Siirry sisältöön

Nuori, onko suunta vielä hakusessa?

Terveys | 22.11.2021
Kun elämässä tulee vastaan vaikeuksia, saattaa tarvita apua ja ohjausta päästäkseen jaloilleen tai elämässä eteenpäin. Vaikka sinusta tuntuisi, että suunta on hukassa, et ole yksin. Tukea on saatavilla monelta eri taholta.
Heli Nevalainen
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

Hei nuori, joka etsit vielä omaa polkuasi! Onko sinulla ollut vaikeuksia päästä opiskelemaan tai etkö vielä tiedä, mikä sinua kiinnostaisi? Tuloja ei ole, tule eikä töihinkään pääse ilman ammattia? Tai oletko kenties huolestunut vanhempi, jonka nuori tuskailee kiinnostuksen kohteiden kanssa eikä omat motivointikeinot tunnu riittävän?

Tukea on saatavilla monelta eri taholta, jotka auttavat nuoria pääsemään elämässä eteenpäin.

Olitpa nuori aikuinen tai hänen vanhempansa, älä luovuta. Vaikka sinusta tuntuisi, että elämän suunta on hukassa ja ajatukset jumissa, et ole yksin. Harva meistä on peruskoulun jälkeen ollut varma siitä, mille poluille elämä vie ja millaisesta ammatista itsensä 25 vuoden päästä löytää. Toisille valintojen tekeminen on selkeämpää kuin toisille. Välillä vastaan tulee odottamattomia haasteita tai asiat vain eivät suju suunnitelmien mukaan. Silloin saattaa tarvita tuuppausta päästäkseen jaloilleen tai elämässä eteenpäin. Tukea on saatavilla monelta eri taholta.

Tukea polun löytymiseen voi saada Ohjaamosta tai kotikunnan etsivän nuorisotyöntekijän kautta. Myös Kela tukee polkuaan hakevia nuoria esimerkiksi kuntoutuksella – kuntoutus ei missään nimessä ole vain ikäihmisten juttu!

Nuorille vaihtoehtoja on useita aina kuntoutuskursseista, koulutuskokeiluista ja kuntoutusselvityksistä henkilökohtaisiin valmennuksiin. Sopivan opiskelualan tai työpaikan etsimiseen tai opintojen jatkamisen turvaamiseksi tukea voi saada nuoren ammatillisena kuntoutuksena. Nuoren ammatillisen kuntoutuksen hakeminen on superhelppoa, sillä yhteydenotto Kelaan riittää – lippulappuja, hakemuksia tai lääkärintodistusta ei tarvita.

Yhteydenotto Kelaan riittää – lippulappuja, hakemuksia tai lääkärintodistusta ei tarvita.

Aina ei jaksa, ja se on ihan ok – Joskus nuorella saattaa elämän suunnan lisäksi olla hukassa myös voimavarat. Silloin Kelasta voi hakea esimerkiksi ITU-kurssia, jolla tuetaan ja ohjataan nuorta elämäntilanteessa ja arjessa selviytymisessä. Sitä varten tarvitaan hakemus ja lääkärin B-lausunto. Kannattaa lukaista Senjan hyvät kokemukset ITU-kurssista!

Tärkeintä on tunnistaa, että kaipaa apua eteenpäin pääsemiseksi. Sinun ei tarvitse heti tietää, mitä kuntoutusta haet, mitä alaa lähdet kokeilemaan tai mikä ammatti kiinnostaa, näitä kaikkia selvitetään yhdessä. Kuntoutuksessa tehdään suunnitelma, josta selviää, missä pitää milloinkin olla ja mitä tehdä. Missään kuntoutusmuodossa et jää yksin, vaan sinua tuetaan ja autetaan. Heti alussa ei välttämättä tarvitse edes poistua kotoa ja yhteydenotto saattaa riittää siihen, että pyörät lähtevät pyörimään. Joskus epäselvyys tulevasta onkin se juttu, mikä yhdistää ja kuntoutuksen kautta löytyy uusia kavereita.

Hyppää rohkeasti mukaan löytämään sinulle oikea suunta!

Osalle oman polun ja määränpään löytäminen voi vaatia useampia yrityksiä tai kompastumista. Jokainen kulkee oman polkunsa eikä siinä ole mitään hävettävää. Joskus saattaa ollakin tarpeen mennä eri reittiä tai aloittaa ihan alusta, kun huomaa, ettei tämä ollutkaan se oma juttu tai jaksaminen ei vaan riitä. Sanonta, ettei töihin tulla kotoa hakemaan, pitää tavallaan paikkaansa –mutta tukea työhön pääsyyn ja työssä jaksamiseen on tarjolla. Hyppää rohkeasti mukaan löytämään sinulle oikea suunta!

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.