Siirry sisältöön

Ihmeen hyvä sopeutumisvalmennus

Kela palvelee | 5.2.2019
Laura Lahtikivi
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

Sairaus tai vamma voi yllättää ja tehdä arjesta erilaista kuin aiemmin. Kela tukee näissä tilanteissa monin eri keinoin, joista yksi on uuden elämäntilanteen haasteissa auttava sopeutumisvalmennus. Kursseja järjestetään kaiken ikäisille ihmisille, jotka kaipaavat tietoa ja tukea sairauteen tai vammaan sopeutumiseen. Vaihtoehtoja on jopa miljoona, kuten suunnittelijamme Heli kirjoitti.

Kurssi tarjoaa verratonta vertaistukea, kannustusta hoidosta huolehtimiseen sekä tukea arjessa pärjäämiseen.

Sopeutumisvalmennuskurssi tukee sopeutumista muutoksiin, joita sairaus tai vamma on tuonut mukanaan. Kurssit tarjoavat tietoa sairaudesta tai vammasta, mutta myös verratonta vertaistukea, kannustusta hoidosta huolehtimiseen sekä tukea arjessa pärjäämiseen.  Reitti sopeutumisvalmennuskurssille alkaa useimmiten lääkärin pakeilta. Kun lääkäri perustelee kuntoutuksesi tarpeen kirjoittamalla B-lausunnon, aika on täyttää kuntoutushakemus. Iso osa kurssipaikoista haetaan harkinnanvaraisen kuntoutuksen hakemuksella, mutta voit varmistaa asiaa ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme. Joillekin kursseille voi osallistua perheenjäseniä tai omaisia, jolloin heidänkin tietonsa merkitään hakemukseen.

Kuntoutusta pohtiessaan moni pirauttaa Kelaan, sillä he aprikoivat mitä sopeutumisvalmennuksessa oikein tehdään. Kelan kustantamilla kursseilla on vaihtelevaa ohjelmaa, johon sisältyy tavallisesti asiantuntijoiden vastaanottoja ja opastusta sekä vertaistukea samassa tilanteessa olevilta. Esimerkiksi astman sopeutumisvalmennuskurssille osallistunut Kirsi ehti kuntoutusviikon aikana kokeilla erilaisia liikuntalajeja, saada fysioterapeutin ohjausta ja jutustella ravitsemusterapeutin kanssa. Keskeiseksi sopeutumisvalmennuskurssilla nousi vertaistuki ja tsemppaus. Suosituilla lasten ADHD-sopeutumisvalmennuskursseilla perhe taas saa yhdessä tukea uuteen elämäntilanteeseen. Kurssin ohjelma voikin pohjautua yhteiselle tekemiselle, mikä mahdollistaa voimavarojen vahvistamisen ja vertaistuen saamisen. Vanhemmille ja sisaruksille voi olla kurssin aikana omaa ohjelmaa.

Reitti sopeutumisvalmennuskurssille alkaa useimmiten lääkärin pakeilta.

Jos ei aivan joka niemellä ja notkelmalla, niin ainakin eri puolilta Suomea löytyy sopeutumisvalmennuskursseja. Kelan järjestämät kurssit ovat osallistujille maksuttomia, ja kursseja järjestetään ympäri vuoden. Kelan kuntoutuskurssihausta voit katsoa, löytyykö läheltäsi sinulle sopiva sopeutumisvalmennuskurssi. Osa kursseista on suunnattu esimerkiksi työelämässä oleville, jotkut kurssit taas vaikkapa tietyllä alueella asuville. Klikkaa hakupalkeista kohdalleen tarvittavat tiedot ja sukella sopeutumisvalmennuskurssien maailmaan. Jos Kelalta ei löydy kaipaamasi sopeutumisvalmennuskurssia, sellaisia järjestävät myös monet yhdistykset.

Kannustan etsiytymään rohkeasti tarvitsemallesi sopeutumisvalmennuskurssille.

Kun Kelan sopeutumisvalmennuskurssille hakenut saa myönteisen päätöksen, tulee postissa kutsukirje kurssille sekä ennakkotietoa ohjelmasta. Kurssilainen voi hakea kuntoutusrahaa, jos vaikkapa palkka jää kurssin ajalta saamatta. Asiointipalvelussa luonnistuu myös matkakorvauksen hakeminen kuntoutukseen liittyvien matkojen kuluista. Monet kurssit järjestetään muutamassa eri jaksossa, jolloin tapaat tutut kurssikaverit uudelleen. Olen kuullut, että kursseilta löytyy usein hyvä tukiverkosto, jonka kanssa pidetään yhteyttä kurssin päättymisenkin jälkeen. Kannustan etsiytymään rohkeasti tarvitsemallesi sopeutumisvalmennuskurssille, joka tarjoaa ihmeen hyvää tietoa, vinkkejä ja vertaistukea sopeutumisesi tueksi.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.