Gå till innehåll

Har du hört om distansrehabilitering?

Hälsa | 15.3.2021
En del av rehabiliterings- och anpassningskurserna kan nu delvis genomföras på distans. När rehabiliteringen delvis genomförs hemma går det lättare att integrera den i det dagliga livet. Då är det också lättare att få till stånd förändringar som främjar hälsan.
Lyssna på artikeln
""

5 fakta om distansrehabilitering

 1. Distansrehabilitering är till nytta. Fördelarna med distansrehabilitering har undersökts och distansrehabilitering fungerar minst lika bra som traditionell rehabilitering som äger rum ansikte mot ansikte.
 2. Du kan delta i distansrehabilitering hemma och du behöver inte någon särskild teknik för det. En vanlig dator, pekplatta eller smarttelefon räcker till.
 3. Du kan planera rehabiliteringen så att den passar in i din egen tidtabell. I distansrehabiliteringen ingår övningar som görs på nätet. Dem kan du göra i din egen takt.
 4. Det är viktigt med växelverkan i distansrehabilitering. Precis som i fråga om traditionell rehabilitering är det yrkesutbildade personer inom rehabilitering som leder och följer upp distansrehabiliteringen. Du har sakkunniga inom rehabilitering som stöd och hjälp också under perioder med distansrehabilitering.
 5. Kamratstödet fungerar också på nätet. Kamratstödet är en av de bästa aspekterna av rehabilitering i grupp. Den här möjligheten har du tillgång till också under distansrehabiliteringsperioder.

Distansrehabilitering tillämpas nu vid sidan av traditionell rehabilitering på följande rehabiliteringskurser:

 • anpassningsträning för unga med typ 1-diabetes
 • anpassningsträning för vuxna med typ 1-diabetes
 • anpassningsträning för personer med metabolt syndrom och typ 2-diabetes
 • ITU-kurser för unga med psykiska störningar
 • rehabiliteringskurser för närståendevårdare
 • anpassningskurser för vuxna med sjukdomar i andningsorganen.

Läs mer: www.fpa.fi/sokrehabkurs
Använd till exempel nyckelordet ”diabetes” eller ”andningsorganen”

 • Vad vill du läsa om?

  Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.