Siirry sisältöön

Äitiys menee tunteisiin

Kela palvelee | 2.4.2019
Jaana Martikainen
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

Hei erityisesti sinä ihana, joka olet tulossa äidiksi ensi kertaa! Haluan toivottaa sinulle suunnattomasti onnea. Olet pääsemässä ikimuistoiselle ja tunteikkaalle matkalle. Äitinä oleminen on suuri etuoikeus ja kunnia.

Lapsen odottaminen on jännittävää aikaa. Ensimmäisessä odotuksessa kaikki on ihan uutta ja ihmeellistä. Miten huikeaa oli, kun vatsa kasvoi ja uusi elämä ilmoitti itsestään koko ajan entistä jykevimpinä potkuina. Potkut olivat ihania merkkejä siitä, että vauvalla on vatsassa kaikki hyvin.

Ensimmäisessä odotuksessa kaikki on ihan uutta ja ihmeellistä.

Odotusaikana tulet varmasti kuulemaan monenlaista ohjetta ja neuvoa, miten synnytyksessä kannattaa toimia tai mitkä ovat toimivimmat kasvatustrendit. Näitä ohjeita kannattaa kuunnella lempeästi suodattaen. Tähän päivään mennessä en ole kuullut yhtään samanlaista synnytystarinaa. Poimi siis eri tarinoista mukaasi hyvät vinkit, mutta muuten kuuntele itseäsi. Niin ja tietenkin sitä vauvaa.

Yksi ensimmäisen odotuksen kohokohtia (monen muun kohokohdan lisäksi) oli saada Kelan äitiyspakkaus. En juurikaan ostellut vauvalle etukäteen vaatteita tai tavaroita, joten äitiyspakkaus konkretisoi vatsan kasvun lisäksi sitä, että meillä asuu kohta pieni ihminen. Kävin jo etukäteen tutustumassa äitiyspakkauksen sisältöön. Kela tuli tutuksi äitiyspakkauksen lisäksi myös vanhempainpäivärahan hakemisen myötä. Itse kävin etukäteen laskemassa arvion vanhempainpäivärahan määrästä Kelan laskureiden avulla. Samalta sivustolta löydät myös laskurin, jolla voit arvioida vanhempainpäivärahan maksukaudet. Ensimmäistä kertaa vanhemmaksi tulevien kannattaa myös tutustua perhe-etuuksien pikaoppaaseen. Pikaopas on kätevä muistilista, johon on koottu yleisimmät perhe-etuudet aikajärjestyksessä.

Ensimmäistä kertaa vanhemmaksi tulevien kannattaa tutustua perhe-etuuksien pikaoppaaseen.

Nykyisestä arjestani vauva-aika on jo aika kaukana, joten tätä tekstiä kirjoittaessani upposin ajatuksissani useampien vuosien taa. Äitiys on vaihtunut vauva-arjesta ja pikkulapsiajoista kohti teini-ikää lähestyvien lasten vanhemmuudeksi. Lepertely vastasyntyneelle pienokaiselle on vaihtunut tiukemmaksi sananvaihdoksi kännykän taakse piiloutuvan esiteinin kanssa. Rakkaus on tietenkin yhtä suurta, ei ne äänensävyt siitä kerro mitään.

Tällaista tunteiden skaalaa en kuitenkaan arvannut olevan olemassa silloin, kun sain vastasyntyneen syliini. Tutuksi on tullut sanoinkuvaamattoman ylpeyden, pakahduttavan rakkauden ja tuskastuttavan pelon lisäksi myös totaalinen hermojen menetys. Ja nämä tunteet eivät missään muussa tilanteessa vaihtele niin nopealla tahdilla kuin äidin roolissa. Äitiys menee niin sanotusti tunteisiin.

Toivon, että sinun odotuksesi sujuu hyvin ja pääset pian nauttimaan pienen käärön tuomista onnentunteista.

Olen läheltä nähnyt myös toisenlaisia tarinoita vanhemmuudesta. Suuren onnen sijasta voidaankin kokea surua, menetystä tai epätoivoa. Aina tie vanhemmuuteen ei käy myöskään helposti. Toivon kuitenkin, että sinun odotuksesi sujuu hyvin ja pääset pian nauttimaan pienen käärön tuomista onnentunteista. Vauva-aika on ohikiitävää, nauti siis joka hetkestä! Minä jään pohdiskelemaan seuraavaksi, miltä tuntuu olla ensi kertaa teini-ikäisen äiti. Arvatenkin tunneskaala tulee seuraavien vuosien kuluessa vain kasvamaan.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.