Siirry sisältöön

Kokemuksia toimeentulotuesta: ”Sen ansiosta moni saa asiansa järjestykseen”

Työ & Toimeentulo | 2.1.2017
Joensuulainen musiikin opiskelija Ari Siven hakee kolmihenkiselle perheelleen toimeentulotukea verkossa. Kokemusasiantuntija Jarkko Hyöppiselle toimeentulotuki on ollut merkittävä apu elämän vaikeissa tilanteissa.
Kuuntele artikkeli
Jarkko Hyöppinen.
Päihteistä irti pääseminen muutti muutama vuosi sitten Jarkko Hyöppisen elämän.

Perustoimeentulotuen siirtyminen vuoden 2017 alusta lähtien Kelan hoidettavaksi on herättänyt kysymyksiä ja huoltakin. Sujuuko kaikki kuten ennen, kun asioitiin kunnan sosiaalityöntekijän kanssa?

Kokemusasiantuntija Jarkko Hyöppistä toimeentulotukihakemuksen täyttäminen olisi vielä muutama vuosi sitten ahdistanut suuresti. Vieläkään hakeminen ei ole hänelle ihan helppoa. Hyöppinen, 48, muistuttaa, että monelle jo virkakielen ymmärtäminen on vaikeaa. Mitä esimerkiksi tarkoittaa ”täydentävä tai ehkäisevä toimeentulotuki”, jota edelleen haetaan kunnasta?

”Muutos pelottaa ihmisiä. Säikähdin itsekin ennen, jos joku poikkesi totutusta. Nyt muistutan itselleni, että Kelan etuudet ovat meitä ihmisiä varten. Kela ei ole auktoriteetti, joka arvioi meitä sillä perusteella, kuinka osaamme hakemuksia täyttää”, hän sanoo.

Miten toimeentulotukihakemus täytetään?

Päihteistä irti pääseminen muutti muutama vuosi sitten Hyöppisen elämän. Nyt hän työskentelee Soroppi ry:n ylläpitämässä, kaikille avoimessa toimintakeskuksessa Joensuun Kansalaistalossa. Hänen vastuullaan ovat muun muassa pyörien vuokraus ja kokkikerhon järjestäminen. Palkan lisäksi hän saa soviteltua työttömyyspäivärahaa ja tarvittaessa toimeentulotukea.

Jarkko Hyöppinen.
Jarkko Hyöppinen tietää, että muutos ja totutusta poikkeaminen pelottaa ihmisiä.

Hyöppinen auttaa Kansalaistalon asiakkaita toimeentulotukihakemusten täyttämisessä. Hän kehottaa ottamaan rauhallisesti, vaikka hakemuksen täyttäminen tuntuisikin ylivoimaiselta. Apua saa aina. Kansalaistalon taustajärjestöt, kaupungin aikuissosiaalityö ja Kelan paikallistoimisto ovat esimerkiksi yhdessä järjestäneet Kansalaistalossa toimeentulotuen neuvontatilaisuuksia. Myös Kelan asiakaspalvelu auttaa muun muassa puhelimitse tai verkossa.

”Itse uskon, että toimentulotuen siirtyminen Kelaan sujuu mutkattomasti. Samat tutut liitteethän hakemusta varten kerätään Kelaankin”, hän lisää.

Hyvästi virka-ajat

Joensuulainen kahden lapsen isä ja musiikin opiskelija Ari Siven, 34, odottaa toimeentulotuen hakua Kelasta kiinnostuneena.

”Uskon, että toimeentulotuen siirto Kelaan selkeyttää asioita. Myöntämisen kriteerit ovat jatkossa samat ympäri maan”, hän kuvailee.

Siven on tyytyväinen siitä, että toimeentulotukea voi nyt hakea verkossa. Hän on lastensa Hildan, 10, ja Oliverin, 6, lähivanhempi ja keskivaikeasti autistisen poikansa omaishoitaja. Hakemuksen täyttäminen ja liitteiden lähettäminen on hänelle helpompaa Kelan verkkopalvelussa, kun ei tarvitse välittää virka-ajasta.

Hakemuksen täyttäminen ja liitteiden lähettäminen on helpompaa verkossa, kun ei tarvitse välittää virka-ajasta.

Siven pitää toimeentulotukea ylipäätään arvokkaana etuutena.

”Sen ansiosta moni saa asiansa järjestykseen ja pystyy ansiotyöhön palattuaan antamaan yhteiskunnalle takaisin saamansa edun. Siinä mielessä se on ongelmia ennalta ehkäisevä etuus”, hän kuvailee.

Jarkko Hyöppinen.
Hyöppinen auttaa Kansalaistalon asiakkaita muun muassa toimeentulotukihakemusten täyttämisessä. Hän kehottaa ottamaan rauhallisesti, vaikka hakemuksen täyttäminen tuntuisikin ylivoimaiselta. Apua saa aina.

Lapset elämän tärkein asia

Siven saa toistaiseksi muun muassa asumistukea ja opintotukea, omaishoidon tukea ja tarvittaessa toimeentulotukea. Hän toivoo pian työllistyvänsä ainakin osa-aikaisesti kitaristina, basistina tai opetustehtävissä. Musiikin perusopinnot Joensuun konservatoriossa ovat jo pitkällä.

Siven on jo keikkailut miksaajana. Molemmat lapset olivat viimeksi työkeikalla mukana.

Lapset ovat Sivenille elämän tärkein asia. Hän kasvoi huostaan otettuna ja alkoi käyttää päihteitä jo nuorena. Elämä muuttui vasta, kun lapset syntyivät.

”Huomasin, että olin vastuussa myös muista kuin itsestäni”, hän kertoo.

Elämä muuttui vasta, kun lapset syntyivät.

Omia kokemuksiaan hän on käyttänyt hyödyksi myös toimimalla vertaistukihenkilönä esimerkiksi Joensuun Kansalaistalon kuntouttavassa työtoiminnassa mukana oleville. Hän on ylpeä tukihenkilöiden maanlaajuisesta verkostosta.

”Voisin mennä mille tahansa suomalaiselle paikkakunnalle ja aina löytyisi joku, joka tukisi minua, jos minulla olisi vaikea hetki”, hän kertoo.

”Vasta nyt uskallan pyytää apua”

Jarkko Hyöppiselle toimeentulotuen saaminen merkitsi erityisen paljon silloin, kun päihdekierrettä seurasi masennus ja päivän suurin urakka oli kotoa lähteminen.

Jarkko Hyöppinen.
Jarkko Hyöppisen uusi elämä ilman päihteitä alkoi vähitellen. Vaikka kamppailu jatkuu edelleen, motivaatio on kova.

Lappeenrannasta kotoisin oleva Hyöppinen alkoi käyttää päihteitä jo nuorena. Alkoholi rentoutti ja helpotti oloa erityisesti sosiaalisissa tilanteissa. Myöhemmin alkoholin rinnalle tulivat huumeet.

”Koko ajan piti esittää, että menee hyvin, sillä kasvojen menettäminen kavereiden silmissä olisi ollut liian paha asia. En olisi halunnut elää sellaista elämää, mutta en uskaltanut olla oma itseni ja tehdä, mitä oikeasti halusin. Kasvatin ympärilleni kilpikonnan kuoren ja näytin ulospäin itsevarmalta”, hän kertoo.

Kuoresta tuli vankila, joka esti pyytämästä apua, kun sitä olisi tarvinnut.

”En saanut oikeaa hoitoa aina edes sairastuttuani, koska esitin pärjääväni ja olevani vahvempi kuin olin”, hän kertoo.

Viimeinen oljenkorsi kesti

Hyöppiselle ehdotettiin kuntoutuksessa päihderiippuvaisia tukevan Helppi-yhdistyksen apua ja muuttoa Lappeenrannasta uuteen kotikaupunkiin Joensuuhun. Hyöppinen tarttui viimeiseen oljenkorteen. Hurjien vuosien kavereista kaikki eivät ole enää kertomassa tarinaansa.

Hyöppinen ei itse hetkeäkään uskonut pääsevänsä kuiville, mutta motivaatio oli kova. Muutos tuntui yhtä aikaa pelottavalta ja hyvältä.

Muutos tuntui yhtä aikaa pelottavalta ja hyvältä.

Vähitellen alkoi uusi elämä, vaikka hän vieläkin kamppailee arjesta selviytymisessä. Eteen on kuitenkin avautunut uusia mahdollisuuksia.

Yksi unelma toteutui äskettäin, kun Yhdysvalloissa opiskellut lapsuudenystävä kutsui hänet Amerikkaan ja maksoi matkan.

”Kiersimme kuukauden Yhdysvaltojen etelää ja leiriydyimme paljaan taivaan alla. Aloin katsoa tätä maailmaa vähän toisin, kun huomasin, että siellä on vaikkapa ydinfysiikan laitoksella töissä ihan tällaisia samanlaisia kavereita kuin minä.”

Toimeentulotuki siirtyi Kelaan 1.1.2017 alkaen. Katso opastusvideolta, miten perustoimeentulotukea haetaan Kelasta.

Tutustu toimeentulotukeen ja sen hakemiseen

Toimeentulotuen pikaoppaassaKelan sivuilla

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.