Siirry sisältöön

”Tuli tunne, että osaan jotain”

55 Plus -valmennuksessa mukana oleva Liisa Raudaskoski on työllistynyt palkkatuella rakastamalleen kaupan alalle. 55–64-vuotiaiden työttömien kuntoutuksen kehittämisprojekti on edesauttanut pitkäaikaistyöttömien työhön pääsyä.
Työ & Toimeentulo | 15.11.2022
Kuuntele artikkeli

”Välillä ihminen tarvitsee apua. Minun kohdallani apua alkoi löytyä viime vuoden loppupuolella”, aloittaa oululainen Liisa Raudaskoski, joka työskentelee palkkatuella Kaukovainion S-marketissa.

Liisa on päässyt S-marketiin töihin Kelan toteuttaman 55 Plus -valmennuksen kautta. 55 Plus -valmennuksessa on tuettu 55–64-vuotiaita pitkäaikaistyöttömiä työelämään paluussa. Hanke on ollut käynnissä Oulussa ja Hämeenlinnassa.

Nuorempaa Liisa työskenteli myyjänä, mutta 1990-luvun lama vei työpaikan alta. ”Elettiin syvintä lamaa enkä onnistunut löytämään vakitöitä. Tein siivoojan sijaisuuksia ja olin Tiimarissa joulumyyjänä”, Liisa muistelee.

Kun merkantin koulutuksen saanut Liisa kyllästyi pätkätöihin ja työttömyyteen, hän suoritti tietojenkäsittelyn ammattitutkinnon vuonna 1999 ja elektroniikkalaitteiden kokoojakoulutuksen vuotta myöhemmin. Ansioluetteloon kertyi muutamia työpätkiä elektroniikkakokoojana sekä vuoden verran myös henkilökohtaisen avustajan töitä.

”Siinä vaiheessa elektroniikkatuotannot loppuivat Oulussa, jolloin myös minun työni katosivat. Tilanne oli äärimmäisen turhauttava. Tein SPR:n Kontissa palkkatuella töitä reilun vuoden verran, kunnes aloin epävirallisesti hoitaa Alzheimerin tautia sairastavaa äitiäni.”

Myöhemmin myös Liisan isä sairastui samaan tautiin, ja omaishoitajuutta kesti kaiken kaikkiaan kahdeksan vuotta. Kun Liisan isäkin joutui hoivakotiin vuonna 2018, iski kriisi.

”Mietin, mitä seuraavaksi, kunnes löysin vuoden kestävän liiketoiminnan ammattitutkintokoulutuksen myynnin ja markkinoinnin alalta. Koulutus ei kuitenkaan tarjonnut sitä, mitä toivoin – tunsin itseni ainoastaan liian vanhaksi. Kun koulutus loppui vuonna 2020, olin yhä työtön.”

”Olen saanut 55 Plus -valmennuksesta niin paljon apua.”

Ikääntyville työttömille mahdollisuus palata työ­elämään

55 Plus -valmennus toimi Liisan porttina takaisin työelämään.

Valmennus kehitettiin Kelan kuntoutuksen ja työttömien kanssa työskentelevien eri tahojen välille, jotta löydettäisiin ne iäkkäät pitkäaikaistyöttömät, joiden toimintakyky on heikentynyt, mutta jotka haluavat ja pystyvät siirtymään koko- tai osa-aikaiseen työhön ja jotka tarvitsen työllistymiseensä kuntoutuksellista tukea.

Oulussa tällaisia tahoja ovat TE-palvelut, kunnan työllisyyspalvelut ja kuntouttavassa työtoiminnassa työskentelevät ammattihenkilöt, ja he suosittelivat asiakkaita 55 Plus -valmennukseen.

Liisa oli yksi heistä.

55 Plus -valmennuksen kautta Kelan yhdyshenkilö Johanna Huhtala selvitti ja oli apuna Liisalle etuusasioissa.

”Kelan yhdyshenkilönä olen tehnyt asiakkaille päätökset 55 Plus -valmennukseen ja siihen liittyvään kuntoutusrahaan sekä selvittänyt valmennuksen etenemiseen tai Kelan etuuksiin liittyviä kysymyksiä”, kertooJohanna.

Projektin paikalliset kumppanit, kuten Business Oulu ja PALO-hanke, vastasivat työpaikan järjestämisestä.

”Kun työpaikka valmennuksen ajalle järjestyi Kaukovainion S-marketista, tuli tunne, että osaan jotain – enkä olekaan ihan niin toivoton tapaus”, toteaa Liisa hymyillen.

55 Plus- valmennuksen seurauksena Liisan työt ovat jatkuneet palkkatuen avulla. Tällä hetkellä Liisa työskentelee 25 tuntia viikossa. Hänen työtehtäviinsä kuuluvat pakasteiden ja leipien laitto, lihakuormien purku, hyllytys ja asiakaspalvelu. Työ on fyysistä, ja Liisan työkaverit ovatkin suurimmaksi osaksi 20–35-vuotiaita.

”Yritän pysyä nuorempien tahdissa, jotta täytän paikkani porukassa.”

Liisa kertoo nauttivansa työssään eniten asiakaspalvelusta, koska saa olla vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa.

Liisa täyttää kaupan kylmähyllyä.
”55 Plus -valmennukset ovat tärkeitä, jotta minun ikäluokkani naisille saadaan matala kynnys työllistyä”, sanoo Liisa.

Ympärillä asian­tuntevia ammattilaisia

55 Plus -valmennuksessa asiakkaalle nimettiin oma valmentaja, jonka tehtävänä on paitsi ollut kannustaa työnantajaa osallistumaan valmennuksen toteuttamiseen ja tukea työnantajaa, myös sovittaa yhteen asiakkaan ja työnantajan toiveet ja tarpeet.

”Minulla on sattunut älyttömän hyvä tuuri ja hyviä ihmisiä kohdalle.

Liisan oma valmentaja tulee Coronaria Verveltä, joka on työelämää, yrityksiä ja kuntoutujia tukeva valtakunnallinen asiantuntija. Ammatillinen kuntoutusohjaaja Hanna Helaakoski on pitänyt Liisaan viikoittain yhteyttä ja järjestänyt tapaamisia Liisan ja hänen esihenkilönsä kanssa.

”Hanna on ollut korvaamaton apu esimerkiksi kuntoutusrahan hakemisessa. Hän on huolehtinut siitä, miten voin tehdä työni paremmin ja käynyt kaupalla katsomassa, millaisia töitä olen tehnyt. Hän on koko ajan tsempannut ja muistuttanut minua siitä, että minulla on ammattitaitoa kaupan alalla, Liisa kiittelee.

Kiitokset Liisalta saavat myös Business Oulun ja Kelan ammattilaiset.

”Minulla on sattunut älyttömän hyvä tuuri ja hyviä ihmisiä kohdalle. Tuntuu, että heillä kaikilla on ollut enemmän luottamusta minuun kuin itselläni. Se jos joku kasvattaa omaa itseluottamusta”, kiittelee Liisa.

Liisa on hyötynyt valmennuksesta valtavasti, sanoo Kelan yhdyshenkilö Johanna.

”Tukiasioiden käsitteleminen nopeasti antaa asiakkaalle varmuuden toimeentulon jatkumisesta, kun elämäntilanne muuttuu. Asiakkaat uskaltavat rohkeammin lähteä mukaan uuteen palveluun, kun ei tarvitse huolehtia toimeentulosta ja pystyvät keskittymään kuntoutumiseen paremmin, kuten Liisa.

LUE MYÖS
Miro Väisänen joutui tyhjän päälle pitkittyneen polvi­kivun takia – mitä tehdä, kun tuet hylätään?

Mukana työ­yhteisön menossa

Työ ruokakaupan alalla on tuntunut Liisasta mukavalta, ja hän kertoo työyhteisön ottaneen hänet hyvin porukkaan.

”He ovat neuvoneet minua asioissa, joissa tarvitsen apua. Kun työkokeilun aikana olin kassalla, he olivat kärsivällisiä, kehuivat ja kannustivat. Työmotivaation kannalta on tosi tärkeää, että viihtyy työssä.”

”En usko, että olisin työllistynyt ilman palkkatukea, koska se tarjoaa työnantajalle matalan kynnyksen työllistää.”

Kun 55 Plus -valmennus meni nappiin, myymäläpäällikkö Jussi Aho tarjosi mahdollisuutta työllistyä vuoden 2022 loppuun saakka palkkatuella ja kuntoutusrahalla.

”Ajattelin, että mikäpä ettei, koska tykkään työstäni. Jussi on ollut minulle tosi kannustava ja suhtautunut myötämielisesti hankkeeseen, Liisa kertoo hymyillen.

Millaisia ajatuksia Liisalla on tulevaisuudesta?

”Toivon, että saan jatkaa töitä ruokakaupassa, koska se on eniten omaa alaani. Kelan etuudet ovat olleet isona apuna. En usko, että olisin työllistynyt ilman palkkatukea, koska se tarjoaa työnantajalle matalan kynnyksen työllistää. Olen 57-vuotias, joten minulla pitäisi olla vielä reilusti työvuosia.”

Liisan haaveena on, että hän saisi tehdä paitsi töitä, myös pysyä hyvässä kunnossa.

”Kun molemmilla vanhemmillani on ollut Alzheimer, päällimmäinen toiveeni on se, että itsellä pysyisi tolkku loppuun saakka.”

55 Plus -valmennusta Oulussa ja Hämeenlinnassa

  • Valmennuksen kohderyhmää ovat olleet 55–64-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät, joiden toimintakyky on heikentynyt ja jotka ovat tarvinneet työllistymiseen kuntoutuksellista tukea.
  • Asiakkaat on valittu projektin kumppaneilta Oulun seudun PALO-hankkeesta (työkykyohjelmaan liittyvä hanke) ja Hämeenlinnan seudun työllisyyden kuntakokeilusta.
  • 55 Plus-valmennuksen kokeilu päättyy vuoden 2022 loppuun mennessä. Hämeen ammattikorkeakoulu tekee kokeilusta arviointitutkimusta, jonka tulokset julkaistaan vuoden 2023 aikana.

Hanke on ollut merkittävä, koska siinä testattiin täysin uudenlaista palvelua ikääntyneiden pitkäaikaistyöttömien työllistymisen tukemiseksi ja sujuvamman hakumenettelyn kehittämiseksi. Hakemiseen ei tarvittu lääkärinlausuntoa eikä asiakkaan tarvinnut itse täyttää erikseen hakemusta, vaan vain allekirjoittaa yhteistyökumppanin laatima päätössuositus.

Teksti Titta Vilpa
Kuvat, videot ja editointi Juuso Haarala

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.