Siirry sisältöön

Uusi työ ja pitkä työmatka? Liikkuvuusavustus auttaa

Työ & Toimeentulo | 17.5.2022
Pidempikin työmatka on mahdollinen, kun siihen voi saada tukea liikkuvuusavustuksena. Oletko aiemmin kuullutkaan siitä? Ei hätää, sillä etuudessa on onneksi kolmen kuukauden takautuva hakuaika.
Laura Lahtikivi
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

Ystäväni muutti Keski-Suomesta Etelä-Suomeen oman alan työpaikan perässä. Ohjelmassa oli uuden asunnon etsiminen ja muuttojärjestelyjen hoitaminen, joiden lisäksi hän tuumaili Kela-asioita. Ystäväni muisteli kuulleensa avustuksesta pitkää työmatkaa varten. Ja toden totta: työtön työnhakija voi saada taloudellista tukea silloin, kun uusi työpaikka on kaukana kotoa ja töissä käyminen on pitkän matkan – tai muuttomatkan – päässä.

Onko hyppysissäsi työpaikka pitkän matkan päästä?

Kela ja työttömyyskassat ovat tukena, jos olet ollut työnhakijana ja hyppysissäsi on työpaikka pitkän matkan päästä. Liikkuvuusavustusta on mahdollista saada, jos työsuhteesi kestää vähintään kaksi kuukautta, olet ollut juuri ennen työn alkamista työttömänä työnhakijana ja päivittäiset työmatkasi vievät yhteensä yli kolme tuntia. Jos edellä mainitut ehdot täyttyvät, voi liikkuvuusavustusta hakea myös muuttoon lähemmäs uutta työpaikkaa. Avustusta voidaan maksaa työn lisäksi sellaisen koulutuksen ajalta, joka liittyy saamaasi työpaikkaan.

Entäs, jos uusi työ onkin osa-aikaista? Liikkuvuusavustusta voi onneksi hakea myös silloin, jos sait osa-aikatyötä ja työmatkasi vie keskimäärin yli kaksi tuntia. Osa-aikatyötä tehdessäsi voit saada samaan aikaan niin palkkaa, soviteltua työttömyysetuutta kuin liikkuvuusavustustakin. Silloin liikkuvuusavustus maksetaan tehdyiltä työpäiviltä, eikä se vaikuta soviteltuun työttömyysetuuteen.

Liikkuvuusavustus on näppärä lisätuki työmatka- tai muuttokuluihin.

Liikkuvuusavustus on saman suuruinen kuin peruspäiväraha ja työmarkkinatuki, joista jompaakumpaa sait todennäköisesti ennen työn aloittamista. Liikkuvuusavustus on siis 37,21 euroa päivältä bruttona eli ennen veroa. Lisäksi liikkuvuusavustukseen voidaan maksaa lapsikorotusta 5,29 euroa päivältä. Muut tulosi eivät vaikuta avustuksen määrään, eikä se puolestaan vaikuta muihin Kelan tukiin. Liikkuvuusavustus on sopivan simppeli myös sen osalta, ettei asiakkaan tarvitse lähettää Kelalle kuitteja muutto- tai työmatkakuluista.

Liikkuvuusavustusta maksetaan toteutuneilta työpäiviltä, ja sitä voi saada enintään viideltä päivältä viikossa. Liikkuvuusavustuksen pituus riippuu siitä, kuinka kauan uusi työsuhteesi kestää. Jos aloitat kaksi kuukautta kestävän työn, sinun on mahdollista saada liikkuvuusavustusta 30 päivän ajalta. Yli kolme kuukautta kestävään työhön avustusta saisi 45 päivää, kun taas yli neljän kuukauden työ mahdollistaa liikkuvuusavustuksen saamisen 60 päivältä. Se onkin näppärä lisätuki työmatka- tai muuttokuluihin.

Voit hakea liikkuvuusavustusta takautuvasti kolmen kuukauden ajalta. Jos saat ennen työn alkua peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea, lähetäthän hakemuksen Kelalle. Lähetä liikkuvuusavustus hakemus OmaKelassa. Tallenna täytetty hakemuslomake laitteellesi. Hakemuksen täytyy olla pdf-muodossa. Kirjaudu OmaKelaan ja siirry kohtaan Tee hakemus. Valitse Työttömyys ja Liikkuvuusavustus – tee hakemus. Halutessasi voit myös postittaa asiakirjat.

Jos saat ansiosidonnaista työttömyysetuutta, kysy hakemuksen toimittamisesta omasta työttömyyskassastasi. Työttömyyskassa tai Kela päättää liikkuvuusavustuksen myöntämisestä, eikä TE-toimisto anna asiasta lausuntoa. Onko sinun lähipiirissäsi joku, jolle kannattaisi vinkata liikkuvuusavustuksesta?

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.