Siirry sisältöön

Eläkeläinen, aiotko lähteä Aurinkorannikolle asumaan? Selvitä Kela-asiat ennen lähtöä

Eläkkeellä | 28.7.2023
Ennen lähtöä etelän lämpöön on hyvä hoitaa Kela-asiat kuntoon.
Kuuntele artikkeli
""

5 vinkkiä Espanjaan muuttavalle eläkeläiselle

  1. Ilmoita Kelaan ulkomaille muutosta. Jos asut Espanjassa vakinaisesti, et yleensä voi saada Kelan etuuksia. Jos taas oleskelet Espanjassa vain tilapäisesti, oikeus Kelan etuuksiin yleensä säilyy. Tilapäisenä oleskeluna pidetään yleensä alle 6 kuukauden yhtäjaksoista asumista, mutta aika voi joissain tapauksissa olla pidempikin. Lue lisää asumisen määrittelystä (kela.fi).
  2. Työ- ja kansaneläkettä maksetaan myös vakinaisesti Espanjaan muuttaneelle. Takuueläkettä sen sijaan ei makseta, jos asut vakinaisesti Espanjassa. Jos saat eläkettä Suomesta ja muutat vakinaisesti Espanjaan, ilmoita muutosta Kelaan. Ilmoituksen voit tehdä OmaKelassa.
  3. Eläkkeensaajan asumistukea ei makseta ulkomailla sijaitsevaan asuntoon. Eläkkeensaajan asumistukea ei makseta myöskään Suomessa sijaitsevaan asuntoon, jos eläkkeensaaja asuu ulkomailla yhtäjaksoisesti yli kuusi kuukautta tai lyhyemmissä jaksoissa pääosan vuodesta.
  4. Kun olet ilmoittanut Kelaan pysyvästä muutosta Espanjaan, Kela selvittää oikeutesi todistukseen, jolla saat tarvitsemasi sairaanhoidon Espanjassa. Kela lähettää sinulle lomakkeen, joka sinun tulee itse rekisteröidä Espanjan asuinpaikkasi sairausvakuutuskassassa.
  5. Jos oleskelet Espanjassa tilapäisesti, tilaa eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC). Sillä saat välttämättömän sairaanhoidon Espanjassa. EU:n koronatodistuksen saat Omakannasta. Selvitä ennen ulkomaille lähtöäsi, mitä muita asiakirjoja tarvitset mukaasi.

Samat säännöt koskevat kaikkia EU- ja Eta-maita sekä Sveitsiä ja Isoa-Britanniaa. Espanja on tässä tärpissä vain esimerkkinä. Jos kuitenkin saat Kelasta työkyvyttömyyseläkettä ja suunnittelet muuttoa Isoon-Britanniaan, ole ennen muuttoa yhteydessä Kelaan, jotta oikeutesi eläkkeeseen voidaan selvittää.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.