Siirry sisältöön

Byrometalli raikaa Kelan kellarissa – ”Metallissa lauletaan yleensä kuolemasta, mutta virastokieli on sitäkin karumpaa”

Kela palvelee | 22.6.2021
Kelan työntekijöiden oma bändikerho perusti Kyarhem-nimisen metallibändin, jonka laulujen sanoitukset käsittelevät Kelaa oivaltavan ironisella tavalla.
Kuuntele artikkeli
Kelan metallibändin jäsenet.
Bändin konsepti ei ole lähtökohtaisesti haudanvakava, mutta musiikin he ottavat tosissaan.

Kela tukee henkilöstönsä hyvinvointia tarjoamalla liikuntamahdollisuuksia ja muuta vapaa-ajan harrastustoimintaa, kuten kerhoja. Kelan bändikerho on toiminut jo 10 vuotta ja sillä on neljä kokoonpanoa. Niistä tuorein on metallimusiikkia soittava Kyarhem. Porukan nokkamiehenä toimiva it-asiantuntija Ville Mustavaara kertoo, mistä idea Kela-aiheiseen metallimusiikkiin lähti.

Mistä saitte idean tehdä Kela-aiheista metallimusiikkia?

Bändin nimi ja koko bändi-idea alkoi ihan vitsistä, kuten joskus hauskimmat jutut saattavat alkaa. Viime syksynä ryhmäpäällikkömme Sari Ahola esitteli meille palaverissa mallia, jonka mukaan tunnejohtamisen kulmakivet ovat kunnioitus, ymmärrys, arvostus, reiluus, hallinta, edistyminen, mielekkyys. Näiden alkukirjaimista muodostuu muistisääntö KYARHEM. Kollegani, kehittämisen asiantuntija Alhon Ossi totesi leikillään, että eikö Kyarhem ole 90-luvun norjalaista black metallia? Ossi teki palaverin jälkeen bändin logon, joten logo oli olemassa jo ennen bändiä.

Tästä Ossin heitosta sain idean, että mitä jos alettaisiin tehdä omia metallibiisejä. Metallissa lauletaan usein kuolemasta, mutta ajattelin, että mikä olisi tylympää sanoituksiin kuin virastokieli. Sanoituksissa käsitellään esimerkiksi kevään aikana puhututtanutta korkeakouluopiskelijoiden terveydenhoitomaksua ja etuuksien takaisinperintää.

”Korkeakouluopiskelija:
Maksa maksu Kelalle.
Mitä käy, jos et maksa?
Kuitataan opintorahasta.”
Kyarhem – Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu (2021)

Sanoisin että tämä tyylimme on ainutlaatuinen, tätä ei ole tehty aiemmin Suomessa tai ulkomailla, varsinkaan metallissa.

Kuinka pitkään olette soittaneet? Missä ja kuinka usein harjoittelette?

Bändiläiset ovat soittaneet eri kokoonpanoissa jopa vuosikymmeniä talon ulkopuolella ja sisällä. Bändit treenaavat Helsingissä, Kelan Päätalon kellarissa, yleensä kerran kahdessa viikossa. Nyt koronasulun aikana yhdessä treenaaminen on jäänyt vähemmälle, mutta tähän tulee kesän aikana muutos. Meitä voi myös tilata keikoille sekä Kelan sisäisiin että ulkopuolisiin tilaisuuksiin, esimerkiksi pikkujouluihin.

""
Sanoisin että tämä tyylimme on ainutlaatuinen, tätä ei ole tehty aiemmin Suomessa tai ulkomailla, varsinkaan metallissa, bändin nokkamies Ville (edessä oik.) kertoo.

Julkaisitte toukokuussa demon Youtubessa. Millaista palautetta olette saaneet?

Palaute on ollut positiivista, erityisesti Kelan sisällä, mutta myös ulkopuolella. Byrometal-demoamme kuunneltiin ensimmäisen viikon aikana yli 5 000 kertaa. Demo on myös Spotifyssä. Moni on ollut yllättynyt, ja onhan tämä omalla tavallaan omaperäistä. Innokkaimmat fanit ovat jo tilanneet bändipaitoja.

”Me kuulemme sinua
ennen hallinto-oikeutta
sitten takaisinperintä
ja kuittaus lopuksi.”
Kyarhem – Perustoimeentulotuen takaisinperintä (2021)

Miten demo syntyi?

Demon luova prosessi on ollut lyhykäisyydessään se, että alussa oli itse keksittyjä ja faneilta tulleita villejäkin ideoita biisien aiheista. Biisin aiheen lisäksi itselläni oli myös jonkinasteinen idea esimerkiksi tyylistä. Kitaristimme, it-asiantuntija Niko Vihervuori sai musiikillisesti vapaat kädet säveltämiseen ja aloin kirjoittaa sanoja.

Itselläni on sellainen linja, että sanoitusten pitää olla faktuaalisesti oikein, eli en lisää tekstiin mitään siihen kuulumatonta. Teen sanoitukset laulun muotoon ja nostan niihin kiinnostavia yksityiskohtia. Sitten alan sovittaa sanoja ja laulumelodioita Nikon tekemään alustavaan demoon. Kappale muuttaa usein muotoaan moneen otteeseen ennen kuin päästään lopulliseen versioon.

Niko äänitti instrumentaaliosuudet kotonaan ja rumpalimme, it-asiantuntija Janne Kivilahti rummut kotonaan. Itse lauloin lauluosuudet parina iltana treenikämpällä. Janne on bändimme studiovelho, joka on ollut miksaajana tärkeä osa sitä, että demo kuulostaa niin hyvältä kuin kuulostaa.

Bändin muut jäsenet ovat johtava asiantuntija Riku Sarlin (basso) ja it-asiantuntija Risto Vierkens (koskettimet).

Soitatteko huumorimielessä vai onko tämä ihan totista totta?

Bändin konsepti ei ole lähtökohtaisesti mikään haudanvakava, mutta kyllä me musiikkimme otamme ihan tosissaan. Se varmasti kuuluu demollakin.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.