Siirry sisältöön

Muista ilmoittaa muutoksista

Kela palvelee | 27.12.2017
Anniina Lapinkaski
etuuskäsittelijä
Kuuntele artikkeli

”Työmarkkinatukea maksettiin liikaa, koska tietoa työn aloittamisesta ei saatu ajoissa.” Joskus käy niin, että Kela maksaa etuuksia liikaa ja niitä joudutaan perimään takaisin. Takaisinperintätilanteet ovat ikäviä molemmille osapuolille. Toisinaan liikamaksu johtuu Kelan virheestä, koska inhimillisiä erehdyksiä sattuu kaikille ja myös sähköisissä järjestelmissä voi olla hetkellisesti vikaa. Melko usein liikamaksu kuitenkin aiheutuu siitä, ettei asiakas muista tai tiedä ilmoittaa tilanteessaan tapahtuneista muutoksista Kelaan ajoissa. Kaikissa etuuspäätöksissä muistutetaan, että asiakkaalla on ilmoitusvelvollisuus, eli olosuhteissa tapahtuvista muutoksista täytyy ilmoittaa. Ajoissa ilmoittaminen pienentää liikamaksun riskiä.

Melko usein liikamaksu aiheutuu siitä, ettei asiakas muista ilmoittaa tilanteessaan tapahtuneista muutoksista Kelaan ajoissa.

Yleisimpiä muutostilanteita ovat esimerkiksi työn aloittaminen, muutto, opintojen keskeyttäminen tai lapsen kunnallisen hoidon alkaminen. Kela saa kyllä yleensä näistä tiedon jossain vaiheessa muilta viranomaisilta tai yhteistyötahoilta, mutta tieto voi tulla niin pitkällä viiveellä, että etuuksista on voinut ehtiä muodostua liikamaksua jopa useiden kuukausien ajalta. Siksi kannattaa toimia itse heti, kun muutos tapahtuu. Jos et ole aivan varma täytyykö muutoksesta ilmoittaa, kannattaa vilkaista Kelan verkkosivujen vinkit muutostilanteisiin liittyen. Jos sieltäkään ei löydy vastausta, naputtele viesti Kelan verkkopalveluun, niin varmistut siitä, että muutos tulee varmasti tiedoksi.

Yleisimpiä muutostilanteita ovat työn aloittaminen, muutto, opintojen keskeyttäminen tai lapsen kunnallisen hoidon alkaminen.

Aivan kaikista muutoksista ei tarvitse ilmoittaa. Esimerkiksi osoitteenmuutos tulee Kelaan suoraan Maistraatista. Uuteen asuntoon muuttavan täytyy kuitenkin muistaa hakea asumistuki uudelleen. Myös nimenmuutos päivittyy väestörekisteritietoihin automaattisesti, ja Kela postittaa uuden Kela-kortin ja eurooppalaisen sairaanhoitokortin parin viikon kuluessa. Sen sijaan tilinumeron muutos täytyy muistaa itse ilmoittaa, sillä Kela ei saa tietoja muuttuneista tilinumeroista suoraan pankeilta. Muutoksen voi tehdä kätevästi verkkopalvelussa. Se kannattaakin hoitaa mahdollisimman pian, ettei etuus ehdi lähteä maksuun vanhalle tilille. Jos vanha tili on ehditty jo sulkea, joutuu pankki palauttamaan rahat Kelaan, eikä se yleensä tapahdu päivässä eikä kahdessakaan.

Työttömyysajan ilmoitus täytetään jälkeenpäin eli silloin kun työt on tehty. Etukäteen niitä ei tarvitse osata ennustaa.

Palataanpa sitten vielä hetkeksi kirjoituksen alussa mainittuun tilanteeseen. Melko yleinen syy työttömyysturvan liikamaksuihin on se, ettei asiakas muista ilmoittaa olleensa töissä, vaan rastittaa paperiseen tai sähköiseen työttömyysajan ilmoitukseen työtön jokaisen päivän kohdalle. Palkkalaskelma voi putkahtaa esiin jonkin muun hakemuksen yhteydessä vasta kuukausien päästä. Säännöllisesti toistuva selitys on: ”Työaikani vaihtelevat, joten en mitenkään voi tietää niitä.” Juuri tästä syystä työttömyysajan ilmoitus täytetään jälkeenpäin eli silloin, kun työt on jo tehty. Etukäteen niitä ei tarvitse osata ennustaa. Jos vaihtelevia työtunteja on hankala muistaa, ne kannattaa kirjoittaa vaikka kalenterin reunaan sitä mukaa kun töitä on ollut. Siitä ne on helppo tarkistaa sitten, kun koittaa työttömyysajan ilmoituksen täyttämisen hetki.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.