Taloon tuli putkiremontti. Eläkkeellä oleva Pentti Heinonen päätti mietinnän jälkeen pistää asuntonsa myyntiin. Liikkuminen oli sen verran hankalaa, ettei yksin oikein pärjännyt.
”Mietitytti vain se, miten Kela suhtautuu, kun yhtäkkiä tilille paukahtaa suuri rahasumma.”
Pentti sai Kelalta hoitotukea ja oli ennen asunnon myyntiä ollut nelisen kuukautta arviointi- ja kuntoutusasiakkaana helsinkiläisessä palvelukeskuksessa. Arvioinnin mukaan kotona asumiseen pitäisi miettiä vaihtoehtoa.
”Kämppärahoilla olisin voinut elää yli 20 vuotta, ne eivät heti lopu, mikä rauhoittaa.”
”Kaupunki tuli avuksi: sain palvelusetelin, jonka ansiosta aloin etsiä netistä sopivaa paikkaa itselleni. Päädyin sitten nykyiseen palvelutalooni pari vuotta sitten.”
Kela-murheet osoittautuivat turhiksi, eivätkä asunnossa kiinni olleet elämän säästöt vaikuttaneet myöskään palvelusetelin saamiseen.
”Aina pitää varautua. Kämppärahoilla olisin voinut elää yli 20 vuotta, ne eivät heti lopu, mikä rauhoittaa. Tosin palvelutalossa asuminen on todella kallista, siihen rahat hupenevat.”
Hoitotuki myönnettiin, kun kävely vaikeutui
Ollessaan vielä kotipalvelun asiakkaana Pentin luona käynyt hoitaja pisti toimeksi.
”Hänen mukaansa minun pitäisi saada edes pientä hoitotukea. Kinttu oli aikoinaan avattu ahtauman takia nivusista nilkkaan asti ja samalla tuli hermovaurioita. Liikkuminen vaikeutui vuosi vuodelta. Niinpä hoitaja teki hoitotukianomuksen, joka meni kerrasta läpi.”
Hoitotuki on Kelan maksama etuus vammaiselle tai pitkäaikaissairaalle eläkkeensaajalle. Tuki on porrastettu kolmeen tasoon muun muassa hakijan avuntarpeen mukaan.
”Parempikuntoisetkin saavat hoitotukea, joten oikeus toteutui.”
”Pentti ei tuolloin enää pystynyt käymään kaupassakaan itse. Parempikuntoisetkin saavat hoitotukea, joten oikeus toteutui”, miettii sisko Päivi Saukkola.
Viimeiseen asti sisukas mies oli tehnyt kauppareissut omalla autollaan. Rollaattorin sarvissa sai tuotua kaksi ostoskassia. Kun jalat alkoivat kantaa huonommin, sukulaiset tulivat avuksi: Pentti haki siskontytön kyytiin ja tämä kävi ostoksilla enonsa puolesta.
Silmänpohjan rappeuma vei näkökyvyn
Muutama vuosi sitten Pentti pystyi vielä lukemaan Hesarinsa, mutta silmänpohjan rappeuma vei näkökyvyn liki kokonaan. Diabeteksella oli osansa sairauden puhkeamiseen.
”14 kertaa ruiskutettiin myrkkyä silmänpohjaan, ei auttanut.”
”Kävin silmäklinikalla parisenkymmentä kertaa, 14 kertaa ruiskutettiin myrkkyä silmänpohjaan, ei auttanut. Olen nyt 70-prosenttisesti näkövammainen, enkä näe tarkasti juuri mitään. Suurennuslasinkaan avulla ei voi lehtiä lukea.”
Automies menetti samalla ajolupansa, mikä aluksi harmitti.
”Kaipa lääkärin on pakko kavaltaa huononäköiset pois liikenteestä”, Pentti hymähtää.
Kuusisivuinen hoitotukihakemus olikin helppo täyttää
Lääkärinlausunnon perusteella palvelutalossa pohdittiin, että Pentti voisi olla oikeutettu korotettuun hoitotukeen. Tuen määrä päätettiin tarkistaa.
”Sisko ja hoitaja täyttivät anomuksen, en edes katsonut koko lomaketta, kun en kuitenkaan olisi pystynyt sitä lukemaan.”
Kuusisivuiseen hakemukseen piti kirjata muun muassa sairaudet ja toimintakyky, avun, ohjauksen ja valvonnan tarve sekä avun saaminen. Sairauteen ja palveluasumiseen liittyvät kustannuksetkin oli listattava.
Avun tarvetta kartoitettiin laajasti: liikkumista, pukeutumista, hygieniaa, syömistä, näkemistä, kuulemista ja puhumista, lääkkeenottoa sekä asioiden muistamista ja hoitamista.
”Hakemuksen täyttäminen oli helppoa. Kynällä täytin hoitajan kanssa, luin lopuksi koko selostuksen Pentille ja vein Kelan postilaatikkoon”, Päivi-sisko kertoo.
Myönteinen päätös tuli nopeasti kesällä 2016.
”Ei ole häpeä saada jotain takaisin”
Seuraavana keväänä Pentti huomasi, ettei hoitotukea ollutkaan tullut vuodenvaihteen jälkeen.
”En ollut viitsinyt lukea suurennuslasilla tukipäätöksen pientä tekstiä, vaan olin työntänyt sen laatikkoon. Paperi löytyi ja siitä selvisi, että päätös oli ollut määräaikainen.”
Palvelutalon sairaanhoitaja hankki lääkärinlausunnon, jossa puollettiin tuen jatkumista.
”Saamatta jäänyt tuki maksettiin takautuvasti ja nyt korotettu hoitotuki jatkuu sellaisenaan ilman määräaikaisuutta”, Päivi kertoo.
”Kun palveluasuminen ei ole ilmaista, kaikesta tuesta on apua.”
Korotuksen myötä hoitotuki nousi vajaalla sadalla eurolla. Pentin mukaan tuella on hänelle sekä taloudellista että henkistä merkitystä.
”Olen ikäni maksanut veroni Helsinkiin, ei ole häpeä saada jotain takaisinkin. Kun palveluasuminen ei ole ilmaista, kaikesta tuesta on apua. Kela on aina pelannut reilusti. Kun jäin eläkkeelle osa-aikaeläkkeeltä, Kelan kanssa ei ollut mitään kinaamista eikä viivästymistä.”
Makuuttaminen harmittaa palvelutalossa
Entisen kielten opettajan arki palvelutalossa on jo asettunut uomiinsa. Radio on seurana päivittäin, ilta kuluu television ääressä. Aamiainen, lounas, päiväkahvit, päivällinen ja iltapala rytmittävät päivän kulkua. Omasta jääkaapista ja pakastimesta saa vaihtelua syömisiin.
”Toivottavasti saan jatkossa valvoa myöhempään istuen, enkä makuuasennossa.”
”Makuuttamisesta olen valittanut: hoitajat auttavat minut usein jo puoli kahdeksalta illalla sänkyyn, jossa joudun olemaan jopa 12 tuntia. Tilanne korjaantunee lähiaikoina, kun taloon saadaan iltahoitaja. Toivottavasti saan jatkossa valvoa myöhempään istuen, enkä makuuasennossa.”
Pentti käyttää pyörätuolia, jolla hän pääsee omasta palveluasunnostaan liikkumaan yhteisiin tiloihin ruokailun ajaksi. Siskon mukaan veli ei ole kovin innokas ulkoilemaan: ikkunat kun kuulemma saa auki, jos raitista ilmaa tarvitsee.
Vierailijoita aina presidentistä lähtien
Päivi vierailee Pentin luona muutaman kerran kuukaudessa. Hän hyppää aamulla bussiin Lopelta ja on sopivasti lounasaikaan palvelutalolla.
”Syömme yhdessä, juomme päiväkahvit, ihmettelemme elämää ja maksamme laskuja sekä vaihdamme kuulumisia. Aina se aika vain kuluu, kunnes iltakuudelta lähden kotia kohti.”
Muitakin pistäytyy: entisiä kollegoita, autoharrastajakavereita, italialainen ystävä vaimoineen sekä sukulaisia, kuten Päivin lapsia.
Muitakin pistäytyy: entisiä kollegoita, autoharrastajakavereita, italialainen ystävä vaimoineen sekä sukulaisia, kuten Päivin lapsia. Tammikuussa kävi myös ajankohtaisia poikkeajia.
”Soitin keskusvaalilautakuntaan ja varmistin, että voimme äänestää presidentinvaaleissa täällä palvelutalossa”, Pentti toteaa.
Palvelutalossa on koettu oikeaakin presidentillistä tunnelmaa, kun Tarja Halonen vieraili paikan päällä. Kuka muukaan kuin Pentti valittiin ojentamaan tervetulokukat.
Miten hoitotukihakemus tehdään?
- Sinulla voi olla oikeus eläkettä saavan hoitotukeen, jos toimintakykysi on vamman tai sairauden vuoksi heikentynyt yhtäjaksoisesti vähintään vuoden ajan.
- Hoitotuen saaminen edellyttää, että tarvitset apua tai ohjausta ja valvontaa henkilökohtaisissa toiminnoissa, kuten peseytymisessä, pukeutumisessa tai kommunikoinnissa.
- Eläkettä saavan hoitotuki on porrastettu kolmeen tasoon: perushoitotukeen (70,52 e/kk), korotettuun hoitotukeen (153,63 e/kk) ja ylimpään hoitotukeen (324,85 e/kk).
- Voi hakea hoitotukea asiointipalvelun kautta verkossa tai hakemuslomakkeella. Liitteeksi tarvitaan enintään puoli vuotta vanha C-lääkärinlausunto.
- Muista tarkistaa, mille ajalle hoitotuki on myönnetty ja hakea tarvittaessa tuelle jatkoa.
- Hoitotuki nousi vuoden 2018 alusta noin 9 eurolla.