Siirry sisältöön

Minne tiesi viekin Euroopassa, siellä on myös yhteyspiste

Kela palvelee | 4.5.2018
Pia Komi
suunnittelija
Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste
Kuuntele artikkeli

Suunnitteletko polvileikkausta Saksassa? Tai kenties kaihioperaatiota Ruotsissa? Ehkä hammaslääkärikäyntiä Virossa? Oli kyseessä mikä tahansa EU- tai Eta-maa, löydät sieltä myös Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteen. Kyllä, siis ihan jokaisesta 30 maasta Alankomaista Kroatiaan, Maltalta Saksaan ja Unkarista Viroon.

Yhteyspisteet antavat tietoa maansa tai alueensa terveydenhuollon palveluista ja niiden käyttämisestä. Tietoa löytyy yhteyspisteiden omilta verkkosivuilta, ja useimmat yhteyspisteet palvelevat myös sähköpostitse tai puhelimitse. Suomen yhteyspiste toimii Kelassa. Kaikkien maiden yhteyspisteiden yhteystiedot on koottu Hoitopaikanvalinta.fi-sivustolle.

Yhteyspisteet antavat tietoa maansa tai alueensa terveydenhuollon palveluista ja niiden käyttämisestä.

Eri maiden yhteyspisteiltä voit kysyä neuvoa, jos suunnittelet matkustavasi hoitoon toiseen EU- tai Eta-maahan. Voit myös kysyä neuvoa, jos sairastut matkalla ollessasi tai etsit vaikkapa silmälääkäriä. Jos haluat tietää jonkun tietyn maan terveyspalveluista, esimerkiksi onko palveluntarjoaja julkinen vai yksityinen, tai millaisia laatukriteerejä maan terveyspalveluissa noudatetaan, kysy näitä asioita kohdemaan yhteyspisteeltä. Kohdemaan yhteyspiste osaa myös kertoa löytyykö jotakin tiettyä lääkettä kyseisestä maasta, tai miten maassa sattuneen hoitovirheen kanssa tulisi menetellä. Jos siis olet kiinnostunut Ruotsin terveyspalveluista, kysy niistä Ruotsin yhteyspisteeltä.

Jos olet kiinnostunut Ruotsin terveyspalveluista, kysy niistä Ruotsin yhteyspisteeltä.

Missä asioissa kannattaa kääntyä Suomen yhteyspisteen puoleen? Jos haluat tietää, voitko lähteä ulkomaille hoitoon, mitä kaikkea pitää huomioida lähtiessä, tai millä tavalla Suomi korvaa lääkärissä käynnin ulkomailla, ota yhteyttä Suomen yhteyspisteeseen. Voit myös kysyä oikeuksistasi saada hoitoa matkalla tai muuttaessasi ulkomaille, lääkkeiden kuljettamisesta ulkomaille tai reseptilääkkeiden ostamisesta toisista EU-maista.

Jos haluat esimerkiksi tilata eurooppalaisen sairaanhoitokortin, selvittää hoito-oikeuksiasi muuttaessasi ulkomaille tai hakea korvauksia ulkomailla saadusta hoidosta, oikea osoite on Kelan kansainvälisten asioiden keskus. Yhteyspiste siis neuvoo ja opastaa yleisellä tasolla, ja Kelan kansainvälisten asioiden keskus ratkaisee henkilökohtaisia hoito-oikeuksia ja tekee korvauspäätöksiä.

Jos epäröit, kumpi taho voisi auttaa sinua, ei hätää – ohjaamme puolin ja toisin oikeaan paikkaan. Sama pätee, jos mietit, otatko yhteyttä Suomen vai jonkin toisen EU-maan yhteyspisteeseen.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.