Gå till innehåll

Rehabiliteringen en paus i vardagen för närstående­vårdaren – FPA ordnar nu även distans­rehabilitering för närstående­vårdare

HEM & FAMILJ | 23.4.2021
Eero-Veikko Niemi har vårdat sin fru Anja hemma sedan hon fick en hjärnblödning för 16 år sedan. Rehabiliteringskurser och egna fritidsintressen utgör pauser i närståendevårdarens vardag. FPA ordnar nu även distansrehabilitering för närståendevårdare. Kurserna med distansrehabilitering ordnas bara på finska, men man kan få tolkning till svenska.
Lyssna på artikeln
Eero-Veikko ja Anja Niemi.
Eero-Veikko Niemi sköter sin fru Anja hemma. Han har blivit bekant med andra närståendevårdare via den lokala föreningsverksamheten och FPA:s rehabilitering.

Eero-Veikko ”Eppu” Niemis och Anja Niemis liv förändrades abrupt på våren 2005 när Anja fick en allvarlig hjärnblödning. Efter att hon skrevs ut från sjukhuset klarade hon inte av att vara ensam hemma under långa perioder.

Eppu har hjälpt sin fru hemma med nästan allt, men han förstod inte först att det var fråga om att vara närståendevårdare.

– Jag trodde att en närståendevårdare tar hand om en sängliggande patient. Frun var i rimligt bra skick, så jag förstod inte att ansöka om stöd.

Sedermera har Eppu ingått ett avtal om närståendevård med kommunen och deltagit i rehabiliteringskurser för närståendevårdare för att värna om sin egen förmåga att orka.

Läs intervjun med Eero-Veikko och bekanta dig med FPA:s rehabilitering för närståendevårdare. Gå till artikeln här.

 

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.