Siirry sisältöön

Kelasta apua kohonneisiin asumiskustannuksiin?

Yleinen | 1.1.2023
Postiluukusta tipahtanut vuokrankorotusilmoitus vetää mielen matalaksi. Vuodenvaihteessa monien vuokrat ovat voineet nousta jopa useiden kymmenien eurojen edestä. Etenkin pienituloiselle korotus voi olla ahdistavan suuri. Asiaa ei helpota hurjaan tahtiin noussut ruuan ja sähkön hinta.
Aliisa Raskinen
etuuskäsittelijä
Kuuntele artikkeli

Kun tieto vuokran korotuksesta saapuu, moni lähettää Kelaan tarkistushakemuksen suuremman yleisen asumistuen toivossa. Suurempi vuokra ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita suurempaa yleistä asumistukea. Kela voi tarkistaa yleisen asumistuen, jos hyväksyttävät asumismenot ovat muuttuneet vähintään 50 e/kk edelliseen päätökseen verrattuna. Alle 50 euron muutos ei siis nosta yleisen asumistuen määrää, eikä tarkistushakemusta kannata näissä tilanteissa lähettää. Uusi vuokra otetaan huomioon siinä vaiheessa, kun asumistuki tulee muuten tarkistettavaksi esimerkiksi vuositarkistuksen yhteydessä.

Jos ruokakuntasi hyväksyttävät asumismenot kuitenkin nousevat vähintään 50 e/kk, voit hakea yleisen asumistuen tarkistusta OmaKelassa. Muista liittää mukaan vuokranantajaltasi saatu vuokrankorotusilmoitus. Ilmoitusta ei kuitenkaan tarvitse lähettää, jos Kela saa vuokrasopimustiedot suoraan vuokranantajaltasi.

Omassa omakotitalossa asuvan hyväksyttävät asumismenot nousivat 1.1.2023 alkaen.

Pienituloiset omakotitaloasujatkin voivat saada Kelasta yleistä asumistukea. Kela huomioi omakotitalojen asumismenoja hoitomenonormien mukaan. Normeja korotettiin vuoden alussa 57 %:lla hurjasti kasvaneiden elinkustannuksien ja energiakriisin vuoksi. Toisin sanoen, jos asut omassa omakotitalossa, sinulla saattaa olla mahdollisuus saada aiempaa suurempaa yleistä asumistukea. Esimerkiksi Turussa asuvan nelihenkisen perheen omakotitalon hoitomenoiksi lasketaan yhteensä 278 e/kk (vuonna 2022 summa oli 177 e/kk).

Omakotitalon hoitonormeihin vaikuttaa se, kuinka monta henkilöä ruokakuntaan kuuluu. Hoitomenonormien korotuksen ansiosta yleisen asumistuen tarkistusraja 50 e/kk ylittyy kaikilla tukea saavilla omakotitaloasujilla, myös yksin asuvilla. Omakotitalossa asuvien kannattaakin lähettää yleisen asumistuen tarkistushakemus heti.

Suuriin sähkömenoihin voi saada asumistuen lisäksi apua väliaikaisesta sähkötuesta.

Apua on saatavilla myös lämmityskuluihin. Yleisessä asumistuessa lämmityskuluiksi hyväksytään tänä vuonna 66 e/kk, jos ruokakunnassa on yksi henkilö. Viime vuonna summa oli 42 e/kk. Jos ruokakuntaan kuuluu useampi henkilö, lämmityskuluihin lisätään 22 e/kk jokaista lisähenkilöä kohden (14 e/kk vuonna 2022).

Pienituloisten suurissa sähkömenoissa helpottaa Väliaikainen sähkötuki. Muistathan kuitenkin ensin tarkistaa, oletko oikeutettu saamaan sähkövähennystä Verohallinnon kautta. Jos oikeutta ei ole, voit hakea Kelan sähkötukea. Sähkötuen omavastuu on 400 e/kk.

Aivan yksin kohonneiden asumiskustannusten kanssa ei tarvitse jäädä. Tukiviidakossa sinua auttaa tarvittaessa Kelan asiakaspalvelijat. Soittamalla puhelinpalveluun 020 692 210 saat apua ja varmistuksen myös siitä, onko asumistuen tarkistaminen tarpeen.

Kolumniin täydennetty 23.3.2023 sana ’hyväksyttävät’ kohtaan, jossa puhutaan asumistuen tarkistamisesta nousseiden asumiskustannuksien perusteella.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.