Siirry sisältöön

Työnantaja, näin haet osasairauspäivärahaa

Yrittäjä & Työnantaja | 1.4.2023
Työnantajana voit hakea osasairauspäivärahaa vain, jos maksat osa-aikatyöstä kokoaikatyön mukaista täyttä palkkaa. Muussa tapauksessa työntekijä hakee osasairauspäivärahaa itse, ja Kela maksaa sen hänelle.
Kuuntele artikkeli
""

Muista nämä osasairauspäivärahasta

 1. Voit hakea osasairauspäivärahaa, jos
  • työterveyslääkäri tai muu työolot hyvin tunteva lääkäri on A-todistuksessa tai B-lausunnossa arvioinut, että työntekijä voi tehdä osa-aikatyötä siten, ettei hänen terveytensä ja toipumisensa vaarannu
  • osa-aikatyöstä on tehty työntekijän kanssa määräaikainen työsopimus, jossa työaika on 40-60 % aiemmasta kokoaikatyöstä
 2. Osasairauspäivärahaa voidaan maksaa omavastuuajan jälkeen. Työntekijä voi kuitenkin aloittaa osa-aikatyön jo omavastuuajalla. Työn aloittaminen ei vaikuta omavastuuajan kulumiseen. Osasairauspäivärahan määrä on puolet sairauspäivärahan määrästä, ja sitä maksetaan enintään 150 arkipäivää. Arkipäiviksi lasketaan myös lauantait. Enimmäisaikaan lasketaan mukaan kaikki päivät, joilta on saatu osasairauspäivärahaa 2 edellisen vuoden ajalta.
 3. Hae osasairauspäivärahaa Työnantajan asiointipalvelussa tai lomakkeilla SV 28 ja Y 17. Lähetä lääkärintodistus A tai lääkärinlausunto B liitteeksi suojatulla sähköpostilla tai postitse. Päivärahaa pitää hakea 2 kuukauden kuluessa siitä, mistä alkaen haluat saada sitä.
 4. Kun työntekijä hakee osasairauspäivärahaa, sovi hänen kanssaan, kumpi ilmoittaa osa-aikatyösopimuksen tiedot Kelaan. Voit ilmoittaa osa-aikatyösopimuksen tiedot Työnantajan asiointipalvelussa tai lomakkeella SV 28.
 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.