Siirry sisältöön

Tunnetko työttömälle asiakkaalle tarjottavat Kelan etuudet ja palvelut?

Työ & Toimeentulo | 29.3.2021
Toimitko työnhaun asiantuntijana TE-palveluissa tai työllisyyden kuntakokeilussa? Työnhaun tuen lisäksi työtön voi tarvita Kelan etuuksia ja palveluita.
Kuuntele artikkeli
""

Näin autat asiakastasi löytämään sopivimmat etuudet

 1. Kela maksaa työttömyysetuutta niille, joilla ei ole oikeutta ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Kelan maksamia työttömyysetuuksia ovat peruspäiväraha ja työmarkkinatuki. Peruspäivärahaa maksetaan, jos asiakas täyttää työssäoloehdon.
  Työttömyysturvaa voidaan maksaa aikaisintaan siitä päivästä alkaen, kun asiakkaan työnhaku tulee voimaan. Asiakkaan on myös pidettävä työnhaku voimassa, jotta työttömyysetuuden maksaminen ei katkea.
  Neuvo asiakkaalle, että hänen kannattaa täyttää hakemus ensimmäisestä työttömyyspäivästä alkaen, mutta jättämään se Kelaan vasta 5 omavastuupäivän jälkeen. Näin hakemuksen käsittely nopeutuu. Hakemus kannattaa täyttää verkossa.
 2. Pienituloinen voi saada yleistä asumistukea asumismenoihinsa, kuten vuokraan tai vastikkeeseen. Yleistä asumistukea maksetaan ruokakunnalle. Yleensä ruokakunnan muodostavat samassa asunnossa asuvat henkilöt. Tuen määrään vaikuttavat aikuisten ja lasten lukumäärä, asunnon sijaintikunta ja bruttokuukausitulojen yhteismäärä.
  Asumistuki ei kata kaikkia asiakkaan asumismenoja. Voit vinkata asiakkaalle kela.fistä löytyvästä laskurista, jonka avulla asiakas voi arvioida, paljonko yleistä asumistukea voi saada.
 3. Perustoimeentulotuki on Kelan viimesijainen taloudellinen tuki. Voit muistuttaa asiakasta siitä, että ennen perustoimeentulotuen hakemista asiakkaan pitää selvittää oikeutensa Kelan muihin etuuksiin. Perustoimeentulotuesta voi saada apua välttämättömiin arjen menoihin, kuten ruokaan ja lääkkeisiin. Perustoimeentulotuen hakemus käsitellään 7 arkipäivän kuluessa siitä, kun hakemus ja kaikki tarvittavat liitteet ovat saapuneet Kelaan. Kela.fistä voi tarkistaa kuinka kauan hakemusten käsittely arvion mukaan kestää.
 4. Kelan kuntoutus voi olla vaihtoehto niille asiakkaille, joiden työllistymistä heikentää esimerkiksi sairaus tai vamma. Ammatillisen kuntoutuksen avulla voi selvittää, mitkä koulutus- tai ammattialat sopisivat asiakkaalle parhaiten.

+ Tilaa Toimeentuloturvainfo sähköpostiisi. Info ilmestyy kuukausittain, ja se sisältää ajankohtaiset asiat toimeentulotuesta, asumistuesta ja työttömyysturvasta.

 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.