Siirry sisältöön

Maksupäivä ratkaisee

Kela palvelee | 27.8.2019
Anniina Lapinkaski
etuuskäsittelijä
Kuuntele artikkeli

Työttömyysturvaan tuli muutoksia tämän vuoden huhtikuussa. Nyt osa-aikatyöstä maksettu palkka huomioidaan työttömyysturvassa tulona vasta sitten, kun palkka maksetaan. Tämä sujuvoittaa sovitellun työttömyysturvan hakemista, koska Kelan ei tarvitse jäädä odottelemaan palkanmaksua. Muutos on herättänyt jonkin verran myös kysymyksiä ja aiheuttanut epäselvyyksiä.

Tein kesäkuussa muutaman työvuoron ja mielestäni ilmoitin ne työttömyysajan ilmoituksessa, mutta sain silti täyden työmarkkinatuen? Olettekohan maksaneet sitä liikaa ja peritäänkö se minulta joskus takaisin?

Aiemmin lyhyen työkeikan vastaanottaminen saattoi johtaa siihen, että työttömyysturvan maksatus pysähtyi ja hakemus jäi odottamaan palkkalaskelman saamista. Palkkatulot huomioitiin tuloksi sille ajalle, jolloin työ oli tehty, vaikka palkka saattoi todellisuudessa tulla maksuun vasta parin kuukauden päästä. Palkkalaskelmaa odottavan aika kävi helposti pitkäksi.

Kaikenlainen kikkailu on turhaa ja mitään ei pidä jättää ilmoittamatta.

Nykyään tilanne on toinen. Jos teet osa-aikatyötä vaikkapa kesäkuussa ja palkka tulee maksuun vasta syyskuun lopussa, ei palkkalaskelmaa tarvitse jäädä odottamaan. Palkka huomioidaan tulona vasta sitten kun se maksetaan, eli syyskuussa. Kaikki työpäivät ja -tunnit täytyy edelleen muistaa ilmoittaa työttömyysajan ilmoituksessa ja juuri sille päivälle jolloin työ on tosiasiallisesti tehty.

Miksi olitte huomioineet minulle heinäkuulle tuloja, vaikka olin koko kuukauden työtön?

Kela saa palkkatiedot suoraan tulorekisteristä. Kun työttömyysajan ilmoitus saapuu Kelaan, osaa sähköinen järjestelmä automaattisesti tunnistaa, jos ilmoituksen ajalle löytyy tulorekisteristä tuloja. Hakemuksen käsittelijä tarkistaa, täytyykö tulot sovitella yhteen työttömyysturvan kanssa. Tilanne voi olla vaikkapa sama kuin ensimmäisessä esimerkissä, eli osatyö on tehty jo aiemmin, mutta palkka maksetaan heinäkuussa. Silloin palkka huomioidaan sen maksun ajankohdan mukaan eli maksuperusteisesti heinäkuun tuloksi. Toisaalta tilanne voi olla myös se, että työttömyysturvan saajan tulorekisteriin tulee näkyville jo keväällä päättyneen kokoaikatyön palkkoja, jotka on maksettu vasta heinäkuussa. Niitä ei sovitella.

Palkkani on aina 300 e/kk, mutta olitte jostain repäisseet kesäkuulle tuloksi 600 euroa. Miksi yhtäkkiä oli huomioitu tuplapalkka?

Joskus maksujakson ajalle ei osu yhtään palkanmaksupäivää, joten mitään ei huomioida. Toisinaan taas samalle jaksolle voi osua useampia palkkapäiviä. Silloin kaikki palkat huomioidaan. Jos työttömyysajan ilmoituksen jakso on ollut vaikkapa 1.6. –30.6.2019 ja tulorekisterin mukaan kesäkuussa on maksettu toukokuun palkka 3.6. ja kesäkuun palkka 28.6., tulevat molemmat palkat huomioitavaksi kesäkuulle. Sillä ei ole merkitystä, milloin palkat on ansaittu. Se ratkaisee, että molempien maksupäivä on kesäkuun puolella.

Sillä ei ole merkitystä, milloin palkat on ansaittu.

Maksuperusteinen sovittelu helpottaa ja nopeuttaa monia tilanteita. Työttömyysajan ilmoituksen täyttämistä ei enää tarvitse odotella siksi, että palkkalaskelmaa ei vielä ole. Tulevan ajan palkkoja ei tarvitse vielä miettiä. Ne huomioidaan sitten, kun ne maksetaan.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.