Siirry sisältöön

Näin asioit turvallisesti OmaKelassa

Kela palvelee | 12.10.2021
Verkkoasiointi on helppoa ja nopeaa. Varmista, että sinä ja läheisesi kirjaudutte OmaKelaan turvallisesti vain kela.fin kautta.
Kuuntele artikkeli
""

Verkossa on aidon näköisiä huijaussivustoja. Kun uhri syöttää verkkopankkitunnuksensa huijaussivustolle, rikolliset saavat pääsyn uhrin verkkopankkiin ja voivat varastaa tililtä rahaa. Huijaussivustoja voidaan tehdä pankkien, Omakannan tai Kelan nimiin.

Ole siis verkossa aina huolellinen ja seuraa alla olevia ohjeita, kun kirjaudut OmaKelaan!

Ohjeet turvalliseen asiointiin OmaKelassa

  1. Jos käytät tietokonetta esimerkiksi kirjastossa tai Kelan palvelupisteessä ja edellinen käyttäjä on jättänyt selaimen auki, käynnistä selain uudelleen.
  2. Kirjoita selaimen osoiteriville kela.fi. Sivulle saapuessasi osoiterivillä näkyy lukon kuva. Tämä tarkoittaa sitä, että tiedot lähetetään turvallisesti kela.fihin eikä niitä voi siepata. Älä kirjaudu OmaKelaan suoraan verkon hakukonetuloksista.
  3. Tallenna kela.fi-sivu selaimesi kirjanmerkkeihin tai suosikkeihin. Pääset näin sivulle jatkossa suoraan käyttämättä hakukoneita.
  4. Valitse kela.fi-sivulta painike Kirjaudu. Painikkeesta aukeaa Suomi.fi-palvelussa oleva kirjautumissivu, jolta pääset valitsemaan haluamasi tunnistautumistavan tai oman pankkisi. Suomi.fi on julkishallinnon yhteinen tunnistautumispalvelu, ja myös siellä tiedot lähetetään turvallisesti. Sivun osoitteen osana lukee tunnistautuminen.suomi.fi, ja osoiterivillä on lukon kuva.
    • Jos tunnistaudut OmaKelaan pankkitunnuksilla, voi palveluntarjoajana näkyä Osuuspankki (OP), vaikka käytössäsi olisivat jonkin muun pankin tunnukset.
    • Jos tunnistaudut mobiilivarmenteella, palveluntarjoajana voi näkyä Telia. Tämä ei vaikuta tunnistautumiseen: kela.fistä on aina turvallista kirjautua OmaKelaan.
  5. Kirjaudu OmaKelasta ulos aina, kun lopetat sen käytön. Tyhjennä myös selaimesi sivuhistoria ja välimuisti sekä sulje kaikki avoimet selainikkunat. Näin varmistat, etteivät samaa laitetta myöhemmin käyttävät henkilöt pääse näkemään tietojasi.

Älä koskaan lähetä sähköpostitse arkaluonteisia tietoja, kuten henkilötunnusta tai pankkitunnuksia. Kela ei koskaan kysy niitä sähköpostilla tai tekstiviestillä.

Huomaa myös, että OmaKela-palvelulla ei ole erillistä mobiilisovellusta.

Turvallisen asioinnin vinkit OmaKelaan. Samat ohjeet on kerrottu tekstissä.

Asioi turvallisesti myös Omakannassa! Lue vinkit kanta.fistä.

Mitä teen, jos olen joutunut tietojenkalasteluyrityksen kohteeksi

Jos olet päätynyt epäilyttävälle sivustolle tai saanut kirjautumista pyytävän viestin, toimi seuraavasti:

  • Älä vastaa viestiin tai syötä tietojasi vaadittuihin kenttiin.
  • Älä klikkaa viestissä olevia linkkejä.
  • Jos epäilet, että pankkitunnuksesi ovat joutuneet vääriin käsiin, ota yhteyttä pankkisi asiakaspalveluun ja tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille.
  • Jos epäilyttävä sivu on esiintynyt Kelan nimissä, ilmoita asiasta Kelaan.
  • Tutustu myös tietovuotoapu.fi -sivustoon!
  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.