Siirry sisältöön

Näin voit aloittaa osa-aikatyön osasairauspäivärahalla

Terveys | 27.2.2023
Oletko sairauslomalla tai jäämässä sairauspäivärahalle? Osa-aikatyö osasairauspäivärahalla voi helpottaa työelämässä pysymistä ja omaan työhön paluuta sairauspoissaolon jälkeen.
Kuuntele artikkeli
""

Muista nämä osasairauspäivärahasta, kun pohdit osa-aikatyötä

  1. Voit saada osasairauspäivärahaa, jos olet työskennellyt säännöllisesti vähintään 30 tuntia viikossa, kun työkyvyttömyytesi alkoi. Tarvitset työterveyslääkäriltäsi tai työolosi hyvin tuntevalta lääkäriltä B-lausunnon, jossa todetaan, että voit tehdä työtä osa-aikaisesti siten, että terveytesi ja toipumisesi ei vaarannu. Lisäksi sinun on täytynyt tehdä työnantajasi kanssa osa-aikatyöstä määräaikainen työsopimus, jossa työaika on 40–60 % normaalista työajasta.
  2. Hae osasairauspäivärahaa itse, jos työnantaja maksaa sinulle työaikaan perustuvaa palkkaa. Tällöin Kela maksaa päivärahan sinulle. Jos taas työnantaja maksaa sinulle osa-aikatyön ajalta täyttä palkkaa, työnantaja hakee osasairauspäivärahaa ja Kela maksaa sen työnantajalle.
  3. Tee hakemus OmaKelassa ja liitä mukaan lääkärinlausunto B. Voit hakea päivärahaa myös lomakkeella SV 8. Hae päivärahaa 2 kuukauden kuluessa siitä, mistä alkaen haluat saada sitä. Työnantajasi lähettää osa-aikatyösopimuksen tiedot Kelaan.
  4. Saat osasairauspäivärahaa vasta omavastuuajan jälkeen. Osa-aikatyö on kuitenkin mahdollista aloittaa jo omavastuuajalla. Osasairauspäivärahaa maksetaan enintään 150 arkipäivää, ja sen määrä on puolet sairauspäivärahan määrästä.
  5. Oletko yrittäjä? Voit saada osasairauspäivärahaa, jos olet ollut päätoiminen yrittäjä, kun työkyvyttömyytesi alkoi. Hae osasairauspäivärahaa OmaKelassa tai lomakkeella SV 8.

1.4.2023 alkaen osasairauspäivärahaa varten käy myös A-lääkärintodistus silloin, kun kyse on lyhytaikaisesta työkyvyttömyydestä. Kela pyytää tarvittaessa toimittamaan B-lääkärinlausunnon.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.