitorahaa, riippuen hänen varhaiskasvatusoikeudestaan.

Esikoulun lukuvuosi kuitenkin päättyy toukokuun lopussa. Siksi esikoululaisesta, josta on lukuvuoden ajan maksettu pienempää yksityisen hoidon tuen hoitorahaa, voidaan kesä- ja heinäkuussa maksaa korkeampaa hoitorahaa, jos lapsi on tuolloin yksityisessä päivähoidossa. Lapsesta, josta ei ole lukuvuoden aikana maksettu hoitorahaa, voidaan maksaa kesä- ja heinäkuussa pienempää hoitorahaa.

Kesällä yksityisessä päivähoidossa olevalle esikoululaiselle kannattaa hakea hyvissä ajoin yksityisen hoidon tukea esimerkiksi Kelan verkkoasiointipalvelussa.

5. Perheessä on eka- tai tokaluokkalainen. Vanhempi on töissä enintään 30 tuntia viikossa ja saa osittaista hoitorahaa. Voiko tukea saada myös kesällä?

Osittainen hoitoraha maksetaan 1.- ja 2.-luokkalaisten vanhemmille kesällä, jos sopimus lyhennetystä työajasta on voimassa myös kesällä. Tukea voidaan maksaa 2. luokan jälkeen heinäkuun loppuun saakka.

Kysytyimmät kysymykset paljasti palveluneuvoja Marketta Nevalainen, joka on vastannut lapsiperheiden kysymyksiin Kelan asiakaspalvelussa kymmeniä vuosia.

Artikkelia on päivitetty 26.5.2017 isyysvapaan aikana maksettavien perhe-etuuksien osalta.

Tilaa eurooppalaiset sairaanhoitokortit koko perheelle ennen Euroopan-matkaa

  • Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa hoitoa EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä äkillisen sairastumisen tai tapaturman sattuessa. Sen turvin pääsee hoitoon tarvittaessa myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Kortilla saa hoidon samaan hintaan kuin maassa asuvat henkilöt.
  • Julkiseen sairaanhoitoon oikeuttava eurooppalainen sairaanhoitokortti täydentää matkavakuutusta, joka puolestaan antaa turvan yksityisiä palveluja varten.
  • Ilmainen kortti kannattaa tilata jokaiselle perheenjäsenelle. Aikuisille kortin voi tilata puhelimitse tai Kelan verkkoasiointipalvelussa, lapsille ainoastaan puhelimitse, ellei lapsella ole omia verkkopankkitunnuksia. Kortti postitetaan kotiin parin viikon kuluessa.

Lue lisää Kelan sivuilta

Lastenhoidon tuet

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.