”Maailma kapenee ilman tietotekniikan taitoa”, kiteyttää Sulo Kettunen, 74. Ikäihmisten verkkoasioinnin vertaisopastajaksi kouluttautunut eläkeläismies on jo usean vuoden ajan luotsannut kotipaikkakuntansa Kontiolahden senioreja digiaikaan.
Sulo muistuttaa, että taito käyttää tietokonetta, älypuhelinta ja verkkopalveluja tulee koko ajan tärkeämmäksi.
”Ajatellaanpa vaikka pankkipalveluja. Konttoreita on yhä harvemmassa ja aukioloaikoja supistetaan. Iäkkäillä ihmisillä on rajalliset mahdollisuudet liikkua palvelujen ääreen, kun omaa autoakaan ei välttämättä ole.”
Verkon kautta pääsee hetkessä asioimaan pankissa, terveyspalveluissa, Kelassa ja verotoimistossa.
Verkon kautta pääsee hetkessä asioimaan pankissa, terveyspalveluissa, Kelassa ja verotoimistossa. Myös osoitteet, aukioloajat, sääennusteet ja lukemattomat muut hyödylliset tiedot löytyvät netistä käden käänteessä.
”Mitään yläikärajaa oppimiselle ei ole. Opettelu kannattaa – siinä yhdistyy sekin hyöty, että muisti pysyy skarppina”, Sulo huomauttaa ja kertoo esimerkin 92-vuotiaasta rouvasta, joka osti tabletin ja älypuhelimen ja lähti verkkoasiointikoulutukseen.
”Ikä ei ole este. On hienoa nähdä, miten iäkkäätkin ihmiset innostuvat, kunhan alkuun päästään.”
Auttamisen halusta tietotekniikan vertaisopastajaksi
Työkaluvalmistuksessa ja sittemmin Pohjois-Karjalan Ammattiopiston kunnossapidon tehtävissä elämänuransa tehnyt Sulo jäi eläkkeelle hiukan yli 65-vuotiaana.
”Ohjelmoitavat CNC-työstökoneet olivat tulleet tutuiksi, ja ensimmäinen tietokonekin jo 1980-luvun puolivälissä. Olen aina tykännyt touhuta tekniikan ja koneiden kanssa. Muistan, miten räpläsin oman tietokoneeni ja puhelimen kautta avattavan nettiyhteyden kanssa. Kantapään kautta opettelin.”
Eläkkeensaajien Keskusliitto käynnisti Verkosta virtaa -hankkeen myötä vertaisopastajien koulutukset vuonna 2015. Tavoitteena oli, että myös seniorikansalaiset pysyvät mukana yhteiskunnan digiloikassa.
”Tiedän, miten avuton on sellainen, joka ei ole koskaan tietokoneen kanssa touhunnut.”
Eläkeläisjärjestöön liittynyt Sulo ilmoittautui mukaan koulutukseen. Muiden opastaminen tuntui sikälikin luontevalta, että Pohjois-Karjalan Ammattiopistossa hän oli tuurannut aika ajoin myös opettajia.
”Tiedän, miten avuton on sellainen, joka ei ole koskaan tietokoneen kanssa touhunnut. Miksipä en siis olisi lähtenyt mukaan. Tämä on ollut antoisaa vapaaehtoistyötä itsellenikin.”
Digitaitojen opettelu etenee rauhalliseen tahtiin
Virroilla järjestettyjä kaksipäiväisiä vertaisopastajien koulutuksia Sulo kuvailee hyviksi ja kouluttajia ammattimaisiksi. Perehtyneisyyttä hän on syventänyt sittemmin täydennyskoulutuksissa.
”Kaikkia asioita ei muista itsekään kertaamatta. Opastettavien kanssa eteneminen on rauhallista, yksi asia kerrallaan. Vertaisopastajana teen myös ilmaisia kotikäyntejä. Yhtä oppijaa olen kotona neuvonut pankkiasioiden hoitamisessa. Meitä vertaisopastajia sitoo luonnollisesti vaitiolovelvollisuus.”
Viime talvena Sulo osallistui Verkosta Virtaa -hankkeen ja Kelan järjestämälle kurssille, jossa käytiin läpi kaikki Kelan verkkopalvelut.
”Itselläni ei juuri Kelan sähköisille palveluille ole ollut tarvetta, mutta nyt pystyn neuvomaan ja ohjaamaan muita.”
Puheentunnistus helpottaa puhelimen käyttöä
Teknologian oivalluksista älypuhelimen puheentunnistus on juuri nyt iso ilonaihe Kettusten keittiönpöydän ääressä. Applen puhelimissa ominaisuuden nimi on Siri, Sulon Samsungissa S Voice. Se etsii esimerkiksi hakukoneista tietoa ääniohjatusti.
”Ihan äskettäin opastin senioreja älypuhelimen käytössä. Moni kokee pienillä näppäimillä kirjoittamisen hankalaksi. Vaan eipä tarvitse enää näpytellä, kun asiansa voi puhua. Tämä ominaisuus pitää muistaa tuoda esille seuraavissakin koulutuksissa.”
Sulon vaimo Eila Kettunen, 75, kertoo opetelleensa verkkoasiointia lähinnä omatoimisesti.
”Iltapäivälehtiä luen tabletilla, ja monet muutkin kiinnostavat asiat Google löytää hetkessä.”
”Niin – vaimo sai tyttären kautta käytetyn tabletin, eihän tuo olisi kaupasta sitä uutena lähtenyt ostamaan. Ensin ei laite tuntunut kelpaavan, mutta nyt nuo näyttävät olevan lähinnä erottamattomia”, Sulo myhäilee.
Kouluttaudu tietotekniikan vertaisohjaajaksi
- Eläkkeensaajien Keskusliiton Verkosta virtaa -hanke on päättynyt, mutta toiminta jatkuu vuotuisen toiminta-avustuksen turvin ja uusia vertaisopastajia koulutetaan.
- Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminta tarjoaa ikäihmisille tietoa tietokoneista, älylaitteista ja netistä sekä opastaa niiden käytössä.
- Kela tekee aktiivista yhteistyötä ikäihmisten tietotekniikkakoulutuksia organisoivien tahojen kanssa. Vertaisopastajia on pilottikokeilussa koulutettu myös Skype-videopuheluohjelman välityksellä.
- ”Toiminta on osoittanut vahvuutensa, lisää vertaisohjaajia tarvitaan. Haluamme aktivoida jokaista seniori-ikäistä rohkeasti kokeilemaan sähköisiä palveluja”, Kelan suunnittelupäällikkö Mari Kannisto.