Gå till innehåll
Nuoripari halaa juna-asemalla.
Lyssna på artikeln

Ska du åka på utbyte? Kolla 6 FPA-tips för utbytesstuderande

Lycka till! Att vara utbytesstuderande är säkert en oförglömlig upplevelse. Ta hand om FPA-ärenden innan du åker iväg så att du kan njuta av mera intressanta saker under resan.
STUDIER | 8.8.2021 | päivitetty 9.6.2023

text och bild Fpa

6 FPA-tips för utbytesstuderande

  1. Meddela till FPA om studieperioden utomlands. Du kan meddela förändringar i studiestödet i Du kan få studiestöd om studierna utomlands godkänns som en del av de studier som du avlägger i Finland. Under studieperioden utomlands kan du få en större lånegaranti för studielånet, 800 e/kk. Innan du åker ska du kolla med banken detaljerna kring att lyfta lånet.
  2. Du kan få studiestödets bostadstillägg om du studerar utomlands och bor på hyra där. Bostadstillägget är 210 euro per månad. Fina boendeutgifter inverkar inte på bostadstilläggets belopp.
  3. Bor du ensam i Finland och får du bostadsbidrag? Utbetalningen av bostadsbidraget kan fortsätta i högst 3 månader efter att du flyttat utomlands om du under vistelsen utomlands ansvarar för boendeutgifterna för lägenheten i Finland och inte hyr ut den till någon annan.
    • Hör det flera personer till ditt hushåll och blir till exempel din partner kvar i lägenheten i Finland? I det här fallet anses din frånvaro vara tillfällig och utbetalningen av bostadsbidrag kan fortsätta om du är utomlands i högst ett år.
    • Kom ihåg att även när du åker utomlands ska bostadsbidraget justeras om till exempel hushållets inkomster ändrar mycket.
  1. Beställ det europeiska sjukvårdskortet (EHIC) från FPA och ta reda på vad du ska göra om du blir sjuk utomlands. Du hittar mer information på webbplatsen EU-hälsovård.fi.
  2. Meddela FPA om du börjar arbeta under studieutbytet. Arbete i ett annat land kan påverka din rätt till social trygghet i Finland och din rätt att använda det europeiska sjukvårdskortet (EHIC) som beviljas av FPA.