Siirry sisältöön

Kahdesti eronnut Dennis tietää, että avioerosta toipuminen ottaa aikaa – ”Sääli ei auta eteenpäin”

Koti & Perhe | 19.2.2019
Avioero ottaa koville, varsinkin jos tulee jätetyksi ja joutuu kamppailemaan yksin rahavaikeuksien kanssa. Dennis Mitzner haki avioeron jälkeen apua Miessakeista ja päätyi lopulta itse tukihenkilöksi eronneille miehille.
Kuuntele artikkeli
Dennis Mitzner.
Eronneiden miesten tukihenkilönä toimivan Dennis Mitznerin mielestä mies ei kaipaa eron jälkeen sääliä vaan kuuntelijaa ja kannustusta.

Ensimmäinen avioero 18-vuotisesta liitosta oli Dennis Mitznerille helppo. Mies haki itse eroa vaimostaan. Ero toisesta vaimosta olikin sitten vaikeampi.

”Silloin minusta haluttiin erota, enkä ole koskaan ymmärtänyt syytä. Eksä sanoi, että olen kiltti ihminen ja hyvä isä. Pettämisestäkään ei ollut kysymys, joten vaikea on ymmärtää”, Dennis toteaa.

Lentoyhtiöllä asiakkuuspäällikkönä työuransa tehnyt, nyt eläkkeellä oleva 69-vuotias Dennis erosi toisesta, liki 20 vuotta kestäneestä liitostaan yhdeksän vuotta sitten eikä ole vieläkään asian kanssa täysin sinut. Tilannetta ovat pahentaneet rahavaikeudet.

”Matkustelimme aikoinaan paljon perheeni kanssa. Maksoin kaikki kulut matkoilla omalla luottokortillani. Eron jälkeen korttivelat jäivät minulle. Jouduin ottamaan pankista lainaa, että pääsisin eroon korttiveloista.”

Denniksellä ja hänen toisella vaimollaan on kaksi lasta, jotka eron jälkeen jäivät osittain isän luo asumaan. Nyt lapset ovat aikuisia.

”Kun lapset asuivat vielä luonani, hain ja sain asumistukea. Sen saaminen loppui saman tien, kun lapset lähtivät maailmalle. Toimeentulotukea en ole halunnut hakea, olen sen verran ylpeä. Olen ottanut selviytyäkseni pikavippejä. Niitä onkin kertynyt.”

Eronneiden miesten tukihenkilönä toimivan Dennis Mitznerin mielestä mies ei kaipaa eron jälkeen sääliä vaan kuuntelijaa ja kannustusta.

Yksinäisyys kaihertaa – ”On kamalaa mennä tyhjään kotiin”

Leipää, päälle voita, viipale makkaraa ja juustoa. Eronneen miehen ruokavalio ei seuraile ravintosuosituksia.

”Pidän kokkailusta, mutta tuntuu hölmöltä laittaa ruokaa vain itselleen. En edes oikein saa aikaan alkaa ruuanlaittoon. Ja on se myös taloudesta kiinni, aterian valmistaminen yhdelle on kallista.”

Eronneen seurana on yksinäisyys, sen Dennis kokee suurimmaksi ongelmakseen.

”On kamalaa mennä tyhjään kotiin, missä ei ole ketään odottamassa.”

 ”Nasu on ollut minulle pelastus. Sen kanssa teemme pitkiä kävelylenkkejä päivittäin.”

Aivan tyhjään kotiin Denniksen ei enää tarvitse mennä. Kuusi vuotta sitten hän hankki tiibetinterrieri Nasun.

”Nasu on ollut minulle pelastus. Sen kanssa teemme pitkiä kävelylenkkejä päivittäin. Olen saanut uusia ystäviäkin näillä kävelylenkeillä. Koiran kanssa on helpompi mennä tutustumaan ihmisiin.”

Ystävyydet ovat mukavia mutta eivät helpota syvää ikävää toisen kainaloon. Nainen voisi pelastaa alhosta. Dennis haaveilee suhteesta, jossa olisi läheisyyttä ja luottamusta.

”Olen kokeillut treffipalstaa, ja löysinkin kerran sieltä seurustelukumppanin. Se loppui lyhyeen. Ei tunnu minun jutulta nuo treffisovellukset. Baareissakaan en oikein tykkää käydä, kun en juo enkä polta, joten ei se rouva sieltäkään löydy”, Dennis miettii.

”Monet miehet tuntevat eron jälkeen epäonnistumisen häpeää”

Dennis toimii eronneiden tukihenkilönä Miessakit-yhdistyksessä. Hänen kokemuksensa mukaan miesten on tuskallista myöntää, että on tullut tehtyä virheitä.

”Monet miehet tuntevat eron jälkeen suurta epäonnistumisen häpeää.”

Pitäisikö eronneita miehiä sitten sääliä? Dennis tokaisee terävästi, että ei pitäisi.

”Sääli ei auta eteenpäin. Tsemppausta, myötäelämistä ja seuraa sen sijaan tarvitaan.”

Joidenkin tutkimusten mukaan miehet selviävät erosta naisia huonommin. He saattavat kokea jäävänsä eron jälkeen täysin yksin, tukea vaille. Ero aiheuttaa osalle miehistä myös masennusta, ahdistusta, keskittymisvaikeuksia sekä työkyvyn ja elämänhallinnan menetystä. Raha-vaikeudetkin tuntuvat kasautuvan heille eroissa naisia useammin.

”Eronneen voi olla todella hankalaa lähteä ihmisten ilmoille, paitsi tietty kaljalle.”

Dennis osaa ehkä valaista asiaa.

”Uskon, että naisilla on tiiviimpi yhteisö ystäviä tukemassa eron jälkeen. Me miehet yritämme olla kovia ja selvitä yksin, ei puhuta kellekään.”

Helposti saattaa tulla heitettyä murtuneelle miehelle, että lähdepä nyt kodista ulos urheilemaan, niin seuraa kyllä löytyy ja olo paranee.

”Se ei vain ole niin yksinkertaista. Eronneen voi olla todella hankalaa lähteä ihmisten ilmoille, paitsi tietty kaljalle”, Dennis miettii.

Rinnalla kulkijaa etsitään tositarkoituksella.

Avioerosta selviytyminen alkoi terapiassa – vertaisryhmässä sai purkaa kokemuksiaan

Dennis ei pidä itseään jurona suomalaisena, joka ei saa sanaa suustaan – päin vastoin. Silti hän koki tarvitsevansa ammattilaisen apua.

”Hakeuduin työpaikan kautta psykoterapiaan ensin sen jälkeen, kun työpaikalla alkoivat uudelleenjärjestelyt ja saneeraus. Päädyin lopulta työkyvyttömyyseläkkeelle.”

Terapiasta tuli Dennikselle henkireikä ja terapeutista tärkeä ihminen.

”Kun sitten tuli avioero ja lisäksi rahavaikeudet, terapeuttini antoi minun käydä vastaanotolla ilmaiseksi. Häntä haluan kiittää monesta asiasta.”

Terapeutti kertoi Dennikselle Miessakeista. Ensin mies ei ottanut neuvosta onkeensa.

”Lämpenin ajatukselle vasta, kun näin lehdessä Miessakkien ilmoituksen. Otin vähän myöhemmin yhteyttä, mutta kuulin, että eroryhmä oli jo alkanut. Pääsin kuitenkin peruutuspaikalle mukaan.”

”Eroryhmä oli niin hyödyllinen, että halusin kymmenen kerran käymisen jälkeen mennä vielä uuteen ryhmään.”

Denniksen ryhmässä oli yhteensä kuusi miestä ja ryhmän vetäjä. Eroryhmätapaamisiin kuului kymmenen keskustelukertaa, joissa jokaisessa oli eri teema, esimerkiksi raha-asiat, omaa hyvinvointia edistävien toimintatapojen löytäminen, itsestään välittäminen ja oikeuksiensa tiedostaminen. Ryhmän jäsenet saivat itse valita puheenaiheet.

”Jokainen kertoi tapaamisissa vuorollaan oman tarinansa päivän teeman valossa. Koin vahvasti jo ensimmäisellä kerralla, että tämä sopii minulle. Eroryhmä oli niin hyödyllinen, että halusin kymmenen kerran käymisen jälkeen mennä vielä uuteen ryhmään.”

Tukihenkilöksi eronneille miehille – ”Ajattelin, että voisin auttaa”

Miessakkien eroryhmässä Dennis keksi, että voisi ryhtyä tukihenkilöksi eronneille miehille.

”Olen avoin ja puhelias, mutta osaan myös kuunnella. Ajattelin, että voisin auttaa. Teen muutenkin paljon vapaaehtoistyötä, koska minulla on eläkkeellä aikaa.”

Tukihenkilökoulutus kesti kaksi päivää. Koulutuksen aikana opiskeltiin miehen eron erityispiirteitä, erotukemista, tukihenkilötoimintaa ja kriisiauttamista. Nyt Dennis toimii henkilökohtaisena tukihenkilönä yhdelle eronneelle kerrallaan.

Tukihenkilö tapaa tuettavan kolme kertaa yhden viikon aikana. Tuon kolmen kerran jälkeen on määrätty, että tukihenkilö ei saisi enää olla yhteydessä autettavaan.

”Eräs mies pystyi avautumaan vasta viimeisellä tapaamiskerrallamme. Silloin pyysin erikseen luvan Miessakeilta, että saisin jatkaa viestittelyä hänen kanssaan. Avautuminen omista asioista on joskus monimutkaista ja voi viedä hyvinkin paljon aikaa.”

Kelan etuudet avioeron jälkeen

  • Pienituloisella voi olla oikeus yleiseen asumistukeen.
  • Toimeentulotukeen voi olla oikeus, jos tulot pienentyvät eron jälkeen huomattavasti (kun on ensin selvitetty oikeus esimerkiksi työttömyysturvaan ja yleiseen asumistukeen).
  • Kansaneläke on suurempi yksin asuvalle kuin avo- tai avioliitossa olevalle.
  • Eläkkeen lapsikorotus tarkistetaan tai lakkautetaan, jos et eron jälkeen asu samassa taloudessa huollettavan alaikäisen lapsesi kanssa.
  • Eron jälkeen lapsella on oikeus saada elatusapua vanhemmalta, joka ei asu lapsen kanssa. Jos toinen vanhempi ei maksa elatusapua tai se on alle 158,74 e/kk, Kela voi maksaa lähivanhemmalle elatustukea.
  • Voit hakea lapsilisään yksinhuoltajakorotusta, jos eroat puolisostasi ja sinulla on alle 17-vuotias lapsi, josta saat lapsilisää.
  • Avo- tai avioero voi vaikuttaa myös eläkkeensaajan asumistuen, lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuen, sotilasavustuksen sekä lapsen opintotuen tai työmarkkinatuen määrään. Lisätietoja löydä täältä.
  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.