Siirry sisältöön

Arvioi laskurin avulla, paljonko voisit saada asumistukea

Koti & Perhe | 15.5.2020
Ovatko asumismenosi kasvaneet tai jäitkö työttömäksi? Pohditko, voitko saada yleistä asumistukea? Yleisen asumistuen laskurin avulla voit nopeasti ja helposti arvioida, onko sinulla oikeus tukeen ja paljonko voisit saada sitä.
Kuuntele artikkeli
Perhe eteisessä kauppaostoksien kanssa.

Arvioi asumistukesi määrä laskurilla

  1. Asumistuki maksetaan ruokakunnalle yhteisesti. Tuen määrään vaikuttavat ruokakunnan kaikkien jäsenten tulot. Asumistuki myönnetään yleensä toistaiseksi.
    • Ihmetteletkö, mitä ruokakunta tarkoittaa? Jos asut esimerkiksi puolisosi kanssa kahdestaan, muodostatte ruokakunnan. Puolisosi tulot vaikuttavat tuen määrään omien tulojesi lisäksi. Lue lisää ruokakunnasta.
  2. Asumistukeen vaikuttavat ansiotulot, pääomatulot (esim. osinko- tai vuokratulot) ja useat etuudet, kuten peruspäiväraha, työmarkkinatuki ja opintoraha. Tukeen vaikuttavat aina bruttotulot eli tulot, joista ei ole vielä vähennetty veroja.
  3. Ennen kuin haet asumistukea, voit arvioida laskurin avulla, onko sinulla oikeus tukeen ja paljonko voisit saada sitä. Täytä laskuriin tiedot ruokakuntasi kuukausituloista, asunnosta ja asumismenoista. Laskurin antama tulos on aina arvio tuen määrästä. Se ei välttämättä vastaa lopullista päätöstä. Jos kuukausitulosi vaihtelevat, laskuriin voi laittaa keskiarvotulon.
  4. Laskuria on helppo käyttää, sillä se ohjaa sinua täyttämään tarvittavat tiedot. Laskurista saat lisätietoa esimerkiksi siitä, miten tulot vaikuttavat yleiseen asumistukeen. Laskuri toimii sujuvasti myös mobiililaitteilla.
  5. Jos arvioit, että sinulla on oikeus asumistukeen, hae sitä verkossaMyös liitteet voit toimittaa kätevästi verkossa. Lue lisää tarvittavista liitteistä. Kelan verkkosivuilla on myös palvelu, joka näyttää tuoreen tiedon hakemusten käsittelyajoista.

+ Saatko jo yleistä asumistukea, ja tulosi pienenivät työttömäksi jäämisen tai lomautuksen takia? Yleensä asumistuki pitää tarkistaa, jos tulot muuttuvat. Jos sinua mietityttää, pitäisikö tuki tarkistaa, voit varmistaa asian soittamalla asumisen palvelunumeroon 020 692 210.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.