Siirry sisältöön

Onko työttömyysturvan omavastuuaika karenssi?

Yleinen | 2.5.2023
”Hei! Ilmoittauduin työnhakijaksi 8.5. mutta jostain syystä työmarkkinatuki alkoi vasta 15.5. Missä puuttuvat päivät ovat ja milloin saan ne?” Tämä on tyypillinen kysymys ensimmäistä kertaa työmarkkinatukea hakevalta – eikä mikään ihme, sillä asia ei ole aivan yksinkertainen.
Anniina Lapinkaski
etuuskäsittelijä
Kuuntele artikkeli

Työttömyysturvan määräytymisperusteet on säädetty laissa. Sen mukaan työttömyysturvaa voidaan maksaa vasta sen jälkeen, kun hakija on ollut työttömänä työnhakijana TE-palveluissa yhteensä viittä täyttä työpäivää vastaavan ajan. Tätä aikaa kutsutaan omavastuuajaksi, ja sen ajan hakija on sananmukaisesti itse vastuussa toimeentulostaan. Etuuden maksaminen alkaa vasta kun omavastuuaika on kulunut.

Hallitus on esittänyt, että työttömyysturvan omavastuuaika pidennettäisiin seitsemään päivään 1.1.2024 alkaen. Työttömyysturvaan on esitetty useita muitakin muutoksia ensi vuodelle.

Omavastuuajasta puhutaan usein karenssina, mutta sitä se ei ole.

Mitä sitten tarkoittaa se, että viiden täyden työpäivän pitää kulua, jotta omavastuuaika on täynnä? Tarkalleen ottaen omavastuuajan tuntimäärä on 5 x 8 tuntia = 40 tuntia, ja tunnit lasketaan siitä ajasta, minkä tuenhakija on ollut työn sijaan työttömänä. Kokonaan työttömällä henkilöllä omavastuuaika tulee laskukaavan mukaan täyteen viiden arkipäivän aikana, mutta osa-aikatyötä tekevällä omavastuuajan täyttymiseen voi mennä useampia viikkoja. Kuuden tunnin työpäivää tekevä on päivästä kaksi tuntia työttömänä ja 5,5 tunnin päivää tekevä 2,5 tuntia. Omavastuuta kerrytetään niin pitkään, että 40 työtöntä tuntia tulee täyteen. Kerryttäminen on mahdollista kahdeksan peräkkäisen kalenteriviikon ajalta. Omavastuuaikaa ei voi kuitenkaan kertyä esimerkiksi karenssin aikana tai jos hakija on kokoaikatyössä tai päätoimisena opiskelijana. 

Omavastuuaika tulee myös silloin, kun tukimuoto vaihtuu työmarkkinatuesta peruspäivärahaan.

Tuleeko omavastuuaika joka kerta, kun jää työttömäksi? Vastaus vaihtelee työttömyysetuuden mukaan. Työmarkkinatuen saajilla omavastuuaika tulee vain kerran. Sen sijaan peruspäivärahassa se tulee joka kerralla uudelleen, kun työssäoloehto on täyttynyt – myös silloin, kun tuensaaja siirtyy ensimmäistä kertaa työmarkkinatuelta peruspäivärahalle. Tässä on kuitenkin yksi poikkeus: jos peruspäivärahan edellisestä omavastuuajasta on alle vuosi, uutta ei tule.

Omavastuuajasta puhutaan usein karenssina. Siitä ei kuitenkaan ole kyse. Karenssi on TE-palveluiden asettama sanktio siitä, että hakija on tehnyt jotain sääntöjen vastaista. Omavastuuaika on lain määräämä jakso, jolta etuutta ei vielä makseta. Kelan tehtävänä on tutkia, mille ajalle omavastuu vahvistetaan. Se, mille ajalle omavastuuaika on vahvistettu, kerrotaan etuuspäätöksessä. Päätökset kannattaa lukea tarkasti, mutta jos silti jää kysyttävää, niin meiltä voi aina kysyä lisätietoja.

Moni kuvittelee kikkailevansa kätevästi ja jättää hakemuksen vasta omavastuuajan jälkeen.

Loppuun vielä yksi tärkeä muistutus: työttömyysturvaa täytyy hakea omavastuuajaltakin. Moni kuvittelee kikkailevansa kätevästi ja jättää hakemuksen vasta omavastuuajan päättymisen jälkeisestä päivästä alkaen, mutta sepä ei olekaan järkevää. Silloin omavastuuaika alkaa kulua vasta siitä päivästä, josta hakemus alkaa. Hakemus täytyy siis aloittaa ensimmäisestä työttömyyspäivästä ja Kelaan täytyy toimittaa työttömyysajan ilmoitus omavastuupäivien ajalta. Näin Kela näkee, onko hakija ollut päivien aikana työtön vai töissä. Ilman sitä omavastuuaikaa ei voida vahvistaa.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.