Siirry sisältöön

Näin teet hyvän asumistukihakemuksen

Työ & Toimeentulo | 19.2.2021
Mitä huolellisemmin täytät hakemuksen, sitä nopeammin saat siitä päätöksen. Kun haet yleistä asumistukea, kiinnitä erityisesti huomiota alla listattuihin asioihin.
Kuuntele artikkeli
""

5 vinkkiä asumistuen hakemiseen

  1. Hakemuksen ja siihen tarvittavat liitteet voit lähettää kätevästi verkossa. Liitteeksi käy selkeä puhelimella otettu kuva. Jos lähetät hakemuksen ja liitteet verkossa, ne ovat perillä heti!
  2. Asumistuki myönnetään ruokakunnalle Yleensä ruokakunta koostuu henkilöistä, jotka asuvat samassa asunnossa. Jos asut samassa osoitteessa toisen henkilön kanssa, mutta teillä on erilliset vuokrasopimukset tai sinulla on alivuokrasopimus, sinun pitää selvittää asumistukihakemuksessasi, onko kyseessä kimppakämppä vai avoliitto.
  3. Paljonko vuokrasi tai vastikkeesi on kuukaudessa? Ilmoita tiedot asumistuen hakemuksessa. Jos asut vuokra-asunnossa, toimita vuokrasopimus, jossa on sekä sinun että vuokranantajasi allekirjoitukset. Jos sopimuksesta ei selviä nykyinen vuokran määrä, liitä mukaan todistus vuokran määrästä. Huomaa, että vuokrasopimusta ei tarvitse toimittaa, jos Kela saa vuokrasopimustiedot suoraan vuokranantajaltasi.
  4. Mitä tuloja sinulla tai ruokakuntasi muilla jäsenillä on? Täytä hakemukseen tiedot ruokakunnan kaikkien jäsenten tuloista. Täältä voit tarkistaa, mitkä tulot vaikuttavat asumistukeen. Muistathan, että asumistuen hakemuksessa tulot ilmoitetaan bruttomääräisinä eli ennen verovähennyksiä. Jos tulosi ovat muuttuneet, ilmoita muutoksen tarkka päivämäärä.
  5. Ole tavoitettavissa. Kelasta otetaan tarvittaessa yhteyttä sinuun, jos liitteitä tai muita lisätietoja tarvitaan. Puhelu Kelasta tulee yleensä 020-alkuisesta numerosta. Kela voi pyytää lisätietoja myös kirjeitse tai viestillä asiointipalvelun kautta.

+ Tiesithän, että Kelan verkkosivuilla on palvelu, joka näyttää tuoreen tiedon hakemusten käsittelyajoista.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.