Siirry sisältöön

Kesätyön palkka voi vaikuttaa asumistukeen

Kela palvelee | 24.4.2018
Pasi Örnberg
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

Opiskelija, tiesitkö että voit saada yleistä asumistukea myös kesällä, vaikka et opiskelisikaan? Asumistukeen on mahdollisuus, vaikka työskentelisit kesällä tai viettäisit osan kesästä muualla kuin opiskelupaikkakunnalla. Voit olla tilapäisesti poissa asunnostasi kolme kuukautta, ja Kela jatkaa asumistuen maksamista normaalisti, jos asumiskustannuksia yhä on.

Opiskelijan tulot muuttuvat usein kesäisin, joten asumistuen määrä voi olla tarpeen tarkistaa.

Opiskelijan tulot muuttuvat usein kesäisin, joten asumistuen määrä voi olla tarpeen tarkistaa. Tukihan pitää tarkistaa, jos tulot nousevat pysyvästi vähintään 400 euroa kuussa. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Tulojen muutosta verrataan aina edellisessä päätöksessä vahvistettuihin tuloihin. Kuvitellaan esimerkiksi, että nykyisen asumistukipäätöksesi mukaan tulojasi ovat opintotuki 250 e/kk ja palkka 500 e/kk eli yhteensä 750 e/kk. Tuki tulee tarkistaa, jos tulot nousevat kesäksi vähintään 1150 euroon kuukaudessa.

Tukea ei kuitenkaan tarvitse tarkistaa, jos edellisessä päätöksessä on laskettu niin sanottu keskiarvotulo, jossa tulevan kesän ansiot on huomioitu jo etukäteen. Keskiarvotulo lasketaan, jos tulot vaihtelevat kolmen kuukauden sisällä tuen myöntökohdasta. Kannattaa pitää mielessä, että tulot huomioidaan aina bruttomääräisinä. Myös lomarahat, palkanlisät ja luontoisedut huomioidaan laskelmassa.

Kela katsoo, että tulot muuttuvat työsuhteen aloituspäivänä eikä vasta ensimmäisenä palkkapäivänä.

Tarkistusajankohdat aiheuttavat usein harmaita hiuksia. Kela katsoo, että tulot muuttuvat työsuhteen aloituspäivänä eikä vasta ensimmäisenä palkkapäivänä. Tuki kuitenkin tarkistetaan vasta muutosajankohdasta seuraavan täyden kalenterikuukauden jälkeen. Esimerkiksi jos työt alkavat 1.5., tuki tarkistetaan 1.6. Jos taas työt alkavat 2.5., tuki tarkistetaan 1.7. alkaen. Uusi tulo lasketaan siis tästä tarkistusajankohdasta eteenpäin.

Liikamaksun välttämiseksi tarkistushakemus kannattaa toimittaa Kelaan heti kun kesän tulot ovat selvillä. Tarkistus on kätevintä tehdä verkossa. Kela saa kansallisesta tulorekisteristä tarvittavat tulotiedot hakemuksen ratkaisemiseksi, joten palkkalaskelmaa ei tarvitse toimittaa liitteeksi. Käsittelijä voi kuitenkin tarvittaessa pyytää lisätietoja, jos tulorekisterissä ei ole riittäviä tietoja.

Liikamaksun välttämiseksi tarkistushakemus kannattaa toimittaa Kelaan heti kun kesän tulot ovat selvillä.

Jos mietit, oletko oikeutettu kesällä asumistukeen nousseiden tulojen vuoksi, kannattaa tarkistaa asumistuen kuukausittaiset tulorajat. Asumistuen laskurilla voit myös arvioida, miten tulojen muutos vaikuttaa tuen määrään.

Kesään ei ole enää pitkä aika, joten tsemppiä kevään viimeisiin koitoksiin!

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.