ARBETE & FÖRSÖRJNING 1 min

Deltidsarbete och arbetslöshetsförmån kan kombineras – Samu arbetar ströskift på järnvarubutiken och får jämkad dagpenning

Snickaren Samu Tarvainen är en arbetslös arbetssökande med en yrkesmässig dröm: fast anställning. Medan han strävar efter en sådan gör Samu ströskift och får både lön och jämkad arbetslöshetsförmån.

Lyssna på artikeln
Text Anne Ventelä Bilder Mikko Vähäniitty 14.1.2021
Samu Tarvainen ulkona polkupyörän kanssa.

Samu Tarvainen, 24, blev färdig snickare år 2015, men det har varit svårt att få ett jobb inom branschen på en liten ort. För närvarande är han en arbetslös arbetssökande och drömmer om fast anställning.

På sin senaste sommarjobbsplats, järnvarubutiken, har Samu fått ett skift eller två per vecka redan i flera månader. Dem tar Samu nöjt emot, trots att inkomsten sänker arbetslöshetsförmånen.

”Arbetsmiljön motiverar och det, att jag får in en fot i arbetslivet. Jag vet att det igen erbjuds fler arbetstimmar när det blir vår och sommar”, säger Samu.

Samu får jämkad arbetslöshetsförmån, dvs. när löneinkomsterna överskrider det skyddade beloppet minskar beloppet av arbetslöshetsförmånen.

Läs vår specialartikel om hur arbetslöshetsförmånen jämkas. Gå till intervjun med Samu här.

Läs mer på FPA:s webbplats

Jämkad arbetslöshetsförmån