Siirry sisältöön

Näin voit aloittaa osa-aikatyön osasairauspäivärahalla

Terveys | 1.4.2023
Oletko sairauslomalla tai jäämässä sairauslomalle? Osa-aikatyö osasairauspäivärahalla voi auttaa sinua pysymään työelämässä tai palaamaan kokoaikatyöhön sairauspoissaolon jälkeen.
Kuuntele artikkeli
Mies lukee parvekkeella kirjaa.

Muista nämä osasairauspäivärahasta, kun pohdit osa-aikatyötä

  1. Voit saada osasairauspäivärahaa, jos olet työskennellyt säännöllisesti vähintään 30 tuntia viikossa, kun työkyvyttömyytesi alkoi. Tarvitset työterveyslääkäriltäsi tai työolosi hyvin tuntevalta lääkäriltä A-todistuksen tai B-lausunnon, jossa todetaan, että voit tehdä työtä osa-aikaisesti siten, että terveytesi ja toipumisesi ei vaarannu. Lisäksi sinun on täytynyt tehdä työnantajasi kanssa osa-aikatyöstä määräaikainen työsopimus, jossa työaika on 40–60 % normaalista työajasta.
  2. Hae osasairauspäivärahaa itse, jos työnantaja maksaa sinulle työaikaan perustuvaa palkkaa. Tällöin Kela maksaa päivärahan sinulle. Jos taas työnantaja maksaa sinulle osa-aikatyön ajalta täyttä palkkaa, työnantaja hakee osasairauspäivärahaa ja Kela maksaa sen työnantajalle.
  3. Tee hakemus OmaKelassa ja liitä mukaan lääkärintodistus A tai lääkärinlausunto B. Voit hakea päivärahaa myös lomakkeella SV 8. Hae päivärahaa 2 kuukauden kuluessa siitä, mistä alkaen haluat saada sitä. Sovi työnantajasi kanssa, kumpi lähettää osa-aikatyösopimuksen tiedot Kelaan.
  4. Saat osasairauspäivärahaa vasta omavastuuajan jälkeen. Osa-aikatyö on kuitenkin mahdollista aloittaa jo omavastuuajalla. Osasairauspäiväraha on puolet sairauspäivärahan määrästä ja sitä maksetaan enintään 150 arkipäivää. Arkipäiviksi luetaan myös lauantait.
  5. Oletko yrittäjä? Voit saada osasairauspäivärahaa, jos olet ollut päätoiminen yrittäjä, kun työkyvyttömyytesi alkoi. Hae osasairauspäivärahaa OmaKelassa tai lomakkeella SV 8.
  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.