Siirry sisältöön

Me autamme – ota apu vastaan!

Kela palvelee | 23.3.2021
Anniina Lapinkaski
etuuskäsittelijä
Kuuntele artikkeli

Osa-aikatyön palkka ei riitä laskuihin ja jääkaappi ammottaa tyhjyyttään, kirjoittaa huolestunut kansalainen asuinseutuni Facebook-ryhmässä. Hän saa tsemppauksia ja vinkkejä, miltä tahoilta tukalaan tilanteeseen voisi hakea apua ja jääkaappiin täytettä. Vain yksi vinkki puuttuu, Kela. Kukaan ei ohjaa selvittämään oikeutta Kelan etuuksiin. Ei kannata, koska Kelan kanssa joutuu aina taistelemaan ja sinne pitää lähettää hirveä nippu liitteitä monena kappaleena ja silti päätös on kielteinen, koska aina löytyy joku byrokratian kiemura. Tällainen mielikuva monilla on.

Väärät uskomukset ja vanhentuneet tiedot ovat juurtuneet syvälle.

Samaan aikaan Kela mainostaa sosiaalisessa mediassa työttömyysturvan ja palkkatulon yhteensovittelua, jotta mahdollisimman moni siihen oikeutettu ymmärtäisi hakea etuuttaan. Kommenttikenttä täyttyy epäilevistä kirjoituksista. – Ei voi olla, kyllä tässä on pakko olla joku koira haudattuna! – En usko tähän, jos tienaat euron liikaa, peritään kaikki takaisin korkojen kanssa. – Ei kannata tehdä työkeikkoja, koska palkkalaskelmaa joutuu odottamaan viikkokausia ja Kelan rahat ovat jäissä siihen asti. Väärät uskomukset ja vanhentuneet tiedot ovat juurtuneet syvälle.

Työttömyysturvan saaja voi tehdä töitä ja saada samalta ajalta soviteltua työttömyysturvaa. Palkkatulojen suojaosa on normaalisti 300 e/kk (tai 279 e/4 vko), mutta tällä hetkellä on 30.6.2021 asti voimassa korotus, jonka myötä suojaosa on 500 e/kk (tai 465 e/4 vko). Palkkatulo huomioidaan bruttomääräisenä eli ennen verojen vähentämistä. Jos palkka on suojaosaa suurempi, pienentää jokainen 465/500 euron yli menevä euro työttömyysturvaa 50 sentillä.

Tuhannen euron kuukausipalkka pienentää hakijan työttömyysturvaa siis vain 250 euron verran siinä kuussa, jonka aikana palkka maksetaan. Suojaosa on ollut voimassa jo vuosia, mutta silti monet edelleen luulevat pienenkin palkan katkaisevan työttömyysturvan maksamisen kokonaan. Ei pidä uskoa kaikkea mitä keskustelupalstoilla sanotaan!

Monet edelleen luulevat pienenkin palkan katkaisevan työttömyysturvan maksamisen kokonaan.

Palkkalaskelmia ei yleensä enää tarvitse lähettää Kelaan, koska Kela saa palkkatiedot tulorekisteristä, jonne työnantaja on velvollinen ne ilmoittamaan. Liitteitä ei siis tarvitse kantaa Kelaan selkä vääränä. Jos palkkatieto ei jostain syystä päivity tulorekisteriin, hakija voi lähettää palkkalaskelmansa Kelaan kätevästi ja nopeasti sähköisenä liitteenä. Skanneriakaan ei tarvita, selkeä kännykällä näpsäisty valokuva riittää.

Työn tekeminen ei myöskään katkaise tai viivästytä työttömyysturvan maksatusta. Jos teet työkeikan huhtikuussa ja saat palkan vasta kesäkuun puolella, sinun ei tarvitse syödä kynsiä kesäkuuhun asti. Palkka vaikuttaa työttömyysturvaan vasta kesäkuussa jolloin se maksetaan. Täytä siis työttömyysajan ilmoitusta ihan normaalissa rytmissä ja merkitse siihen tekemäsi työt niille päiville, jolloin työ on tosiasiallisesti tehty. Työttömyysajan ilmoitus käsitellään Kelassa yleensä parin arkipäivän kuluessa sen saapumisesta.

Soviteltua työttömyysturvaa voi hakea, jos on osa-aikatyössä, keikkatyössä, tuntityössä tai enintään 2 viikkoa kestävässä kokoaikatyössä ja työnhaku on voimassa TE-palveluissa eikä työttömyysturvan maksamiselle ei ole mitään työvoimapoliittista estettä. Älä siis jätä hakematta etuutta, johon sinulla on oikeus.

Älä siis jätä hakematta etuutta, johon sinulla on oikeus.

Kela pyrkii koko ajan hoitamaan hommat asiakkaan kannalta helpoimmalla mahdollisella tavalla. Erilaisilta järjestöiltä saatava akuutti apu elämän vaikeissa tilanteissa on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on tarkistaa, että omat etuusasiat ovat ajan tasalla. Etuusviidakko voi tuntua vaikeaselkoiselta ja jopa pelottavalta, mutta me olemme täällä sitä varten, että autamme sinua. Kelaan on mahdollista varata aika esimerkiksi puhelinpalveluun. Puhelun aikana autamme löytämään juuri sinun elämäntilanteeseesi sopivat etuudet.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.