Siirry sisältöön

Arvioi laskurilla, paljonko voisit saada asumistukea

Koti & Perhe | 15.5.2020
Tulitko lomautetuksi tai jäitkö työttömäksi? Pohditko, voitko saada yleistä asumistukea? Asumistuen määrään vaikuttavat muun muassa ruokakunnan tulot ja asumismenot. Laskurin avulla voit nopeasti ja helposti arvioida, onko sinulla oikeus tukeen ja paljonko voisit sitä saada.
Kuuntele artikkeli
Mies istuu sohvalla ja lukee tablettia.

Arvioi asumistukesi määrä laskurilla

  1. Asumistuki maksetaan ruokakunnalle yhteisesti. Tuen määrään vaikuttavat ruokakunnan kaikkien jäsenten tulot. Asumistuki myönnetään yleensä toistaiseksi.
    • Ihmetteletkö, mitä ruokakunta tarkoittaa? Jos asut esimerkiksi puolisosi kanssa kahdestaan, muodostatte ruokakunnan. Puolisosi tulot vaikuttavat tuen määrään omien tulojesi lisäksi. Lue lisää ruokakunnasta.
  2. Asumistukeen vaikuttavat ansiotulot, pääomatulot (esim. osinko- tai vuokratulot) ja useat etuudet, kuten peruspäiväraha, työmarkkinatuki ja opintoraha. Tukeen vaikuttavat aina bruttotulot eli tulot, joista ei ole vielä vähennetty veroja. Kela tekee palkkatulosta ansiotulovähennyksen, mikä tarkoittaa, että osa tuloista ei vaikuta asumistukeen.
  3. Ennen kuin haet asumistukea, voit arvioida laskurin avulla, onko sinulla oikeus tukeen ja paljonko voisit saada sitä. Täytä laskuriin tiedot ruokakuntasi kuukausituloista, asunnosta ja asumismenoista. Laskurin antama tulos on aina arvio tuen määrästä. Se ei välttämättä vastaa lopullista päätöstä. Jos kuukausitulosi vaihtelevat, laskuriin voi laittaa keskiarvotulon.
  4. Kuinka suuret tulot voivat enintään olla, jotta voi saada asumistukea? Entä miten pienillä tuloilla ei ole mitään vaikutusta tuen määrään? Voit tarkistaa taulukosta asumistukeen vaikuttavien tulojen ylärajat ja alarajat.
  5. Jos arvioit, että sinulla on oikeus asumistukeen, hae sitä verkossa. Myös liitteet voi toimittaa kätevästi verkossa. Lue lisää tarvittavista liitteistä. Kelan verkkosivuilla on myös palvelu, joka näyttää tuoreen tiedon hakemusten käsittelyajoista.

+ Saatko jo asumistukea, ja tulosi pienenivät työttömäksi jäämisen tai lomautuksen takia? Yleensä asumistuki pitää tarkistaa, jos tulot muuttuvat. Jos sinua mietityttää, pitäisikö tuki tarkistaa, voit varmistaa asian soittamalla asumisen palvelunumeroon 020 692 210.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.